logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Lasej Jet 5L/6L - jedną stronę drukuje na dwóch kartkach.

Caporeira 04 Mar 2007 22:06 1647 8
REKLAMA
  • #1 3644104
    Caporeira
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    posiadam takie drukareczki i jak chce wydrukowac jakas strone na ktorej jest troche grafiki czy dokument w formacie *.pdf to drukuje mi wlasnie czesto po dwie kartki to co ma byc na jednej :(

wydaje mi sie to ze wina maje pamieci wewnetrzej tych drukarek , chcialem sie dowiedziec czy sie myle i czy mozna jakos dolozyc im tej pamieci , gdzie ja kupie i za ile ?
  • REKLAMA
  • #2 3644198
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Tak pamięć można dołożyć w postaci karty.
    Często można spotkać na allegro.
  • #3 3644233
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Zmień w ustawieniach drukarki rozdzielczość z 600 na 300dpi i daj znać czy pomogło...
  • REKLAMA
  • #4 3644274
    Caporeira
    Poziom 14  
    lechoo napisał:
    Zmień w ustawieniach drukarki rozdzielczość z 600 na 300dpi i daj znać czy pomogło...

jutro pokombinuje z tym bo teraz ide spac

aaa i znalazlem takie pamieci na allegro http://allegro.pl/item169407173__pamiec_do_hp_lj_5l_6l_1mb_c3939a_.html i one posiadaja tylko 1mega , czy to wystarczy ? zeby juz nie bylo problemow z drukowaniem duzych dokumentow czy skomplikowanych grafik ?

jeszcze jedno pytanie bo te pamieci wewnetrze ktore posiadaja te drukarki sa wyjmowalne i jak sie do nich dostac ?
    bo mam dwie drukarki dlatego jesli by sie dalo to moglbym wyciagnac pamiec z 6L i wpiac do 5L ?
  • #5 3644290
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Razem ze zmianą rozdzielczości pewnie wystarczy dla niezbyt wielkich plików.

A może lepiej poskładać 6L zamiast kombinować z przekładaniem elektroniki?
  • REKLAMA
  • #6 3644669
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Caporeira napisał:
    lechoo napisał:

jutro pokombinuje z tym bo teraz ide spac

aaa i znalazlem takie pamieci na allegro http://allegro.pl/item169407173__pamiec_do_hp_lj_5l_6l_1mb_c3939a_.html i one posiadaja tylko 1mega , czy to wystarczy ? zeby juz nie bylo problemow z drukowaniem duzych dokumentow czy skomplikowanych grafik ?

jeszcze jedno pytanie bo te pamieci wewnetrze ktore posiadaja te drukarki sa wyjmowalne i jak sie do nich dostac ?
    bo mam dwie drukarki dlatego jesli by sie dalo to moglbym wyciagnac pamiec z 6L i wpiac do 5L ?

Te pamięci wewnętrzne nie są wyjmowalne,to są dwie kości po 512 kB
  • #7 3645170
    Caporeira
    Poziom 14  
    elserwisant napisał:
    Razem ze zmianą rozdzielczości pewnie wystarczy dla niezbyt wielkich plików.

A może lepiej poskładać 6L zamiast kombinować z przekładaniem elektroniki?
    ]

Czyli jak zmienie rozdzielczosc i doloze ta 1 megawoa pamiec to nie bede mogl dalej duzych plikow?

Hmmm...poskladac 6L ? Ona jest w calosci tak jak i 5L tylko ze 6L wciaga mi po kilka kartek przy drukowaniu a 5L dziala normalnie i wolbym jej polozyc tej pamieci

Awdeg
    mam z tego rozumiec ze juz w tych drukarkach mam dwie kosci po 512kilo czyli po 1 mega w kazdej i nie mam mozliwosci dolozyc np tej z allegro 1 megowej ? nie ma na nie tam juz miejsca czy to moze sa te same na allegro ktore juz posiadam fabrycznie w drukarce ?
  • #8 3646075
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    6L wciąga po kilka kartek - kup oryginalny separator i wymień. Kosztuje niewiele, wymiana bardzo prosta. Co do pamięci - kości pamięci, o których była mowa, są wlutowane i ich nie wyjmiesz. Te z Allegro są właściwe i gdy włożysz w ten boczny slot ( za klapką z lewego boku drukarki ) to będziesz miał 2MB ( 1MB z włożonej karty + 1MB z pamięci wewnętrznej drukarki ) .

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #9 3646698
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Tego rodzaju tematy były już poruszane. W zasadzie temat w związku z tym powinien znaleźć sie w koszu. Przenoszę jednak do początkujących.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarkami HP LaserJet 5L i 6L polega na tym, że przy drukowaniu stron zawierających grafikę lub pliki PDF drukują one często dwie kartki zamiast jednej. Przyczyną może być ograniczona pamięć wewnętrzna drukarek, która wynosi fabrycznie 1 MB (dwie kości po 512 kB wlutowane na stałe). Możliwe jest rozszerzenie pamięci poprzez dołożenie karty pamięci 1 MB, którą można kupić na aukcjach internetowych (np. Allegro) i umieścić w bocznym slocie za klapką po lewej stronie drukarki. Po dodaniu takiej karty pamięci łączna pamięć wyniesie 2 MB, co powinno poprawić obsługę większych i bardziej złożonych dokumentów. Dodatkowo zaleca się obniżenie rozdzielczości druku z 600 dpi do 300 dpi, co może zmniejszyć obciążenie pamięci i poprawić jakość drukowania. W przypadku modelu 6L problem z wciąganiem wielu kartek może wynikać z uszkodzonego separatora, który warto wymienić na oryginalny, co jest prostą i niedrogą czynnością. Pamięci wewnętrzne są niewymienne, więc nie ma możliwości przeniesienia ich między drukarkami 5L i 6L.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA