logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mierzenie napięcia 0-5V z dokładnością 1mV na ATTiny2313 - schemat i kod Bascom

Koledz 05 Mar 2007 09:09 1638 3
REKLAMA
  • #1 3644836
    Koledz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Chciałbym zmierzyć napięcie w zakresie od 0 do 5V za pomocą Mikrokontrolera Attiny2313 najlepiej z dokładnością do 1mV. Oczywiście o ile jest to możliwe. Może ktoś z państwa mógłby mi powiedzieć do których wyprowadzeń tego układu mam się podpiąć. Prosiłbym o jakiś schemat i program, z Bascoma dla tego procka.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3644888
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    No trochę nieszczęśliwie wybrałeś...
    Tak się składa, że AtTiny2313 nie ma przetwornika A/D a jedynie komparator...
    Więc jeżeli koniecznie musi to być ten uC to pozostaje tylko zewnętrzny układ A/D...
    Jeśli masz wybór to w takiej samej obudowie (ale nie zamienik jeśli chodzi o piny) jest ATTiny26...
    10-bitowy A/D, 10 do 11 kanałów...
  • REKLAMA
  • #3 3644895
    korneliuszo
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Sam ATTiny 2313 nie posiada przetwornika AD, lecz komparator i PWM (z filtrem to jest przetwornik DA)

Z tego da się zbudować miernik tylko są problemy ze skalą (co inne napięcie zasilające to trzeba zmieniać)

Właśnie na takiej zasadzie było Mikroprocesorowej Oślej Łączki (Ćwiczenie 28 ) (jest to oparte na 90S2313 lecz da się żywcem skopiować)

Napisałem lepszy kod pod to Ćwiczenie (o wiele szybszy)

W skrócie pod PB.3 i PB.1 podłączasz szeregowo dwa rezystory 10k i do punktu wspólnego rezystorów dajesz kondensator 10u do masy (takie wartości pamiętam)
    Acha i podpinasz się z sygnałem do PB.0

Możesz też użyć jakiegoś przetwornika pod I2C

Kod w załączniku
    Załączniki:
    • dacpwm.rar (270 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA