logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie kolumn Wharfedale LX-215 i LDM PDP 815 - wrażenia z testu

michał74 05 Mar 2007 17:38 7647 24
REKLAMA
  • #1 3646232
    michał74
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    witam
    dzisiaj był dzień sądny bo zabrałem za kaucją ze sklepu kolumne lx-215 i pojechałem do salonu firmowego ldm na grochowskiej.
    Nie słyszłem wcześniej żadnej z nich dlatego zdecydowałem sie na takie rozwiązanie (przynajmniej jest punkt odniesienia)
    moje wrazenia:
    do testu podłączyliśmy powermixer 2*400/4Ω ldm
    korekcja kanału na 0
    korekcja sumy eQ na 0
    Jestem zdziwiony dzwiękiem z LDM ,pasmo jest lepsze w przedziale średnich i wysokich(w lx jest totalnie pod spodem)
    dół w pdp bardziej twardy i punktowy(lx jest okrąglejszy)
    dynamika ldm przykrywa wharfedale
    gabarytowo porównywalnie natomiast ciężar lx 59kg-trzeba technicznego
    samo wykończenie lx słabe ,raczki archaiczne przy takich gabarytach takie kwadratowe gówno które wpija się w palce(raczki odrazu do wymiany) .Na plus w LX to kółka.
    Natomiast desain LDM pozostawia dużo do życzenia.
    Nie jestem akustykiem lecz gitarzystą ale moje odczucie badz co badz subiektywne jest takie.
    Miałem negatywne nastawienie do LDMa ale po dzisiejszym teście zmieniam zdanie.Natomiast Wharfedale to nie jest zły produkt ale jak na 2"driver to nie na tam co szukać środka ,który jest najważniejszy w odtwarzaniu mowy.Na koniec to szkoda że nie zabrałem do ldma swoich zabawek bo jak na salon firmowy żeby nie było porządnej końcówki mixera itd.(marketing w du......)to do właścicieli.

PS. Teraz mam tak namieszane w głowie że nie wiem co kupić na początku miały być CV PSX 253(nawet w usa nie mają),potem ELIMINATOR ii(nikt ich nie słyszał),potem Wharfedale(ldm ich skasował)
    Samoróbki(jak je póżniej sprzedać).

Ide na piwo.
  • REKLAMA
  • #2 3647153
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    PDP to sa idealne kolumny jako nadstawki do duzego naglosnienia. Zastosowane glosniki maja bardzo duza efektywnosc ale male Xmax stad bas nie jest rewelacyjny. Nieco lepiej wypada w basie PDP615 ale tu juz jest slabszy driver, PDP1015 ma najlepsze glosniki dlatego ma duza efektywnosc i dobry bas (spore Xmax glosnika) ale i jest najdrozsza kolumna.

Napisz co ci sie nie podoba w wygladzie kolumn, ostatnio bylo sporo zmian i powstawaly rozne wynalazki. Poprzednia seria byla trapezowa a teraz scianki sa rownolegle ze scietymi rogami.
    Kolka oczywiscie na zyczenie moga byc zamontowane.

Warunki odsluchowe w salonie w warszawie sa srednie a miksery czy koncowki sa tylko musialbys wczesniej umowic sie na odsluch to by wszystko bylo sprowadzone i podlaczone.
  • #3 3647781
    michał74
    Poziom 15  
    jezeli chodzi o wygląd to trapezowe są zgrabniejsze teraz właśnie tak jak napisałeś ścianki są równoległe i przy końcu ściete nie wygląda to dobrze(jak wyobrazaja sobie postawienie ze 4szt koło siebie).
    kolor obicia jest typowo siwy więc nie wyglada to nie efektownie no i na końcu gril z gabką ,fakt przydaje się na plener ale .......
    no i nowe logo z frezowanego aluminium to na plus
    co do odsłuchu to umawiałem sie w zeszły piątek więc chyba było troche do poniedziałku,chciałem podłaczyć subbas ale kolo stwierdził że nie ma przewodu jack/jack bo ktoś mu na chałture wyciągną(znowu marketing się kłania).Zrozumiałbym to gdybym wyglądał na małolata bez kasy czasami sprzedawcy tak to traktuja (małolat=won ze sklepu).
    mam jeszcze z tydzień na podjęcie decyzji co kupić a może samemu złożyć taka jak pdp815 kosztowała by wtedy z 1300zł (musze się z tym przespać.
    walcze jeszcze z EV ELIMINATOREM II i CV VISION
  • #4 3651092
    irek2
    Poziom 40  
    No wlasnie trapezowe juz byly wiec teraz czas na zwykle skrzynki. Zbyt wielu mozliwosci nie ma :)

Koc obiciowy jest w dwoch kolorach, jasny szary i ciemny szary.

Grill z gabka to teraz taka moda, wyglada to ciekawie szczegolnie jak jest nowe. W pozniejszym okresie czasu strasznie wlazi kurz choc oszczedza to glosniki. Kolumny z sama siatka po jakims czasie maja mocno zakurzone glosniki. Gabka ma jeszcze ta wade ze strasznie swiszczy powietrze przy bass-reflexie.

W sklepie juz tak jest ze jest pelno towaru ale brakuje czegos do podlaczenia, czesto sie tez okazuje ze maja starego typu kolumny a obecnie produkowane maja sporo zmian.

Zapraszam do firmy do mnie do Żuromina to tylko 150km od wawki :)
  • #5 3651385
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Mówiłem CI,ze PDP815 to super kolumienki.

Jak pisałem a potem IREK2 615 mająsłabszy driver w który bym sie nie pakował,że względu na to,ze to wasze główne nagłośnienie ma być...

Swoją drogą w PDP815 siedzi juz neodymek chyba na górze... Irku ?
  • REKLAMA
  • #6 3651737
    michał74
    Poziom 15  
    fakt 815 skasowały warhfedale ale nie miałem innych typu CV PSX i EV Eliminator wiec jestem bardzo ciekawy jakby wypadły w porównaniu z nimi.Co do Ldm to ciężko jest mi przełamać bariere psychiczną nie wiem dlaczego.Już wpadłem na pomysł że rozmontuje jabole 125 i wsadze tam przetworniki z ldm-a
  • #7 3652007
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Ja mam te JRX125 z masa przeróbek(THX Barthezz) i grają przyzwoicie wkońcu,lecz poniżej 50hz tam nic nie znajdziesz-za mała buda-lepiej dokupic subbasy.
  • #8 3652057
    michał74
    Poziom 15  
    suby mam na razie na sigmie pro 18" może po sezonie coś sklepie na 18sound lub innym na pewno BP bo jest bardziej uniwersalna

mam pare pytań odnosnie jaboli ile trzeba tam włożyć żeby zagrały?
    moge mieć 2 szt za 1900 zł,ale jeszcze mi nie daja spokoju te EV eliminatory.
  • #9 3652099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 3652882
    michał74
    Poziom 15  
    ok chyba przespałem się z tematem i podejme decyzje że nic nie przerabiam tylko kupuje nowe
    EV ELIMINAROR ii-3850zł/2szt
    CV PSX 253-4280zł/2szt
    to ze wzgledu na póżniejsza odsprzedaz u mnie max dwa lata i won.
    tylko które ???????
  • REKLAMA
  • #11 3655391
    irek2
    Poziom 40  
    Wszystkie obecne kolumny maja drivery celestiona z neodymowych magnesem. Glownie jest to CDX1-1425 bo jest dosc tani i efektywny w mniejszych kolumnach stosowany jest slabszy CDX1-1415. Najmocniejsze kolumny PDP1015 maja najwiekszy driver celestiona CDX1-1745 ktorego wersja neodymowa dopiero wchodzi do sprzedazy. Na rynku mozna znalezc slabsze kolumny LDM-a z mocnymi driverami. Dodajac do tego rozne wersje zwrotnic mamy roznie brzmiace kolumny mimo ze sa tego samego typu. Na ale to polska i to normalka.

Z opinii JRX125 to najgorsze co mozna kupic. Kolummny sa beznadziejne a jedyna ich zaleta to nazwa JBL na ktora jeszcze ludzie sie nabieraja. Ciekawe ile JBL straci przez to badziewie klientow. Moze sa tacy co sa zadowoleni z tych kolumn..
  • #12 3655511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3657970
    irek2
    Poziom 40  
    JRX125 to badziewie i kazdy Ci to powie, wiec nie wiem czemu sie oburzasz skoro sam stwierdziles ze sa badziewne i dlatego wprowadziles powazne zmiany zeby to zaczelo grac. Wiec tak naprawde nie masz juz JRX125 wiec sie ciesz.

Liczac obudowe do glosnika konstruktor ma do wyboru pewien przedzial objetosci w ktorej powinien pracowac glosnik. Dla glosnikow 15calowych jest to ok 100litrow zeby uslyszec dobry niski bas. Jednak 15cali zagra tez w 50litrach tylko ze dolu to raczej nie nalezy sie spodziewac.
    Przekonanie ze kazdy glosnik musi miec dla siebie obliczona i nastrojona objetosc jest czysto amatorskie. W praktyce podobnej wielkosci glosniki zawsze pracuja w podobnych objetosciach. Cudow nie ma i duzy glosnik wymaga duzej obudowy.
    Typowe jest tez podejscie ze amator potrafi zrobic lepsze kolumny od firmy zajmujacej sie tym zawodowo. To oczywista bzdura bo amator nie ma ani doswiadczenia ani podstawowego sprzetu pomiarowego nie wspominajac o stolarni.
  • #14 3658148
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3658270
    michał74
    Poziom 15  
    no i co panowie skończyłem poszukiwania ELECTRO VOICE .
    ale to nie koniec one wazą ok 52kg a techniczny chce coraz więcej więc musze sklepać jakieś nadstawki do sigmy18" i chyba skorzystam z połączenia truvoxa 1530/sellenium dt210 albo 1225e/selenium.Nie wiem czy mogą one współpracować razem?

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze jedno faktycznie masz racje że poprzednie ldm były ładniejsze dla oka (oprócz wsi...... logo)

Dodano po 58 [sekundy]:

jeszcze jedno faktycznie masz racje że poprzednie ldm były ładniejsze dla oka (oprócz wsi...... logo)
  • #16 3661276
    irek2
    Poziom 40  
    Wersje E truvoxom maja ta zalete ze sa nawijane plaskownikiem wiec maja wieksza moc a ze cewki sa dluzsze to Xmax jest weiksze. Jednak efektywnosc na srednich tonach mocno kuleje.
    Porownywalem kiedys TR1525 8om z TR1525E 4omy i graly podobnie mimo ze ten 4omowy zabieral ze wzmaka dwa razy wieksza moc.

Nadchodzi moda na magnesy neodymowe co z aluminiowymi koszami redukuje znaczaco wage kolumn. Sklejka jest jednak dosc ciezka a redukcja grubosci nie jest wskazana. Jesli wykonamy kolumne z cienszej sklejki to tzreba by wykonac sporo wzmocnien co moze obnizy mase ale znaczaco podniesie cene. Tak wiec jak ma byc cos lekkie (czt. nietypowe) to musi byc drogie.
    Sklejka topolowa jest bardzo lekka jednak jest tak miekka ze nie bardzo sie nadaje na kolumny.
  • #17 3820495
    Koval_stm
    Poziom 11  
    michał74 napisał:
    Na koniec to szkoda że nie zabrałem do ldma swoich zabawek bo jak na salon firmowy żeby nie było porządnej końcówki mixera itd.(marketing w du......)to do właścicieli.

No właśnie, bo LDM jest producentem powermixerów i kolumn głośnikowych. W ofercie nie występują osobno końcówki i mixery, więc siłą rzeczy niemożna się spodziewać takiego asortymentu na miejscu.

michał74 napisał:
    co do odsłuchu to umawiałem sie w zeszły piątek więc chyba było troche do poniedziałku,chciałem podłaczyć subbas ale kolo stwierdził że nie ma przewodu jack/jack bo ktoś mu na chałture wyciągną(znowu marketing się kłania).Zrozumiałbym to gdybym wyglądał na małolata bez kasy czasami sprzedawcy tak to traktuja (małolat=won ze sklepu).

Cóż, przykro mi ale niestety taka była sytuacja i z tego co pamiętam, to chyba w końcu podłączyliśmy ten subbas.
  • #18 3820604
    Novum1
    Poziom 11  
    Ja mam PDP-815 i doly TP-118 napedzaja to ADSy, powiem ze smiga super. Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. A co do wygladu to koc to jest koc - moim zdaniem milsze dla oka jest wersja lakierowana, jak chodzi o LDMa, a rewelka to juz jest np. MRX jbla ;)
  • #19 3822331
    michał74
    Poziom 15  
    co do mrx słuchałem w rifie przed kupnem ldm i fakt bardzo ładne czyste klarowne pasmo bardzo zrozumiały wokal bez żadnego podbarwienia
    jest tylko pytanie gdybym postawił obok coś do porównania to byłoby to obiektywne a tak reszta w sferze domysłów.
  • #20 3822715
    Novum1
    Poziom 11  
    no i ta cena za MRX 525 - 4363 zł ale warto :) tez ich sluchalem i jak bym mial taka kase to zestawik MRX juz by stal u mnie hehehe
  • #21 6554298
    stz3
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Tak to nieraz bywa panowie. Kolumny jak się porównuje to najlepiej zrobić to w jednym pomieszczeniu, na jednym wzmacniaczu jednocześnie. Ja ostatnio porównywałem kolumnę Electro-Voice ZX 4 oraz LDM PLP-515. Jak się okazuje to ten EV jest przereklamowany, gdyż chodzi dużo gorzej od LDM-a. Do tego trzeba brać pod uwagę cenę. EV kosztuje 2900zł/szt a LDM - 1200zł/szt. LDM jest cięższy od EV, ale jakość brzmienia i cena za nim przemawia. Różnica w wadze (i pewnie w brzmieniu) wynika z tego, że obudowa EV jest plastikowa.
  • #22 6559947
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    Ja się przypne co do MRX bo widze że koledzy tak zachwalają brzmienie tylko jest jeden mały problem:) Postawcie je obok inne kolumny chociażby LDM 815 i już wcale nie będą grały tak super. Jeszcze biorąc pod uwage ich cene w ogóle robi się nie ciekawie.

A stwierdzenie "że to ulepszone JRX" kolegów po fachu jest tu celem w dziesiątke
  • #23 6560163
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Swego czasu słuchałem różnych JBLi w celu wyboru i wtedy spośród MRX, SRX700 i VRX podobały mi się tylko SRX. MRX brzmiały dynamicznie, ale strasznie sucho. VRX brzmiały piekielnie ostro, ale te kolumny mają swoje zalety - trzeba tylko bardzo starannie je skorygować equalizerem - wtedy działają cuda :) Tak samo Vertec - wielki, potężny, ale wymaga korekcji, pod tym względem VRX, to jego miniaturka.

SRX700 zabrzmiały najpełniej, bez żadnych niedostatków, zarówno w basie, jak i średnicy i górze. Do posłuchania były jeszcze Mackie SA1232z - ostre i nierzyjemne...

LDMy i SF25 słuchałem kiedyś w bezpośrednim starciu - SF / JRX brzmiąly dosyć grubo, z kiepską średnicą i górą i miękkim basem - w sam raz na dyskoteki w remizie. Po przeanalizowaniu wszystkich opini na ich temat, widzę, że ludzie zmieniają w nich:

- zwrotnice
    - drivery na Selenium
    - basy na Gammę 15
    Zostaje buda z napisem JBL :D

LDMy słyszałem jakieś starsze, z tego co pamiętam na Truvoxie (jeszcze nie TF) 1525e i CDX i brzmiały dosyć mocno, twardo, dynamicznie, z wykopem - klasyczne "estradowe" brzmienie - można jeszcze dodać nisko cięty sub i wtedy super.

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Wiele LDMów "zabija" ty, co się wydobywa z drivera, bo nie ma tłumika. One wcale nie są złe, po prostu wymagają korekcji! Chyba tylko Meyer i EAW grają równo bez żadnej ingerencji :)
  • #24 6561627
    irek2
    Poziom 40  
    Starsze ldm-y nie mialy tlumikow na driver a dol szedl pelnym pasmem wiec na pewno bylo glosno. Obecnie drivery tez nie sa tlumione ale sa inne (maja mniejsza efektywnosc) i wysokie tak sie nei wybijaja a mozna nawet miec wrazenie ze czasem jest ich niedosyt. Tu duzo zalezy od modelu no i zastosowana tuba wzmacnia silnie druga harmoniczna co daje bardzo ''miekki'' dzwiek.

LDM zawsze stawial na duza efektywnosc dlatego porownanie z innymi nawet firmowkami ale z niskiego przedzialu cenowego zawsze wygra LDM. Wiadomo najwazneijsza jest efektywnosc bo od brzmienia sa korektory a jak nie ma efektywnosci to i korektor nie pomoze.
  • #25 6572780
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Cytat:
    Wiadomo najwazneijsza jest efektywnosc bo od brzmienia sa korektory

Mało audiofilska, ale prawda :) Korektora i tak się nie uniknie, a od basu na estradzie są basy :)

Pamiętam jeszcze podobne porównanie - SF15 vs Soundman SM122. JBL wygrał basem, tylko basem, za to cena SM122 była na tyle niższa, że starczyłoby jeszcze na subwoofer.

--
    pozdrawiam
    Hefi

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie kolumn Wharfedale LX-215 i LDM PDP 815 wykazało, że PDP 815 oferuje lepsze pasmo w średnich i wysokich tonach oraz bardziej punktowy i dynamiczny bas, podczas gdy LX-215 ma bardziej zaokrąglony dół i gorsze wykończenie obudowy. PDP 815 charakteryzuje się wysoką efektywnością dzięki zastosowaniu driverów Celestion z magnesami neodymowymi, co przekłada się na lepszą dynamikę i jakość dźwięku. W dyskusji poruszono także kwestie konstrukcji obudów, gdzie LDM stosuje uniwersalne skrzynki dla różnych modeli, co budzi kontrowersje, oraz wpływ materiałów i grubości sklejki na wagę i wytrzymałość kolumn. Użytkownicy rozważali również alternatywy takie jak Electro-Voice ZX4, EV Eliminator II, CV PSX 253, JBL JRX125 (modyfikowane), MRX 525, TRUVOX 1530 z driverami Selenium oraz subwoofery Sigma Pro 18" i 18Sound. Podkreślono znaczenie korektorów do dostosowania brzmienia oraz efektywności kolumn jako kluczowego parametru estradowego. Wskazano, że LDM oferuje dobry stosunek jakości do ceny, choć design kolumn pozostawia czasem wiele do życzenia. Dyskusja zawierała także uwagi o wadach i zaletach różnych driverów, zwrotnic oraz wpływie konstrukcji na charakterystykę dźwięku.
REKLAMA