logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak brzmi driver w kolumnach LDM PLP 315 w porównaniu do LDM C-151?

PabloOkocim 28 Maj 2007 16:48 8610 44
Najlepsze odpowiedzi

Czy LDM PLP 315 z dynamicznym driverem brzmi wyraźnie lepiej od LDM C-151 z piezo?

Tak — w porównaniu z C-151, które mają piezo i potrafią „piszczeć”, LDM z normalnym dynamicznym wysokotonowcem brzmią wyraźnie lepiej i są chwalone za dużo przyjemniejszą górę [#3931746] W starszych P31506pro siedzi Beyma CP09 na wysokich, a całość z Celestionami na basie i środku jest opisywana jako grająca bardzo dobrze, od mocnego dołu po konkretne wysokie tony [#3941085] Trzeba tylko uważać na opis z aukcji, bo PLP 315 nie jest trójdrożny — obecna seria PLP to dwudrożne kolumny z TR 1525, a ogłoszenie wygląda na mylące [#3930874][#3930639]
REKLAMA
  • #1 3928667
    PabloOkocim
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Mam pytanko co do tych kolumn a dokładniej jak one sie sprawują.
    Grałem w sobotę na ldm c-151 i ten piezo mnie wku****ł. Nic tylko jak by tam dziecko wpadło do srodka i piszczało, juz nie mówię że tekstu w piosence nie było wogóle słychac tylko jakis tam pogłos. Wiec czy te trojdrozne bedą lepiej sie spisywac, i jak brzmi ten driver??

A tu macie link http://allegro.pl/item197929182_nowa_trojdrozna_kolumna_pasywna_ldm_p_315_06.html
  • REKLAMA
  • #2 3928802
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Nie wiem ja te ale ja mam P315 i grają super nie ma tam żadnego piezzo.Te też powiiny być ok??
  • #3 3929180
    PabloOkocim
    Poziom 12  
    Mam pytanko co do tych kolumn a dokładniej jak one sie sprawują.
    Grałem w sobotę na ldm c-151 i ten piezo mnie wku****ł. Nic tylko jak by tam dziecko wpadło do srodka i piszczało, juz nie mówię że tekstu w piosence nie było wogóle słychac tylko jakis tam pogłos. Wiec czy te trojdrozne bedą lepiej sie spisywac, i jak brzmi ten driver??

A tu macie link http://allegro.pl/item197929182_nowa_trojdrozna_kolumna_pasywna_ldm_p_315_06.html
  • #4 3929263
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Osobiście posiadam takie kolumny prywatnie, oraz w świetlicy wiejskiej mamy takie same. Z tym że moje i te ze świetlicy to inne wersje od tych co podałeś (załaczam foto poniżej). Te z linka są na głośniku basowym ohm, średni to emi alpha, a wysoki to beyma CP09 (w tamtych tez taki jest)

W moich na basie siedzi Celestion K15H 250e, średni to tez celestion, a wysoki to wspomniana Beyma CP09.

Co do brzmienia: Ja swoje użytkuje pod końcówką ADS LX800. Brzmienie odpowiadam mi w 100%, od soczystych basów po konkretne wysokie tony. Nie jestem w stanie im nic zarzucić. Najczęściej gram nimi na sali ok 100m2 o słabej akustyce i powiem, że grają jak nawet na taka sale naprawdę godnie. Subbasy zbędne, bowiem kolumny świetnie sobie radzą z odtwarzaniem niskich częstotliwości, oczywiście lepiej było by z subbasem.
    Na plus przemawiają także wymiary, na minus fakt, że są trochę ciężkie, mogły by tez mieć wejście speakon, ale zawsze można zmienić.

Ważny jest oczywiście napęd, bo w świetlicy napędzamy je powermixerem LDM smx-12r i różnica miedzy zestawem napędzanym przez LX800 jest naprawdę spooora. (na korzyść ADS oczywiście :D )

Jam masz jakieś pytania jeszcze to pisz...

• REKLAMA
  • #5 3929432
    PabloOkocim
    Poziom 12  
    Też wolałbym na głosniku Celestion, a co do wzmacniacza to grałem już wiele na ADS LX800 i spisuje sie swietnie, przy 2x 250 rms jakiejś nieznanej firmy(pozyczone) to nie wytrzymywały (charczały). Jeśli posiadasz jakieś linki do sklepów które sprzedają ten model na głosniku Celestion to bardzo prosze, ja szukałem ale znalazłem same nowe modele 315 i same dwudrożne...
  • #6 3929650
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    No tak, inne głośniki, to będzie różnica. Celestion bardzo fajnie gada. Driverek Beymy pewnie też wymiata. Natomiast napis Powered by LDM trochę mnie odpycha...
  • #7 3930067
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Nom napis 'Powered by LDM' jest właśnie dlatego, że głośniki każdy z innej parafii, szczególnie, że na basie nie siedzi Celestion. Jeśli siedzi Celestion, firma daje pasek 'Powered by Celestion', jeśli siedzi eminence, czy ohm to dają 'Powered by LDM'

Z dostępnością tego Celestiona K15H 250e niestety trudno. Zastąpiono go Truvoxem 1525e, ale to juz nie to samo ...:/

P.S. głosnik w tych kolumnach LDM był wykorzystywany w wersji 4Ohm, dlatego cała kolumna ma impedancję 4ohm = tańsza końcówka

Obecnie LDM robi serie PLP (seria na jednym basowcu, na podwójnym - PDP)
    W PLP 315 siedzi TR 1525 (250W), w PLP 515 TR 1530 (400W)
    Niestety to juz nie to samo, co dawne wersje, ale i tak nie ma co narzekać...

Poniżej zamieszczam linki, w których znajdziesz trochę o tych kolumnach...:

:arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595498.html

:arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic744025.html
  • REKLAMA
  • #8 3930250
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Truevox to też bardzo dobry głośnik!
  • #9 3930593
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Oczywiście, że dobry, nie napisałem, ze zły, tylko, że to juz nie to samo...

Wg mnie jest to jedna z najlepszych propozycji w tej klasie cenowej...

Napisałem, ze to już nie to dlatego, ze w późniejszej wersji LDM 3drożnej (foto poniżej) 300W był właśnie TR 1525e i nie grało to już tak samo... ale to nie znaczy, że źle, bo produkty LDM uważam za bardzo dobre (może nie wszystkie, ale większość :) )

• #10 3930639
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    P315 to bardzo stara kolumna i nie ma nic wspolnego z PLP315. Ta aukcja jest mocno podejzana, ten kto wystawia te kolumny nie ma o nich zielonego pojecia.
  • #11 3930754
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    a czy ta kolumnę na zdjęciu można jeszcze gdzies dostać?? :D:D:D
  • #12 3930874
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Jeśli chodzi o P31506 (fotka u góry) to nowe dostępne są tylko wersję przedstawione w linku autora tematu, jednak jak już wspomniałem, siedzą w niej inne głośniki...

Co do drugiej kolumny (P15106) również trudno, LDM jest w stanie je wykonać, ale nie wiem jak to jest w stosunku do detalicznego odbiorcy... większa partie na pewno są w stanie wykonać, zresztą jak każdy model wycofany z produkcji z poprzedniej serii (przed wprowadzeniem PLP i PDP)
  • REKLAMA
  • #13 3930922
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    a czy kolumny któe teaz produkuja robią za dopłata w czarnym lakierze?? :)
  • #14 3930936
    PabloOkocim
    Poziom 12  
    To LDM produkuje teraz wogóle jakieś głosniki trzydrożne podobne do tych plp 315, bo na stronie producenta plp sa tylko dwudrożne, i cos mi sie na tej aukcji nie podoba...
  • #15 3930937
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Jeśli masz na mysli kolumny serii PLP i PDP to tak, są oferowane w dwóch wersjach wykończeniowych - koc lub lakier. Wersja lakierowana jest ok 10% droższa. Zamawiając bezpośrednio od LDM'a możemy również zażyczyć sobie kolor koca, standardowo jasny i ciemny szary.

LDM seryjnie produkuje kolumny serii PLP (jeden basowy) i PDP (dwa basowe) Kolumny 2drożne, nie ma w ofercie kolumn 3droznych ( a szkoda :D)
    Kolumny na allegro, podane przez Ciebie w linku to jakaś krótka seria, wyprodukowana przed wprowadzeniem serii PLP/PDP.
    Wyprodukowane są w 2001r, więc nie są nowe, a nieużywane...
    Poza tym sprzedawca chyba sam nie wie co sprzedaje... raz pisze 315 06, potem że trójdrożne PLP (chodź takich nigdy nie było), potem wkleja dane PLP 315 ze strony LDMa...
  • #17 3931057
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ogólnie prezentują się OK, cena również. Co do brzmienia to trudno określić - nie słyszałem.

Co do zastosowanych przetworników, to też tu większych informacji nie mamy, jedynie bas mi wygląda na Eminence gamma

A napisz coś więcej jakich kolumn szukasz, do jakiej kwoty, do czego miały by być wykorzystywane i co miało by je napędzać?
  • #18 3931078
    PabloOkocim
    Poziom 12  
    No kolumny jakies trójdrozne albo dwu które dobrze grają cena tak 1000 zł za jedna, napędzac bede ADS LX800. No i do tego jakis mixerek. Gralem na ldm c-151 i piezo piszczal jak dziecko, dlatego zrazilem sie do dwudroznych...
    No i zastosowanie to Iprezy, iprezy i jeszcze raz iprezy. 18-stki sylwester andrzejki, praktycznie co tydzien czy dwa by grały...
  • #19 3931746
    Pixelmen
    Poziom 23  
    To, że C-151 "piszczały" nie jest spowodowane tym, że są 2drożne, a tym, że są z serii Classic, a nie Professional, czyli mają piezoelektryczny głośnik wysokotonowy. Niestety piezak gra jak gra, ale różnica jest wkalkulowana w cenie. Wersje professional maja już 'normalny' dynamiczny głośnik wysokotonowy i brzmią faktycznie znacznie lepiej, tym bardziej te 3drozne, o których rozmawiamy - w końcu 3drogi, to nie 2 ... do mobilnych zastosowań radze szukać kolumn 3drożnych ze względu na brzmienie, brak ewentualnych dziur w paśmie i fakt radzenia sobie bez subbasów - a nie każdego na nie stać.
    Co do imprez no to ja gram identycznie to samo, urodziny, 18stki, andrzejki, sylwester, walentynki, dyskoteki szkolne itp itp no i tak jak pisałem zestaw LDM3D + ADS LX800 sprawdza sie bardzo dobrze, szczególnie patrząc w kwestii ceny i rozmiarów, a to wg bardzo ważne dla mobilnych DJów
  • #20 3932578
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Dokładnie. To że nie grało jak należy to nie wina dwudrożnej paczki, tylko słabego piszczka... Odpuść piezzo, zainwestuj w dynamiczny...

A tak na marginesie, paczkę trójdrożną jest jeszcze trudniej zestroić. Ja bym nie ryzykował. Kup dwudrożną na dobrych głośnikach, gwarantuje ze bedziesz zadowolony. A dziury w paśmie? Bez przesady. Dobre głośniki i o żadnej dziurze nie ma mowy...
  • #21 3932652
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No tak, czasy sie zmieniają... Teraz dąży się do minimalizacji i redukcji kosztów... Chcąc wymiatać konkretnym dołem trzeba kupić dodatkowo subbas/y
  • #22 3932732
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    a ja ci handboxy odradzę ostatnio graliśmy z kapelą na takich na festynie... Góra przytłumiona bas zmulony... Szkoda gadać... Nie były to akurat te ale bardzo podobne :(
  • #23 3933253
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Pixelmen napisał:
    No tak, czasy sie zmieniają... Teraz dąży się do minimalizacji i redukcji kosztów... Chcąc wymiatać konkretnym dołem trzeba kupić dodatkowo subbas/y

Tak, aktywna konfiguracja 2 satelity 10"+driver do tego dobry sub to idealne rozwiązanie bez kompromisów, ale wróćmy na ziemie, kolega pyta o szerokopasmowe LDMy :D
  • #24 3934505
    PabloOkocim
    Poziom 12  
    No to jak dacie mi na to kase to niema sprawy:p jakies 5 tysiaków...
  • #25 3934512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 3934618
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Sorry, że odejdę troche od tematu, ale znacie głośniczki firmy BOSE ?
  • #27 3935163
    PabloOkocim
    Poziom 12  
    Z tymi sie nie spotkałem
  • #28 3936280
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Zestawik wygląda jak głośniki kina domowego i gra jak kino domowe, cicho, spokojnie i ciepło przy 1000W.
    2 wysokie satelity i mały sub.

Kosztuje to ok. 20.000 zł. a gra tak, że ludzie nagłaśniają tym koncerty, pełna selektywność.

Na razie chyba tylko w USA...

Dodano po 2 [minuty]:

http://www.bose.pl/index.php?sz=p&s=sys_dla_muzykow
  • #29 3936299
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 3936307
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    barthezz, zareagowałem tak samo jak Ty
    Potem pytałem na zagranicznych forach. To prawda. Te małe głośniczki obsłużą wielką imprezę... (oczywiście nie mówimy tutaj o plenerach typu Woodstock)

Dodano po 2 [minuty]:

Prosze, cytat ze strony BOSE, czyli o co tu chodzi...

KONCEPCJA BOSE®

Mając ściśle określone źródła problemów pojawiających się w przypadku systemów estradowych rozpoczęliśmy poszukiwania nowej technologii i koncepcji pozbawionej wszystkich wyżej wymienionych mankamentów. Spojrzeliśmy wstecz na właściwości głośników w obecnie stosowanych systemach trójczłonowych - wystarczająco głośnych na scenie lecz zbyt cichych dla publiczności, lub odpowiednio głośnych dla publiczności ale za głośnych dla muzyków - i zadaliśmy sobie pytanie, czy WSZYSTKIE głośniki zachowują się w ten sposób. Odpowiedź brzmiała: TAK, wszystkie głośniki dotychczas produkowane. Jednak jeden z członków naszego działu badawczego, Clifford Henricksen, przedstawił pomysł nowego typu głośnika - jedynego, prrzy którym odpowiedź brzmiałaby NIE.

Głośnik przypomina kształtem wąski słupek i z racji właśnie swojego kształtu ma bardzo unikalne właściwości. Po pierwsze i najważniejsze poziom ciśnienia dźwięku obniża się bardzo powoli wraz ze wzrastającą odległością, co jest nieosiągalne dla konwencjonalnych głośników. Dodatkowo przetwornik emituje falę dźwiękową pod bardzo szerokim kątem - tak na scenie, jak i na obszarze zajętym przez publiczność. Co więcej, głośnik ma praktycznie poziomą charakterystykę: poniżej i powyżej niemal nie występuje fala dźwiękowa.

Jeżeli umieścimy taki głośnik za muzykiem, zrówno on, pozostali członkowie zespołu, jak i publiczność będą słyszeli to samo i na niemal takim samym poziomie. Gdyby natomiast umieścić taki głośnik za każdym z muzyków, będą oni słyszeć siebie i siebie nawzajem z niespotykaną dokładnością i klarownością
    Wyobraźmy sobie, jak taka koncepcja głośnika ma się do problemów stwierdzonych podczas naszych badań:
    - system składający się z głośników Cylindrical Radiator® oznacza mniej sprzętu: nie ma frontowych kolumn dla publiczności, monitorów odsluchowych dla muzyków, mikserów i co równie ważne przewodów lączących wszystkie te elementy.
    - teraz publiczność i członkowie zespołu SŁYSZĄ dźwięk z tego samego miejsca, w którym znajduje się muzyk - występujący zauważą lepszą wzajemną lokalizację i separację poszczególnych instrumentów, publiczność natomiast wreszcie w pełni doświadczy najwyższej próby dźwięku.
    - teraz dźwięk głosu i instrumentów wreszcie dobiega z różnych miejsc - w odróżnieniu od wszystkich ścieżek zmiksowanych w jednym źródle: rozwiązanie takie jak wiadomo znacznie zwiększa zdolność słyszenia i separacji.
    - praktycznie nie występują niepożądane odbicia i pogłos ze względu na fakt, że głośniki Cylindrical Radiator® nie emitują dźwięku na wyższe części ścian i sufity, co wydatnie zwiększa klarowność przekazu.
    - znika problem kierunkowości wzmacniaczy gitarowych, ponieważ teraz dźwięk jest dystrybuowany równomiernie na scenie i dalej na całą powierzchnię zajętą przez publiczność bez znacznej zmiany poziomu czy barwy tonalnej.
    - i wreszcie najważniejsze: to muzycy - i nikt inny - znów całkowicie kontrolują swoją muzykę...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania brzmienia driverów w kolumnach LDM PLP 315 oraz LDM C-151. Użytkownik skarży się na piezoelektryczny głośnik wysokotonowy w modelu C-151, który generuje nieprzyjemne, piskliwe dźwięki i słabą czytelność wokalu. Wskazano, że problem nie wynika z faktu, że C-151 to kolumna dwudrożna, lecz z zastosowania piezo zamiast dynamicznego drivera. Kolumny trójdrożne, takie jak LDM P31506pro z głośnikami Celestion (bas K15H 250e, średni Celestion, wysoki Beyma CP09), oferują lepsze brzmienie, szczególnie w zakresie średnich tonów i wokalu, i dobrze sprawdzają się na imprezach do 100 m² bez konieczności stosowania subbasów. Nowe modele PLP 315 mają inne głośniki (bas Ohm lub TR 1525, średni EMI Alpha, wysoki Beyma CP09) i są produkowane w wersjach 2-drożnych, a trójdrożne są już rzadkością lub wycofane. Wskazano, że kolumny z serii Classic (np. C-151) mają piezo, a wersje Professional dynamiczne driver’y, co wpływa na jakość dźwięku. Dyskutowano także o wadach i zaletach konfiguracji trójdrożnych oraz o konieczności dopasowania mocy i liczby głośników basowych do wielkości sali. Poruszono temat dostępności i oryginalności kolumn z aukcji, które mogą być starszymi lub nie do końca zgodnymi z opisem modelami. Wskazano, że do nagłośnienia imprez plenerowych lepsze są zestawy z większą ilością i wielkością membran basowych, a systemy 2.1 i małe zestawy aktywne nadają się raczej do kameralnych warunków. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych marek i modeli oraz uwagi o trendach w produkcji kolumn i ich wykończeniu.
REKLAMA