logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć prawidłową wartość uziemienia w gniazdku w bloku?

amicco 05 Mar 2007 23:23 1512 4
REKLAMA
  • #1 3647968
    amicco
    Poziom 11  
    Witam,mam prosbe.prosze nie wyrzucac watku do kosza jesli zadalem pytanie w nie odpowiednim dziale.
    Dzisaj u mnie byl elektryk i mierzyl wartosc uziemienia w gniazdkach i powiedzial ze w jednym zero jest zaslabe,ze musze cos poprawic kazal cos mi podpisac i uciekl,nie wiem jakim urzadzeniem mierzyl bo bylem akurat przy pc i nie rozumiem o co mu chodzilo i co musze poprawic,jakie sa prawidlowe wartosci uziemienia w gniazdkach w bloku mieszkalnym i czy moge sam zmierzyc zwyklym miernikiem(czy jakis specjalny miernik jest potrzebny do takich pomiarow) jak jest ta wartosc w moich gniazdkach i co niby mialbym poprawic zeby bylo prawidlowo,bo za tydzien znow maja kontrolowac,jak wiecie o co w tym chodzi prosze o rade.
    Z gory thx.
  • REKLAMA
  • #2 3648032
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Facet zmierzył rezystancję uziemienia.Jest do tego specjalny przyrząd a ty musisz sprawdzić czy nie odczepił się przewód od bolca w gniazdku lub nie jest przerwany.
  • REKLAMA
  • #3 3648288
    wiewiórka
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Przestańcie z tą rezystancją uziemienia.

Elektryk mierzył standartowo impedancję (rezystancję) pętli zwarcia, żeby ocenić czy zadziała samoczynne szybkie wyłączenie czyli ochrona przeciwporażeniowa.

Zapewne impedancja ta byłą zbyt wysoka do istniejącego bezpiecznika więc należy sprawdzić połączenia w gniazdku i puszce (najczęściej wystarczy mocniej podokręcać przewody lub oskrobać ich końce jeśli są utlenione w zaciskach. To zazwyczaj pomaga).

Nie sprawdzisz tego multimetrem, służą do tego inne mierniki.
  • REKLAMA
  • #4 3648320
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Tylko pytanie: czemu elektryk sam tego nie poprawił a kazał zrobić to biednemu użytkownikowi który z prądem może nie mieć do czynienia?
  • #5 3648327
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Odnośnie ostatniej wypowiedzi to elektryk dlatego nie naprawił, że miał zlecenie pn pomiary. Nie będzie sobie chleba odbierał dla funkcji konserwator. Taka jest sztuka zarabiania.

Dodano po 3 [minuty]:

Odnośnie ostatniej wypowiedzi to elektryk dlatego nie naprawił, że miał zlecenie pn pomiary. Nie będzie sobie chleba odbierał dla funkcji konserwator. Taka jest sztuka zarabiania.
    Proszę zauważyć, że autor tematu tak był zajęty pracą przy komputerze (daleka specjalizacja), że nie spytał o co chodzi przy podpisywaniu protokołu. Także nie rozumiem dlaczego kopia protokołu nie została u osoby zainteresowanej. Ale może chodzi o to, że dojdzie przez administarcję.
REKLAMA