logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio przeprowadzić tuning mechaniczny, zewnętrzny i wewnętrzny w Uno 1.0?

panda84 06 Mar 2007 13:55 15491 29
REKLAMA
  • #1 3649259
    panda84
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam chciałem troszke z tuningować swoje Uno ale nie wiem od czego zacząść możę mi powiedzie co mam zrobić chciałem zrobić tuning mechaniczny i zewnetrzny i wewnetrzny po małych kosztach oczywiście
  • REKLAMA
  • #2 3649388
    bajlamos
    Poziom 11  
    hey. apropos tuningu zewn . małym kosztem możesz poprawić wygląd swojego autka.... napewno efektownie będzie wyglądała jakaś końcówa wydechu,, brewki na przednich lampach(jeśli sa dostępne do uno??)

a to możesz zrobić sam,,,(oczywiscie pamiętam o tym że chcesz lecieć po kosztach) : pomaluj zderzaki pod kolor ,, uroku dodałyby jakieś wycięcia, w których zamontuj siatke,,,, (wymyśl lub podpatrz jakiś kształt) ,,, w grillu musowo siatka.,,, hey powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3649472
    panda84
    Poziom 10  
    A ile moze kosztować pomalowanie zderzaków pod kolor nadwozia i lusterek ?? Tak brewki sa dostepe do Uno i nie sa drogie
  • #4 3650806
    kasa5
    Poziom 10  
    Malowanie jest drogie sam lakier kosztuje a o robocie nie wspomne.

Ja akurat dogadałem się z kumplem co miał sprężarke i pistolet do malowania a lakier kupiliśmy tańszy od stosowanych w lakierniach
    Jeśli chodzi o wnetrze proponuje zamontowanie pokrowców na siedzenia efekt super.
    Podświetlenie wnętrza neonami na zewnątrz nie radze problemy z policją.
    Gałka zmiany biegów i mieszek pod kolor pokrowców na siedzenia.
    Nakładki na pedały, pokrowiec na kierownice.
    Jeśli chodzi o zewnętrzne zabiegi to końcowy wydech albo nasadka na tłumnik.
    Folia oczywiście z atestem na tylnie lampy (różne kolory) i na szyby (tylko tył)
    Klamry na sprężyny obniża auto będzie się trzymać drogi i ładnie wyglądać.
    Zderzaki jakieś dokładki troche szpachlu i siatki będzie OK.
    Progi są tanie.
    Wlot na maske.
    Silnik lepiej tego nie ruszać bo w porównaniu do tych powyższych kosztów to będzie kosztować najdrożej, zwłaszcza w takich samochodach.
    Radze wymienić świece na jakieś sportowe i przewody zapłonowe.

Wszystko do kupienia znajdziesz na allegro.pl
  • #5 3650916
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    jeszcze walnij 2 paki wzdłuż auta i będzie wiejski tuning jak ta lala. A jeżeli masz robić dziury w zderzaku i wypełniać je siatexem i niedoróbki nadwozia szpachlą to daruj sobie tuning.
    Niewydawaj kasy na takie śmieci jak pokrowce itp. Jak chcesz żeby to uno ci ladniej chodziło to zamontuj filtr stożkowy (jezeli niemasz gazu) jednak niezapomnij o odizolowaniu takiego filtra od komory silnika i zamontuj jakąś rurę doprowadzająca zimne powietrze do filtra. W unie też przydało by się zmienić kierownicę na jakąś ładniejszą (czyt. skorzaną)

Najlepiej to zainwestuj w jakiś sprzęt audio , ladne alufelgi (do una starczą nawet 14) i jak będziesz miał kasę to zrób glebę. Jak masz z przodu pomarańczoew kierunki to zamien je na białe, usun oznaczenia z tylnej klapy, zamontuj jakąś dyskretną lotkę i będzie wypas.

kasa5 niema czegoś takiego jak sportowe świece i sportowe kable - świece trzeba dobrać na podstawie katalogu! Osobiście polecam NGK - najgorsze są Boscha.
  • REKLAMA
  • #6 3651019
    panda84
    Poziom 10  
    No jak narazie to mam w uniaczu przyciemnione szybki caly tył i tylni zderzak w kolorze nadwozia heh przedni był do wymiany hehe niestety :) lenin10 powiadasz żeby zamontować świece NGK tak nie żadne Boscha ja to jestem ciemny w tych sprawach

Dodano po 6 [minuty]:

Hmm a jak włożyć siatkę zamiast atrapy z przodu
  • #7 3651809
    bajlamos
    Poziom 11  
    "Hmm a jak włożyć siatkę zamiast atrapy z przodu?"

to bardzo proste ale prosze ,,, może to ci wystarczy :taka szybka instrukcja ;)
    Załączniki:
    • Jak tanio przeprowadzić tuning mechaniczny, zewnętrzny i wewnętrzny w Uno 1.0? grill uno.JPG (47.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3651837
    panda84
    Poziom 10  
    No no nawet fajnie będzie wyglądało ale dzięki za foto
  • REKLAMA
  • #9 3658661
    panda84
    Poziom 10  
    Macie jeszcze jakies ciekawe propozycje proszę o foteczki :D
  • #11 3772786
    megabaran
    Poziom 2  
    Zrób tak:
    1. Wstaw strumienice zamiast katalizatora( wiecej koni:P)
    2.Możesz także od razu wymienić tłumik na sportowy(żeby był fajny dźwiek)
    3.Jakies może Car Audio:P

nio i chyba tyle jak narazie wystarczy
    p.s moj brachol ma uniaka(1.4) i ma te wszytskie rzeczy zrobione u siebie w aucie :P:P:P

Dodano po 2 [minuty]:

Zrób tak:
    2.Możesz także od razu wymienić tłumik na sportowy(żeby był fajny dźwiek)
    3.Jakies może Car Audio:P

nio i chyba tyle jak narazie wystarczy
    p.s moj brachol ma uniaka(1.4) i ma te wszytskie rzeczy zrobione u siebie w aucie :P:P:P
    wiecej możesz sie dowiedziec o tuningu uniaka na :http://team.fiatuno.pl/ lub http://www.fiatuno.pl/?ref=team.fiatuno.pl
  • #12 3777046
    jacobs242
    Poziom 18  
    Cytat:

ehe, ślisska sprawa :]

Ogólnie tani tuning to najczęściej wiejski tuning. Więc jeśli nie masz pieniędzy to się wstrzymaj :). Ewentualnie tak jak pisał lenin 10 drobna kosmetyka.
  • #14 3778691
    marcin_zlotniki
    Poziom 11  
    i najlepiej przełoż silnik za 1.4 kolega taki miał t nawet nieżle to szło:)
  • #15 3824106
    mateuszosw
    Poziom 2  
    Witam proponowal bym zrobić tylnią klapę na prosto, całkowicie wygladzić a tablice rejestracyjna zamontować w zderzaku, otwieranie klapy z pilota albo wsadzić mechanizm np. od Fiata punto przy siedzeniu kierowcy za kilka dni dodam kilka fotek co do tematu pozdro :D
  • #16 3838109
    megabaran
    Poziom 2  
    bardzo dobry pomysł z tą klapą powiem bracholowi żeby takie coś sobie zrobił:P:P:P;p ja bym jescze moż efelgi walną do teog uniaka z BMW rekina i polerke zrobił na błysk:P:PP
  • #17 3847373
    mateuszosw
    Poziom 2  
    jak juz ktoś będzie robił tą klapę tylnią to niech usunie boczne kierunkowskazy super wygląda :)

Można tez usunąć orginalną antenę od radia i zamocować krótszą w dachu na tyle super sie prezentuje.
  • #18 3848418
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    A ja już włożyłem deskę od sieny i wygląda znakomicie, teraz myślę o kierunkach z diod w lusterkach
  • #19 3861991
    garsija
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    ale włożyłeś całą deskę czay tylko zegary od sieny jeśli tylko zegary to czy obeszło się bez cięcia plastików??:)

Dodano po 1 [minuty]:

a jak to było z elektryką?? pasowały złącza:)??
  • #20 3861999
    vcc
    Poziom 35  
    Fakt, tylko zegary, kostki są jednakowe tylko inaczej podpięte są kable, i obrotomierz trzeba lekko przerobić. Mam UNO 93r 1.0 na gaźniku.
  • #21 3885440
    mateuszosw
    Poziom 2  
    Jutro nareszcie dodam zdjęcia juz sie nie mogę doczekać, ale niestety jeszcze nie wszystko skończone, trochę jeszcze jest do zrobienia. Pozdrawiam wszystkich :)
  • #22 3910504
    woytec90
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chętnie zobaczę to Twoje autko;) Z kolegą też próbujemy wydusić co nieco z Uniacza:)
  • #23 3910990
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Kup sobie jakies fele 14 cali ladna koncowke ,zmien grila, pomaluj zderzaki pod kolor i nie rob nic wiecej :)

Jak chcesz cos wiecej wiedziec odezwij sie do mnie na gg Pozdrawiam
  • #24 6047922
    COSIK
    Poziom 2  
    jak zrobik klapę na gładki żeby się normalnie otwierała

Dodano po 7 [minuty]:

jak zrobić tylną klapę na gładko
  • #25 6050710
    loodvis
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Nie robić, to nie jakiś golf, spaskudzisz tylko auto :?
  • #26 6052350
    COSIK
    Poziom 2  
    to co zrobić żeby ładnie wyglądał
  • #27 6052938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 6053704
    COSIK
    Poziom 2  
    a jakie felgi i opony polecacie co pasuje do uniaczka
  • #29 6066313
    toffic-k
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Co do silnika: porting głowicy i wymiana wałka rozrządu daje naprawde dużo, w zawieszeniu proponuje wstawić sprężyny i amorki z 1.7D (są twardsze), jeśli nie masz to koniecznie stabilizator, montaż strumienicy mija się z celem chyba dla efektu placebo. Ogólnie moim zdaniem przerobiony 1.4 w Uno dość dobrze daje rade
  • #30 6072499
    vcc
    Poziom 35  
    COSIK napisał:
    a jakie felgi i opony polecacie co pasuje do uniaczka

U siebie mam 5-cio ramienne od poloneza, rozstaw śrub pasuje, dodatkowo ET 29 więc uniak szerzej stoi, odezwij się na gg 1674378

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego tuningu mechanicznego, zewnętrznego i wewnętrznego Fiata Uno 1.0. Propozycje obejmują kosmetyczne zmiany wizualne, takie jak malowanie zderzaków i lusterek pod kolor nadwozia, montaż siatki w atrapie chłodnicy, wymianę końcówki wydechu na sportową lub nasadkę, a także zastosowanie folii na tylne lampy i szyby. Wnętrze można poprawić poprzez pokrowce na siedzenia, podświetlenie neonami, gałkę zmiany biegów i nakładki na pedały. Mechanicznie zaleca się wymianę świec na markowe NGK i przewodów zapłonowych, ewentualnie montaż filtra stożkowego z doprowadzeniem zimnego powietrza. Wśród bardziej zaawansowanych modyfikacji wymieniono wymianę wałka rozrządu na model 866, porting głowicy, wymianę sprężyn i amortyzatorów na twardsze (np. z 1.7D), stabilizator oraz sportowy tłumik. Propozycje tuningowe obejmują także wymianę deski rozdzielczej lub samych zegarów na modele z Fiata Sieny, montaż alufelg (np. 14-calowych, także od Poloneza z ET 29), obniżenie zawieszenia, usunięcie bocznych kierunkowskazów i anteny, a także modyfikacje tylnej klapy (wygładzenie, przesunięcie tablicy rejestracyjnej). Wskazano, że tuning mechaniczny jest kosztowny i często lepiej skupić się na estetyce i drobnych poprawkach. Wymiana silnika na 1.4 jest również rozważana jako sposób na poprawę osiągów. Podkreślono, że niektóre modyfikacje, jak montaż neonu na zewnątrz, mogą powodować problemy prawne. Linki do forów tematycznych oraz przykładowe instrukcje montażu siatki w atrapie chłodnicy zostały udostępnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA