logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad 266 - Jak zdobyć dyskietkę do BIOS-u?

sp9coo 06 Mar 2007 20:21 2146 13
REKLAMA
  • #1 3650771
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam
    poszukuję dyskietki do BIOSU , nie mogę nic zrobić z ustawieniami czy jest coś takiego i kto mi pomże .Laptop wyświetla tylko obrazek st.FDD i dyskietki oraz szerek klawiszy F1do F12 ze wskazaniem na F1,podawałem dyskietkę z systemem ale wyświetla błąd
    P O M O C Y
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3651013
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Najpierw naucz się bezbłędnie PRZEPISAĆ prawdziwą nazwę swojego laptopa. Pomagać będziemy Ci potem.
  • #4 3651273
    sp9coo
    Poziom 19  
    jankolo może nie jestem tak biegły w komputerach jak ty ale zato starszy i napewno przyjazniejszy od Ciebie
    dzięki za chęci i dziękuję za okazaną pomoc starszemu

Dodano po 4 [minuty]:

Witam
    Marcinzabrze tak próbowałem z baterją ale to nic nie dało poprostu żąda dyskietki??????????????
  • REKLAMA
  • #5 3651379
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    sp9coo napisał:
    jankolo może nie jestem tak biegły w komputerach jak ty ale zato starszy

Wieku na Forum nie widać. A poza tym można czasami bardzo się zdziwić.
    sp9coo napisał:
    dzięki za chęci i dziękuję za okazaną pomoc starszemu

A jak mam okazać pomoc, jak nadal nie znamy PRAWDZIWEJ nazwy laptopa? Jak na razie prawdziwa jest tylko nazwa firmy.
  • #6 3651437
    sp9coo
    Poziom 19  
    nic więcej nie mam jak to co wyświetla na monitorze .dostałem go od kolegów a oni dostali go gdzieś z niemiec .
    gdzie szukać opisu laptopa?
  • REKLAMA
  • #7 3651553
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    1. Nie TchinPad tylko ThinkPad
    2. Skąd kolega wziął 266 jeżeli nigdzie nic nie jest napisane?
    3. Czy po wyjęciu akumulatorów nic we wnęce nie jest napisane?
    4. Czy gdzieś występuje numer FCC?
  • #8 3652599
    sp9coo
    Poziom 19  
    Witam
    Zgodnie ze wskazówkami po wyjęciu baterii znalazłem taki oto opis
    IBM Think Pad 760 XD typ 9546
    mnie to nic nie mówi a " 266" tak podali mi koledzy zegar procesora choć do końca nie jestem przekonany że tak jest.Jeżeli jesteś tak biegły w tych sprawach to czy może ten laptop chodzić pod LINUX w/g opisu jest tu HDD 2.1 GB i pamięć ROM to co pokazuje przy starcie 81 MB
    Komputer musi chodzić pod systemem pochodnym DOS to jest win 95 ewentualnie win98 ze względu na programy jakich chcę używać do obsługi stacji krótkofalarskiej .Te programy są napisane pod te systemy i nie bardzo chcą chodzić np: na XP czy win2000.
    Przepraszam za takie obcesowe podejście do tematu ale sam obracam się między młodymi i żeby nie humor i uśmiech z błędów jakie popełniają dawno nie miał bym z kim pogadać.
    Grzegorz sp9coo
  • #9 3652780
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    sp9coo napisał:
    IBM Think Pad 760 XD typ 9546

Ufff! Jak kolega widzi, pierwszą trudność pokonaliśmy. Teraz wiemy o czym będziemy rozmawiać.
    sp9coo napisał:
    podawałem dyskietkę z systemem ale wyświetla błąd

Teraz będziemy pokonywali drugą trudność: jaki to jest komunikat? Niech kolega przepisze ten komunikat i poda go na Forum.
  • #10 3654563
    sp9coo
    Poziom 19  
    jest to kilka cyferek "I9990305" i migający kursor ale przedtym jest obraz taki jak opisałem w pierwszym poście
    Grzegorz sp9coo
  • #11 3654623
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    sp9coo napisał:
    jest to kilka cyferek "I9990305"

Druga trudność pokonana! Te "kilka cyferek ma następujące znaczenie:
    I9990305: No bootable device
    Czyli komputer nie wykrył urządzenia z którego może uruchomić system. Czy kolega ma w tym laptopie dysk twardy?
    Przy okazji niech kolega ściągnie te pliki:
    http://www.shs.ru/upload/files/313_HMM_760770380560.pdf
    http://linuxcub.adsl.dk/linux/rh72/docs/thinkpad/tpvol3.pdf
    i obejrzy rozdziały dotyczące ThinkPad 760. Wydaje mi się, że niedługo będą jak znalazł.
  • #12 3658443
    sp9coo
    Poziom 19  
    Witam
    Dzięki za link mam przynajmniej instrukcję do niego a to wiele .Tak jest HDD 2,1 GB i teraz jest zainstalowany do butowania (ustawienia w biosie)
    FDD jako pierwszy butuje potem HDD.Sprawdzałem zgodnie z inatrukcją cały test i podczas testowania pamięci wiesza działalność po drugim sygnale(czy mogło to być przyczyną wywalenia systemu?)
    Grzegorz sp9coo
  • #13 3659029
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    A czy jak testowales pamiec to odczekales jakis czas po tym drugim sygnale? Akurat w tym modelu nie sprawdzalem, ale w modelach z serii 600 testowanie pamieci troche trwa.
  • #14 3661115
    sp9coo
    Poziom 19  
    Witam
    Tak trochę czekałem około 15 sek i nic się nie działo .Wystąpił nowy problem z zabutowaniem Win95 .Komputer podaje "brak systemu operacyjnego " ale nie butuje z CD tylko z FDD,jak przeskoczyć ten problem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa IBM ThinkPad, początkowo błędnie określonego jako "266", który po uruchomieniu wyświetla komunikat o braku dyskietki do BIOS-u i prośbę o naciśnięcie klawisza F1. Użytkownik nie znał dokładnego modelu, co utrudniało diagnozę. Po wyjęciu baterii i sprawdzeniu oznaczeń ustalono, że jest to IBM ThinkPad 760XD typ 9546. Laptop posiada dysk twardy 2,1 GB oraz 81 MB pamięci RAM. Komunikat "I9990305" oznacza brak wykrywalnego urządzenia rozruchowego (No bootable device). Użytkownik ma ustawione bootowanie najpierw z dyskietki (FDD), potem z HDD, jednak system Windows 95 nie uruchamia się, a komputer zgłasza brak systemu operacyjnego i nie bootuje z CD. Test pamięci RAM zawiesza się po drugim sygnale dźwiękowym, co może wskazywać na problem sprzętowy. Wskazano potrzebę dokładnego odczytania komunikatów BIOS-u oraz zapoznania się z dokumentacją techniczną ThinkPada 760. Problem z dyskietką do BIOS-u wynika prawdopodobnie z braku nośnika startowego lub uszkodzenia dysku twardego, a nie z samego BIOS-u.
REKLAMA