logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp ARM 160G - Paski na kopii przy 210 tys. wydruków, jak sprawdzić napięcie bias?

ROMEK123 07 Mar 2007 09:22 1581 7
REKLAMA
  • #1 3652424
    ROMEK123
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam
    maszyna ma 210 tyś kopii
    bęben ok. 20 000 kopii dv i listwa tak samo
    kseruje jak na skanie drukuje tak samo
    podmieniałem wszystkie moduły tj.bęben wywoływaczkę
    podejrzewam błędne napięcie bias ale nie wiem jak to sprawdzić
    mieliście taki przypadek?
    to jest wydruk strony testowej kopiarki
    Załączniki:
    • Sharp ARM 160G - Paski na kopii przy 210 tys. wydruków, jak sprawdzić napięcie bias? ZAPISZ0033.JPG (784.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3654840
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Korona ładująca i wraz z elektroda transferową muszą być praktycznie sterylne, podmieniałeś elektrode transferową? wystarczy że jedna z nich chrzani i efekty są podobne do tego jak zamieściłeś na skanie.
    U mnie dokładne wyszyszczenie siatki, ew zalakierowanie miejsc w ktorych najczesciej dochodzi do przebicia, w 100% skutkowało. Ja stawiam na elektrody .. powodzenia Tomek :)
  • REKLAMA
  • #3 3655083
    czarekp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Też stawiam na elektrody. Dolna pewnie totalnie zasypana. Przyznam się ze nie widziałem tak szerokiego czarnego paska (wina korony). Jeśli nie była wymieniana jeszcze górna elektroda to przy 200 k kopii, poprostu ją wymień. Zrób do tego porządną konserwacje. Wyczyść CCD i szybke lasera.
  • REKLAMA
  • #4 3657259
    virtualmen
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Zrób próbę jeśli powiększysz lub pomniejszysz obraz na kopii zaobserwuj czy nie zmienia się położenie paska. jesli zmienia się to problem leży na skanerze jesli nie zmienia to obstawam tak jak poprzednicy ze to elektroda nad bębnem (częsty przypadek ze brudna to daje hece). Owszem należałoby sprawdzić czy nie ma problemu z przebijaniem napięcia do bębna wskutek jego wycierania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3664882
    nagi57
    Poziom 13  
    Witam.
    Jeżeli to jest wydruk strony testowej to, jak rozumiem ,czarne paski skierowane są równolegle do dłuższej klewędzi czyli napewno to nie sa elektrody. Cyklicznie pojawiające się paski sugerują jakiś wałek (przebicie na wałku) Proponuję zmierzyć odległość między paskami i szukać wałka o takim obwodzie. Początek kopi wygląda na zasypany tonerem lub deweloperem - sprawdzić napięcie BIAS. Ze skanu mało widać. Gdzie jest początkowa krawędz. Czy obraz położony jest w prawidłowym miejscu tylko wystepuja w nim przerwy z czarnymi pasami ?
    Jeśli nie sprawdz napęd bebna - może poprostu zatrzymuje się na chwile
  • #7 3666661
    DDAL
    Poziom 2  
    Tak cyklicznie pojawiające się paski na teście świadczą o tym, że problem jest z wałkiem magnetycznym. Tak jak piszą poprzednicy nie zaszkodzi wyczyścić/umyć elektody lub wymienić (200tys.to juz pora przynajmniej na ładującą).Jeśli bęben ma 20tys. to zostawmy go w spokoju(warunek, że nie jest przetarty po bokach).Z niego wychodziłyby raczej białe pasy.Kolejna sprawa.Rozbierz i dokładnie wyczyść wywoływaczke, wałek magnetyczny.to powinno pomóc. PYTANIE.Jak wygląda wydruk testowy z maszyny, bo ten jest z drukarki a mi chodzi o wydruk lasera (poziom szarości)
    Pozdrawiam
  • #8 3674205
    ROMEK123
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    to był uszkodzony napęd bębna za cierpliwość i pomoc dziękuje
    pozdrawiam
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Maszyna Sharp ARM z 210 tysiącami kopii wykazywała czarne paski na wydrukach testowych. Problem nie wynikał z bębna (około 20 tys. kopii) ani z wywoływaczki, które zostały wymienione. Podejrzewano błędne napięcie bias, jednak ostatecznie przyczyną okazał się uszkodzony napęd bębna. W dyskusji sugerowano również sprawdzenie i czyszczenie elektrod ładujących i transferowych, wałka magnetycznego oraz wywoływaczki, gdyż zabrudzenia tych elementów mogą powodować podobne objawy. Zalecano także pomiar odległości między paskami na wydruku w celu identyfikacji wałka powodującego przebicia. Wskazano, że cykliczne pojawianie się pasków jest typowe dla problemów z wałkiem magnetycznym lub napędem bębna. Czyszczenie elektrod na sucho i z użyciem alkoholu etylowego (C2H5OH) oraz konserwacja skanera (CCD i szybki lasera) również mogą pomóc w eliminacji defektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA