logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik do subwoofera do 350 zł? STX 32-300-4/SS vs BSW-12-II vs SLS12 Peerless

different 07 Mar 2007 15:31 2196 9
REKLAMA
  • #1 3653380
    different
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam. Przeglądałem forum ,ale nie trafiłem na podobny temat. Osłuchałem się już nieco z moim aktualnym subem na STX-ie 32-300-4/ss i brakuje mi w brzmieniu czegoś.. To też zapadła decyzja o sprzedaży i skonstruowaniu czegoś nowego.. W brzmieniu szukam naprawdę niskiego basu, dobrej odpowiedzi i kontroli,z jednoczesnym wysokim maksymalnym ciśnieniem.. Na sam przetwornik chcę wydać ok 300-350 zł. Myślałem nad BSW-12-II,ale może macie coś lepszego na oku? Może SLS12 Peerlesa ? Głośnik będzie zasilany wzmacniaczem ok 400W ( rzetelnej mocy RMS ). Słucham różnej muzyki to też szukam czegoś uniwersalnego..
  • REKLAMA
  • #2 3655401
    krzysiek3443
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Polecam ci głośnik Lanzar 12" dikładnie nie wiem jaki ma nr. modelu ale naprawde dobrze gra i nisko schodzi
  • #3 3655521
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    BSW to bardzo dobry pomysł, głośniczek nie muli ale gra nisko i głośno...
    Rozważ też radę kolegi wyżej..Lanzar MAX 12 i do niego skrzynka 48L@38HZ (bass reflex 10x25-28cm) i wszystko gra pięknie i soczyście. Robi niesamowite ciśnienie...
    Jeśli jesteś fanem maxymalnego zatrzęsnia to moża ALPHARD YAKUZA? z tym że ten przetwornik bardziej nadaje się do wolnej muzy... :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3655881
    different
    Poziom 15  
    Słucham dość różnorodnej muzyki..od jazzu, klasyki, muzyki filmowej..po rock, punk i czasem żywsze rytmy..do tego dojdzie jakiś film..więc zmulony bas raczej odpada:) W głośniku Lanzara widzę dość wysoką częstotliwość rezonansową i pozostałe parametry T-S raczej stawiają go w gronie przetworników do samochodu.. Miał ktoś doświadczenie z głośnikiem Cervin-Vega ALW120 ?
  • REKLAMA
  • #5 3657134
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    witam. a może boschmann axl 122sp za 210zł na allegro, temu głośnikowi starczy skrzynia br 50L @33Hz lub wyżej , robi bardzo duże ciśnienie mam dwie sztuki w domu i napawde wiem co mówie, ostatnio oglądałem film DOA basiki w filmie naprawde komkretne aż mnie po kanapie przestawiały te potwory :D głosnik nadający sie zarówno do car audio jak i do home audio.
  • REKLAMA
  • #8 3666866
    different
    Poziom 15  
    Dzięki;) Kontakt nawiązany, czekam na dostawę świeżą..;)
  • #9 3743571
    different
    Poziom 15  
    Nadal bez decyzji odświeżam temat.. BSW póki co nie ma w ofercie. Zastanawiam się czy znalazłbym coś ciekawszego dokładając trochę gotówki do głośnika.. Powiedzmy na początek 500 zł na przetwornik ( może trochę przekroczyć). Czy w tej cenie znajdę coś ciekawszego?
  • #10 4334602
    different
    Poziom 15  
    Od tamtego czasu nic nie kupiłem..ale za to funduszy przybyło.. Może zaproponujecie mi coś sensownego do 1000 zł ?

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje subwoofera do 350 zł, który zapewni niskie, kontrolowane brzmienie basu z wysokim maksymalnym ciśnieniem akustycznym, zasilanego wzmacniaczem około 400W RMS. Rozważane modele to STX 32-300-4/SS, BSW-12-II oraz SLS12 Peerless. W dyskusji pojawiły się rekomendacje głośników Lanzar 12" (model nieznany), BSW-12-II z obudową bass reflex 48L @ 38Hz, a także Alphard Yakuza, choć ten ostatni jest polecany raczej do wolniejszej muzyki. Zaproponowano także Boschmann AXL 122SP z obudową BR 50L @ 33Hz, który charakteryzuje się dużym ciśnieniem i uniwersalnością do car i home audio. Autor wyraził wątpliwości co do Lanzara ze względu na wysoką częstotliwość rezonansową i parametry Thiele-Small sugerujące zastosowanie głównie w car audio. Pojawiła się też propozycja głośnika Monacor (model z katalogu) oraz BSW 15-II, choć ten jest droższy. Autor nawiązał kontakt w sprawie BSW 12-II, ale później rozważał zwiększenie budżetu do 500 zł, a następnie do 1000 zł, szukając bardziej zaawansowanych rozwiązań. Dyskusja skupia się na doborze głośnika subwoofera o dobrych parametrach niskotonowych, kontroli basu i wysokim SPL, z uwzględnieniem różnych gatunków muzycznych i zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA