logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny aktywne 2-way z głębokim basem? Wymiary skrzynki?

jamesvangrey 07 Mar 2007 21:53 2544 6
REKLAMA
  • #1 3654918
    jamesvangrey
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Witam

W najbliższy czasie będe budował kolumny aktywne.Mam pytanie,c czywzmacniacz musi być w oddzielnej obudowie?Kto mi poda wymiary skrzynki na kolumne 20 w 2-way (to t a) wzmacniacz mam ale kolumn nie proszę o pomoc podajcie dokładne wymiary ma być duzy i głęboki bas i czytelny dżwięk najlepiej jak największe jak zakupie głośniki to podam wymiary błagam pomóżcie czekam na wymiary i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3655163
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    1. KOlumny aktywne i wzmak w osobnej skrzyni - tego jeszcze nie grali :D
    2. Proponuję przeczytać CAŁY dział o akustyce na naszej elektrodzie + ew. inne materiały

Dodano po 1 [minuty]:

3
    jamesvangrey napisał:
    Kto mi poda wymiary skrzynki na kolumne 20 w 2-way (to t a) wzmacniacz mam ale kolumn nie proszę o pomoc podajcie dokładne wymiary

proponuję korepetycje z języka polskiego i logiki bo bardzo tego brak

4 Proponuje przesunąć post do działu z humorem :D
  • REKLAMA
  • #3 3655240
    łysy32
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Myśle ze koledze chodziło o osobna komore dla wzmacniacza w kolumnie Odpowiedż brzmi ,,tak'' Osobna komora wskazana i oczywiscie licząc skrzynkę trzeba wziąć zapas na komore wzmacniacza
    No i sorry ale reszty to nie zrozumiałem
  • #4 3655319
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam!!
    myśle że koledze chodzi o wyliczenie skrzynki.... tylko właśnie... pytanie do czego skrzynki??
    Póki nie podasz nam głośników, które chciałbyś tam zastosować można jedynie policzyć objętość skrzynki, w którą wejdzie 50kg ziemniaków:P:P
    Żarcik:D
    czekamu na propozycje głośników a potem coś pomyślimy
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3656675
    jamesvangrey
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    DziEkuję za wyrozumiałośc kolegów opróczz dj arq.To że jestem początkującu to nie znaczy żemożna się zemnie naśmiewać.Dżęki za informacje jak kupię głośniki to dam znać.a niewiem jak zron=bić kolumnę 2-drożną>proszę o dodatkowe instrukcję.Z góry dziękuję$$$
  • #6 3657378
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    To że jesteś początkujący to nie zwalnia się od zachowania podstawowych zasad - nie tyle ortografii co budowy zdania :D

Stawiam że kolega kupi sobie "super bass" z allegro ;)
  • REKLAMA
  • #7 3658253
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam!!
    Ja jednak początkującemu autorowi proponuje spojżeć do działu "diy akustyka" i poszukać czegoś do skopjowania.... jak kolega wyżej napisał jeśli kupisz głośniki typu "super bas" z allegro to nawet "świety boże nie pomoże a co dopiero urzytkownicy Elektrody...:)
    w wymienionym dziale znajdziesz sprawdzone konstrukcje od bardzo tanich pseudoestradowych po odrobinke droższe kolumienki...
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy aktywnych kolumn dwudrożnych z głębokim basem oraz wymiarów obudowy. Zwrócono uwagę, że wzmacniacz w kolumnie powinien mieć osobną komorę, co wymaga uwzględnienia dodatkowej przestrzeni w obudowie. Dokładne wymiary skrzynki zależą od zastosowanych głośników, dlatego konieczne jest podanie ich parametrów przed wyliczeniem objętości i konstrukcji. Użytkownicy polecają zapoznanie się z działem "diy akustyka" na forum, gdzie znajdują się sprawdzone projekty kolumn o różnym przeznaczeniu i jakości dźwięku. Podkreślono, że bez odpowiednich głośników nawet duża obudowa nie zapewni dobrego basu i czytelnego dźwięku. Wskazano również na potrzebę podstawowej wiedzy z zakresu akustyki i konstrukcji kolumn dwudrożnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA