logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kolumn DIY: obliczanie obudowy, BR, wygłuszenie, 3-drożne, głośniki

DJKompot 06 Lip 2006 14:23 3603 6
REKLAMA
  • #1 2796206
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Potrzebyję zdobic sobie kolumnę i nie wiem jak?Słyszałem że trzeba dla danego głośnika obliczyc polemnośc?
    1.Jak obliszyc wielkośc skrzyni?
    2.Czy trzeba dzielic kolumne jeśli ma byc 3 - drożna?
    3.Czy tzeba wygłuszac środek kolumny?
    4.Jak dobiera się średnicę otworów BR aby nie świstało?
    5.Czy BR stosuję się przy wygłuszonej kolumnie?
    6.I wszystko co pominołem potrzebnego przy budowie kolumny.
    troche na boku....
    7.Czy głośnik szerokopasmowy lepszy niż sub?
    8.Czy głośnik szerokopasmowy trzeba uzupełniac gwizdkiem?
    Nie śmiejcie się ale ja jestem zielony w budowie kolumn!
    Prosze o sensowne odpowiedzi na pytania!

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2796312
    grzesieq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    1. Proponuje Ci programy WinISD lub BassBox 6 Pro
    2. Musisz zrobic oddzielną komorę dla niesko- i średniotonowca
    3. Wytłumiasz tylnią ściankę wewnątrz obudowy
    4. Patrz 1.
    5. Wytłumiasz mniej niż przy obudowie zamkniętej
    6. ??
    7. Zależy do czego
    8. Ja bym nie dawał

Poczytaj tutaj: http://audiomania.info/
  • REKLAMA
  • #3 2796339
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    To mają byc typowo estradowe ale sprzęt narazie cienki.Diora 2x100w i mixer 2x100w
  • REKLAMA
  • #4 2796607
    grzesieq
    Poziom 11  
    Poszukaj na elektrodzie jakichś monitorków 2way na STX.
  • REKLAMA
  • #5 2797725
    maniek_88
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Chcesz zrobić 1 kolumne do 1 głośnika?? hmm... dobrze by bylo żebyś napisał do jakich celów ma Ci to służyć i jakiegoefektu oczekujesz... wtedy bedzie można Ci jakoś trafniej pomóc.
  • #6 2798679
    grzesieq
    Poziom 11  
    Żeby nie robić nowego tematu:
    Wiele razy spotkałem się z opinią, aby objętość wewnętrzna kolumny wynosiła w 100% tyle, ile otrzymaliśmy w programie do symulacji. Zbić skrzynię o ustalonych wymiarach nie jest trudno... no ale przecież wytłumienie gąbką czy watą zabierze nieco objętości, tak samo jak wstawienie do środka zwrotnicy. Więc jak to jest z tą objętością?
  • #7 2800431
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Odejmujesz od objętości miejsca zajmowane przez zwrotnice itp ale materiały dźwiękochłonne wchodzą w skład komory rezonansowej więc wliczasz je do objętości obudowy.

Podsumowanie tematu

✨ Budowa kolumn DIY wymaga precyzyjnego obliczenia objętości obudowy dostosowanej do parametrów głośnika, co można wykonać za pomocą programów takich jak WinISD lub BassBox 6 Pro. W przypadku kolumn 3-drożnych konieczne jest wykonanie oddzielnych komór dla głośników niskotonowych i średniotonowych. Wygłuszenie wnętrza kolumny, zwłaszcza tylnej ścianki, jest zalecane, jednak ilość materiału tłumiącego powinna być mniejsza niż w obudowach zamkniętych, a jego objętość wliczana jest do całkowitej objętości komory rezonansowej. Dobór średnicy otworów bas-refleks (BR) powinien być oparty na symulacjach programowych, aby uniknąć efektu świstania. Stosowanie BR jest możliwe również w kolumnach z wygłuszeniem. Przy budowie kolumn estradowych o mocy około 2x100W warto rozważyć konstrukcje monitorów 2-drożnych, np. na głośnikach STX. Głośniki szerokopasmowe nie zawsze zastąpią subwoofery i często nie wymagają dodatkowego "gwizdka" (tweeter). Przy planowaniu należy uwzględnić także miejsce zajmowane przez zwrotnice, które wpływa na efektywną objętość obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA