logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor WN w monitorze - przyczyny częstych uszkodzeń i diagnoza

Pele 21 Sie 2002 00:01 1932 5
REKLAMA
  • #1 33257
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam !

Mam takie pytanko gdzie szukać uszkodzenia w monitorze miałem już kilka przypadków i nie dałem rady a pytam tak na przyszłość. Obiawy zawsze te same uszkodzony tranzystor lini po założeniu nowego gotuje się albo chodzi pare godzin a czasem minut i pali się. Nie wiem w czym tkwi problem czy w sterowaniu tranzystorem czy trafo dostaje skruceń czy padają jakieś elementy (kondensatory). nic nie mogę znaleść.
  • REKLAMA
  • #2 33276
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    jeżeli wsadzasz te same tranzystory a nie dziwne odpowiedniki, to najczęściej z przeciążenia np.kondensatory elektrolityczne na wyjściu trafa WN (dostały upływności); kondensatory styrofleksowe wysokonapięciowe w pobliżu tranzystora (albo przerwa, albo przebijają pod napięciem); mosfety (np.IRF..) przełanczające kondensatory w korekcji lub w zasilaniu (zwarte , przebijają pod napięciem....) powodów tysiące, ale kilka pomiarów oscyloskopem i większość jest zlokalizowana
  • REKLAMA
  • #3 33377
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Dzięki.
    Oscyloskopu niestety nie posiadam będzie trza sobie coś sprawić coraz częściej jest potrzebny.

Pozdr. Pele
  • REKLAMA
  • #4 33890
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Termiczne uszkadzanie się tranzystorów H jest związane z jego sterowaniem.Poszukaj i wymień elektrolity w obwodzie drivera i bazy tr.H,(ew.jeszcze klucze steruj, jeżeli takie występują) oczywiście zakładając że dysponujesz orginalnym tranzystorem lub porządnym zamiennikiem.
  • REKLAMA
  • #5 33897
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Trzeba też sprawdzić zasilacz szeregowy regulujący napięcie na trafopowielaczu. (tranzystor, dioda, dławik, elki)
  • #6 34044
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Podstawa to sprawny zasilacz sprawdzony pod obciazeniem(np. zarowka 60W miedzy kolektor, a emiter zamiast wylutowanego tranzyst linii), dalej sprawny tranzystor i zarowka zamiast uzwojenia trafa. Jak BU sie grzeje to blad tkwi w sterowaniu. Dalej zarowka w szereg z trafem uchroni tranzystor przed odparowaniem i pozwoli spokojnie poszukac usterki po stronie wtornej trafa. Rutynowo sprawdza sie czy wyjscie WN nie ma przebicia do masy przez ceramik filtrujacy w trafie WN bo wtedy tranzystor leci od razu.. Sposob ten wystarcza w wiekszosci prostych monitorow, gdzie zasilacz ma zabezpieczenie na jednym transoptorze.
REKLAMA