logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wentylator 3 PIN do 4 PIN z kontrolą obrotów?

donpablo 10 Mar 2007 14:14 4502 9
REKLAMA
  • #1 3663328
    donpablo
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    Czy istnieje możliwość takiego podłączenia wentylatora z 3 PINami, żeby było sterowanie obrotami z płyty glównej (wtyczka 4 PIN)?

Obecnie nie ma sterowania obrotami wiatraka z płyty.

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 3663386
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jak masz 4 piny w plycie, to powinienes miec mozliwosc sterownia wiatrakami.
  • #3 3663867
    donpablo
    Poziom 11  
    Mam płytę z 4 Pin.

Chodzi mi w zasadzie o to w jaki sposób to działa.
    W praktyce wystarczyłyby 3 PINy: +, - i kontrola obrotów. Za sterowanie obrotów odpowiadałoby napięcie zasilania.
    To po co jest ten 4 PIN?
    Czy mogę w mojej sytuacji coś pokombinować? Oczywiście bez zakupu nowego 4 pinowego wiatraka :)

Dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #4 3663974
    Platon
    Poziom 42  
    Jak masz 3 kabelki, to muisz sterowac napięciem wiatraka - od 12V w dół. Wiatraki 4 przewodowe na dodatkowym przewodzie maja wejscie do sterowania PWM - ale wystarczy sygnal "cyfrowy".
  • #5 3664329
    donpablo
    Poziom 11  
    A czy można zrobić jakiś układ, który podawałby PWM?
    Jeżeli tak, to jak?
  • #6 3668767
    SnakeFM
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeżeli masz wtyczkę z czterema pinami to montując tam wentylator z trzema przewodami będziesz miał sterowanie prędkością obrotową ponieważ trzy przewody do tego zupełnie wystarczą - jest tam MASA, zasilanie (wykorzystywane do sterowania prędkością) oraz przewód do odczytu prędkości obrotowej wentylatora. Najczęściej jest to realizowane w taki sposób, że układ odpowiedzialny za utrzymanie temperatury steruje przebiegiem PWM wzmacniaczem/komparatorem, który z kolei steruje tranzystorem regulując napięcie na wentylatorze. Spokojnie więc możesz podłączyć swój wentylator pod płytę główną i powinno być wszystko OK :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3669019
    Platon
    Poziom 42  
    SnakeFM - albo ty nie zrozumiales o co chodzi autorowi, albo ja.

donpablo - to wyjscia PWM gniazdka 4 bolcowego mozesz podlaczyc tranzystor, ktróry bedzie sterował wiatrakiem 3 pinowym.
  • #8 3670474
    donpablo
    Poziom 11  
    Witam,

Platon dzięki, właśnie o to mi chodzi.
    Możesz mi powiedzieć jaki ma to być tranzystor? Na necie widziałem parę układów, ale nie wiem czy działających. Nie chcę uwalić płyty.
    Jakbym wiedział ja to jest zrobione we wiatrakach sterowanych PWM. Jakie tam są tranzystory, układy...
  • Pomocny post
    #9 3670765
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jak masz oscyloskop to sprawdź jaki przebieg i poziom sygnału,ale chyba prostokąt TTL,reszta to proste,E-+12V,C-silnik,B-sygnał.
  • REKLAMA
  • #10 10328982
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam.
    Bodaj lepiej wytłumaczone jest to na tym :arrow: Linku... :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia wentylatora 3-pinowego do gniazda 4-pinowego na płycie głównej z zachowaniem sterowania prędkością obrotową. Wentylator 3-pinowy posiada przewody: zasilanie (+12V), masę oraz sygnał tachometryczny do odczytu obrotów. Sterowanie prędkością odbywa się przez regulację napięcia zasilania (PWM lub obniżanie napięcia). Gniazdo 4-pinowe na płycie głównej oferuje sygnał PWM na czwartym pinie, który w wentylatorach 4-pinowych służy do cyfrowego sterowania silnikiem. Podłączenie wentylatora 3-pinowego do 4-pinowego gniazda umożliwia sterowanie prędkością poprzez modulację napięcia zasilania, jednak nie wykorzystuje się sygnału PWM bezpośrednio do sterowania silnika. Możliwe jest zastosowanie zewnętrznego układu (np. tranzystora) do konwersji sygnału PWM z płyty na regulację napięcia dla wentylatora 3-pinowego. W wentylatorach sterowanych PWM stosowane są tranzystory i układy wzmacniające sygnał PWM, które kontrolują napięcie zasilania silnika. Zaleca się sprawdzenie sygnału PWM oscyloskopem przed budową układu, aby dobrać odpowiedni tranzystor i uniknąć uszkodzenia płyty głównej. Podsumowując, podłączenie wentylatora 3-pinowego do 4-pinowego gniazda z kontrolą obrotów jest możliwe i powszechne, a sterowanie odbywa się przez regulację napięcia zasilania, nie bezpośrednio przez sygnał PWM czwartego pinu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA