logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wentylator 4-pin do gniazda 3-pin z regulacją obrotów?

kilerek25 01 Lut 2007 13:17 3590 12
REKLAMA
  • #1 3514749
    kilerek25
    Poziom 11  
    Witam serdecznie
    Czy istnieje możliowść podłączenia wentylatora 4-ro przewodowego do gniazda 3 pin ? Posiadam regulator odbrotów, ale nie odczytuje on obrotów z tego wentylatora i nie mogę kontrolować jego obrotów.

Z góry dziękuję za rady.
    Pozdrawiam
    kilerek25
  • REKLAMA
  • #2 3515080
    Pemo2
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Oczywiście, że można. Spróbój po koloracz czerwony to + czarny to - a żółty sterujący. No czyba że masz inne kolory to poprosze o foto końcówek i wejscia na płycie to coś pomoge.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3515226
    kilerek25
    Poziom 11  
    Niestety nie mam możliwości zrobienia fotki. Kabelki od lewej to czerwony, czarny, brązowy, biały.

Dodano po 1 [minuty]:

Wtyczka standardowo czarny, czerwony żółty.

Dodano po 1 [minuty]:

4 kabelki wychodzą z wentylatora a 3 z gniazda regylatora obrotów.
  • #4 3515260
    Pemo2
    Poziom 18  
    a sprawdż na kablach od wentylatora czy nie ma może oznaczeń który jest + a który -. Możesz narysować koncówki w paintcie wentylatora i regulatora?
  • REKLAMA
  • #5 3515295
    kilerek25
    Poziom 11  
    Wentylator mam podłączony
    Czerwony z czerwony
    czarny z czarny
    Wtedy chodzi na pełnych obrotach
    Jak podłączam brązowy do żółtego to chodzi mniej więcej o połowę wolniej.
    Podłączenie białego do żół tego nic nie daje - dalej wentyl chodzi na pełnych obrotach.
    Sęk w tym, że regulator nie mierzy obrotów i nie pozwala wyregulować prędkości.
  • #6 3515325
    Pemo2
    Poziom 18  
    To znaczy że nie masz tam żadnego potencjometru do regulacji obrotów tak?
  • #7 3515359
    kilerek25
    Poziom 11  
    Wentylator mam podłączony do regulatora Aerocool GateWatch (http://www.dzikie.net/index.php?art=gatewatch), ale panel nie odczytuje obrotów tego wentylatora i przez to nie mam możliwości regulacji prędkości.
  • REKLAMA
  • #8 3515475
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Jak połączysz biały z żółtym to też nie masz pomiaru obrotów ?
  • #9 3515555
    kilerek25
    Poziom 11  
    Niestety nie. Jak podłączam biały do żółtego nie ma żadnego efektu :/

Dodano po 1 [minuty]:

Może trzeba je jakoś zmostkować, ale nie mam pojęcia jak to zrobić, a nie chcę nic spalić.
  • #10 3515597
    tronic1
    Spec od komputerów
    Tutaj masz dokumentację wentylatora 4 pin w trzy pinowym czerwony=+12V,czarny=GND,żółty=pomiar obrotów.I nic nie trzeba mostkować.
  • #11 3515719
    kilerek25
    Poziom 11  
    Mój wentylator nie posiada żółtego kabelka, a z dokumentacji zamieszczonej powyżej nie umiem wywnioskować,który przewód ma być podłączony do żółtego w gnieździe (biały czy brązowy).
  • Pomocny post
    #12 3515778
    tronic1
    Spec od komputerów
    W tym PDFie masz piny ponumerowane,1,2,3 i 4.Dwa masz zlokalizowane,zasilanie,to jaki problem z resztą ? Kolory mogą być inne ale piny już nie.Do żółtego łączysz pin 3 Sense.
  • #13 3520536
    kilerek25
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc
    Kontroler dalej nie odczytuje obrotów, ale może to być wina wentylatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia wentylatora 4-pinowego do gniazda 3-pinowego z regulatorem obrotów. Wentylator posiada przewody: czerwony (zasilanie +12V), czarny (masa), brązowy i biały, natomiast gniazdo regulatora ma przewody: czerwony, czarny i żółty (sygnał pomiaru obrotów). Podłączenie czerwonego do czerwonego i czarnego do czarnego powoduje pracę wentylatora na pełnych obrotach. Próba podłączenia brązowego lub białego przewodu do żółtego sygnału pomiaru obrotów nie skutkuje odczytem prędkości ani regulacją. Dokumentacja wskazuje, że do żółtego pinu należy podłączyć przewód sygnału obrotów (Sense), jednak w przypadku tego wentylatora nie jest jasne, który z przewodów (biały czy brązowy) pełni tę funkcję. Regulator Aerocool GateWatch nie odczytuje obrotów wentylatora, co uniemożliwia regulację prędkości. Nie jest konieczne mostkowanie przewodów. Problem może wynikać z braku kompatybilnego sygnału obrotów w wentylatorze lub różnic w oznaczeniach przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA