logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować pojazd z kamerą i sterowaniem przez internet na 1-2 km?

sisiu17 10 Mar 2007 19:41 1474 2
REKLAMA
  • #1 3664430
    sisiu17
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    witam mam taki problem chce zbudować pojazd z kamerą na pokładzie ale na samym początku pajawił sie problem jak sie łączyć z pojazdem(sterowanie dwoma silnikami) i i odbieranie sygnału z pojazdu(obraz z kamery) no i nie wiem czygo użyć:cry:
    wifi - ale do tego trzeba by całą płyte główną albo laptop(za duże)
    a mi by chodziło o sterowanie z internetu najlepiej bo zasięg ma być ok 1-2km aha i chce żeby sterowanie było z komputera tzn. albo przyciski na ekranie albo klawiatura lub jakiś pilocik podłączony do lpt(własnej roboty)

pomóżcie mi w tym

aha i nie piszcie że mam zacząć od programowanie uC bo troche sie na tym znam (BASCOM)
    i że sie naoglądałem bajek
    wiem że to jest trudne zadanie i nie chce zrobić tego w pare dni czy tygodni ma to być przemyślany projekt na kilka ładnych miesięcy

moja skarbonka 500-600 zł stale się zwiększa:D ale niechce wydać na ten pozazd więcej niż 1000zł

Prosze o porady z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3665209
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Poszukaj na stronach Wydziału Elektrycznego PW.
    U dr Czajewskiego studenci robili jakieś projekty (np sterowanie robotem Lego przez Internet)
  • #3 3665807
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    sisiu17 napisał:

a mi by chodziło o sterowanie z internetu najlepiej bo zasięg ma być ok 1-2km

Dla mobilnego urządzenia niemożliwe. Przy mocach nadajników dopuszczonych normami nie osiągniesz takiego zasięgu. Przy 2.4Ghz budowa nieprzepisowego dopalacza domowym sposobem nierealna.
    Obawiam się,że taki zasięg drogą radiową (dowolym sposobem) w zakresie dopuszczalnych mocy nad. nie do osiągnięcia.
REKLAMA