Ostatnio dostałem wymieniony powyżej amplituner, jednak po jego włączeniu okazało się, że poleciał z niego dym, a dokładniej z końcówki mocy. Po rozebraniu zobaczyłem masę kurzu i pomyślałem, że to może przez to są problemy, więc oczyściłem i du.. dym. Dziś po solidnym przyjrzeniu się zauważyłem że na tranzystorach końcowych było zwarcie (stykały ściany radiatora) a w dodatku uszkodzone są 3 ścieżki na PCB (ale połączone kablem). Prosiłbym o jakieś sugestie. Już planuje powymieniać m. in. kondensatory elekt. i ceramiczne, tranzystory, mostek prostowniczy i oczywiście rezystory.
I teraz tak:
1) Jak mogę zastąpić ten wielki kondensator 2x 4700 40V dwoma nowymi kondensatorami o pojemności 4700; w sensie jak je połączyć.
2) Poprosiłbym też o napisanie oznaczeń tranzystorów oprócz: BD 911 / BD912 i BD 139 / BD 140
3) Czy mogę zastąpić te stare małe kondensatory ceramiczne czymś nowszym? np. foliowymi (jak tak to poproszę o jakieś modele) Potrzebne są te z oznaczeniem E10n / SC i 47nK 100V
I teraz tak:
1) Jak mogę zastąpić ten wielki kondensator 2x 4700 40V dwoma nowymi kondensatorami o pojemności 4700; w sensie jak je połączyć.
2) Poprosiłbym też o napisanie oznaczeń tranzystorów oprócz: BD 911 / BD912 i BD 139 / BD 140
3) Czy mogę zastąpić te stare małe kondensatory ceramiczne czymś nowszym? np. foliowymi (jak tak to poproszę o jakieś modele) Potrzebne są te z oznaczeniem E10n / SC i 47nK 100V
Jak to mogło działać o ile w ogóle działało po tych naprawach, bo coś tak myślę, że jest on u mnie przez te właśnie naprawy.