logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TTI 880 i Midland 145 ML - brak odbioru po zmianie mocowania na klapie bagażnika

vivaldi17 12 Mar 2007 18:34 1209 10
REKLAMA
  • #1 3671271
    vivaldi17
    Poziom 11  
    Witam,

Mam radio TTI 880 i antene magnes Midland 145 ML. Wymieniałem mocowanie z magnesu na uchwyt montowany do klapy bagażnika (chwyt z 4 metrowym kablem). Bo tej wymianie nie wiele dzieje się na radiu :) czasem ktoś coś powie czy muszę jechać na strojenie czy może być problem z masą. Na magnesie (a dostałem go w komplecie z kablem 3m) działa dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 3671329
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam , wez miernik i sprawdz kabel , albo jest przełamany lub ma zwarcie , przeważnie przy wtyczce.
  • #3 3671376
    vivaldi17
    Poziom 11  
    Ok dziękuje, jutro jadę na strojenie sam ze zwykłym miernikiem nic nie sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #4 3671422
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Miernik WFS-u jak cyganka , prawdę Ci powie.

Jedź . Strojenie to moment i taniocha.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3671442
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    vivaldi17 napisał:
    Ok dziękuje, jutro jadę na strojenie sam ze zwykłym miernikiem nic nie sprawdzę.

Dlaczego piszesz , że nic nie sprawdzisz zwykłym miernikiem. Sprawdzisz bardzo wiele , bo od tego trzeba zaczynać , a jak się ma pewność co do poprawności montażu kabla, to wtedy stroi się antenę.To bardzo proste bierze sie , omomierz i do dzieła.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4520974
    osnapus
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam, sorki że odkopuje temat. Ale mam ten sam problem. Powiedzcie, czy ten uchwyt na klapę ma mieć kontakt z masą?? (bez podłączenia radia). Czy nie tworzą się szkodliwe pętle masy ??
  • #7 4521133
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    TAK SIE TYCH ANTEN NIE PRZERABIA! Antena na magnes inaczej się stroi.Tutaj nie obejdzie się bez zmian w konstrukcji promiennika(pręta),pewnie trzeba edzie go dużo skrócić,bo antena przy takiej zmianie "wyszła" z częstotliwości.Ale to robota z przyrządem bo na oko to.............Połączenia elektryczne moga być ok. a masa ma być do klapy ,a i tak trzeba się dokładnie pomęczyć by antenki nie zepsuć.
  • #8 4521791
    osnapus
    Poziom 19  
    Ja jej nie przerabiałem, wymieniłem antenę na całkiem nową, i są problemy, ludzie mnie słyszą dobrze, ale ja ich dobrze z odległości góra 1 km, może 2... I niby mi ją gość dostrajał, (najpierw źle zalutował końcówkę i było zwarcie anteny do masy - czy mógł tym radio uszkodzić ?? nie chciała mu się stroić), no ale poprawił i niby wszystko miał dobrze...
  • #9 4521815
    birband
    Poziom 24  
    Chej ludziska co wy tu wypisujecie. Antena na magnes ma całkiem inaczej wyprowadzone uzwojenia z cewki. W zależności od rodzaju anteny może to byś zrobione na odczepie do masy albo przez korekcję liczby zwojów. Antena przeznaczona na magnes nigdy w bezpośrednim przełożeniu nie będzie poprawnie działać jak kolega opisał. Nawet nie wiem czy standartowe strojenie tu coś pomoże.
    Zmieniły się bowiem w sposób znaczny warunki pracy tej anteny.
    Nie rozpisuje się co do teorii ale poczytajcie inne posty w tym temacie.
  • #11 4522526
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    NIekiedy wytwarzam anteny takie i takie więc temat mi nie obcy,a kolega osnapus być może ma problem z radyjkiem ,np: żle ustawiony rf gain, czułość bo nic otym nie pisał, albo radyjko za bardzo " zaskłeczowane",w związku z zakłóceniami pochodzącymi z róznych żródeł. Jak był u jednego fachowca i nie pomógł to reszta się ucieszy jak do nich przyjdzie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku odbioru radia TTI 880 po zmianie mocowania anteny Midland 145 ML z uchwytu magnetycznego na uchwyt montowany do klapy bagażnika z dłuższym kablem. Antena na magnes działa poprawnie, natomiast po zmianie mocowania pojawiają się problemy z odbiorem. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być uszkodzony lub przerwany kabel, niewłaściwe połączenia masy lub konieczność ponownego strojenia anteny, gdyż antena magnetyczna i antena na uchwyt mają różne parametry i wymagają innej długości promiennika. Zmiana mocowania wpływa na częstotliwość rezonansową anteny, co wymaga dostrojenia przyrządem pomiarowym (np. miernikiem WFS). Ponadto, ważne jest prawidłowe uziemienie uchwytu do masy klapy, aby uniknąć pętli masy i zakłóceń. Niektóre odpowiedzi podkreślają, że antena zaprojektowana na magnes nie będzie działać poprawnie po prostym przeniesieniu na uchwyt bez modyfikacji konstrukcji. Problemy z czułością radia i ustawieniami RF gain również mogą wpływać na jakość odbioru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA