logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TTI 880 - Radio odbiera, ale nie nadaje. Co może być przyczyną?

tatra-mario 15 Paź 2007 23:33 4160 3
REKLAMA
  • #1 4382874
    tatra-mario
    Poziom 11  
    Ocena: 43
    Witam.
    Tak jak w temacie, coś się stało i przestało nadawać ale odbiór jest taki jak był przed wystąpieniem tej awarii. Chciałbym się dowiedzieć co jest tego przyczyna.
    Sprawdziłem gruchę i jak przełączę na PA to w podłączonym głośniku wszystko słychać czy ciszej czy głośniej to nie mogę powiedzieć gdyż wcześniej nie korzystałem z tej opcji.
    Dodam ze antenka na klapie Magnum swr 1.2. ale sprawdzałem takze na President missuri swr 1.3 i zachowuje sie tak samo. Z radyjka korzystałem od stycznia w osobówce i jak na moje potrzeby było wystarczające i nie chciał bym sie z nim rozstawać. Szukałem podobnego przypadku w necie lecz nie znalazłem prawie nic dotyczącego tych objawów mogących występować w tym radiu.
    Znalazłem schemat tti tcb-880 na

http://www.tbs.one.pl/Download/schem.html

lecz jestem początkujący w takich sprawach i nie wiem od czego zacząć.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 4383760
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Na 99% uszkodzony tranzystor stopnia mocy nadajnika.
    To taka "kostka" z 3-ma wyprowadzeniami przylutowanymi do płytki z elektroniką i przykręcona od wewnątrz do blachy obudowy. Na tym tranzystorze mogą być napisy w stylu C2078 , 2SC2078, C???? . Zawsze jest literka C lub 2SC (na początku).

Wymień i po kłopocie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4386174
    tatra-mario
    Poziom 11  
    Ocena: 43
    Wielkie dzięki za wskazówki :spoko:

Znalazłem ten tranzystor 2SC2078 i jak dobrze pójdzie to jutro skocze do sklepu i może sie uda kupić, ale mam jeszcze kilka pytań:
    1. Czy mogła by zaistnieć inna usterka?
    2. Czy istnieje jakiś inny tranzystor który sprawdził by sie w CB a jednocześnie byłby jakoś wytrzymalszy albo mocniejszy? Jeśli tak to bym może kupił na wszelki wypadek gdyż trochę daleko mam do sklepu (40km):cry:
    3. Czy da sie coś zrobić-wymienić w tym radyjku żeby lepszy był odbiór i nadawanie?
    4. Jaką antenkę na stałe do mobila polecał byś.

Jeszcze raz dzięki za pomoc :please:
  • #4 6001049
    15jokasta
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    w moim tti nie dziala odbior ani nadawanie co moglo pasc? i jak to naprawic?

Przede wszystkim nie pisać jednakowych wpisów , wszędzie gdzie się da.
    Ten sam wpis , napisałeś w tematach z TTI-880 i TTI-770. Odpowiedz sobie sam , które TTI posiadasz ??? i gdzie powinieneś napisać.

Regulamin pkt. 8.4 i pkt. 14 i pkt. 15 oraz pkt. 16 . [SP5ANJ]
REKLAMA