logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TTI TCB 880 + Midland ML-145: Słaba modulacja, nadawanie tylko do 2 km

Wampir1988 20 Gru 2007 15:09 3550 6
REKLAMA
  • #1 4607572
    Wampir1988
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

Mam radyjko TTI 880 + Midland ML-145. radio jest zestrojone z antenką ale nadawanie jest marne tzn. słychać mnie na max 2 km przy czym odbiór mam średnio 10 km. Rozmawiałem wczoraj z kolegą z dużego mobila i powiedział że to może być coś ze słabą modulacją. Ja się na tym zbytnio nie znam i stąd moje pytanie czy RX i TX nie powinny działać na tą samą odległość :?:

:arrow:Co robić :?: Oddać radio na gwarancję :?: Czy taka usterka przejdzie i naprawią mi radio :?:

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4609506
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Oddać do przeglądu.
    Na początek, to dobre wyjście.

Oczywiście możesz popróbować z innymi mikrofonami. Podpiąć i zobaczyć, czy jest zmiana w poziomie modulacji.
  • REKLAMA
  • #3 4610315
    Wampir1988
    Poziom 14  
    Oddałem radyjko ale muszą wysłać do producenta więc będzie dopiero w styczniu :cry:
    A jaki mikrofon proponujesz do tego radyjka?? Wiem że inni producenci mają różne ułożenie kabli na pinach.
  • REKLAMA
  • #4 4610651
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 204
    TTI 880 i TTI 770 maja taką samą konstrukcje . Modulacja w tych radiach jest ładna . Ja przyczyny szukał bym w antenie . PS MIC GAIN ustawić trzeba na maxa ( reg wzm mikrofonu )
  • REKLAMA
  • #5 4612113
    Wampir1988
    Poziom 14  
    No zawsze rf gain na max miałem ustawiony. Zobaczymy jak przyślą radyjko z powrotem. Na początku działało świetnie dopiero jak się trochę zimniej zrobiło to mu się coś pomieszało i słabo było mnie słychać.
  • #6 4685246
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 159
    nie RF GAIN tylko Mic Gain a to różnica
  • #7 4688154
    Wampir1988
    Poziom 14  
    mic gain jak i rf gain zawsze na max w prawo.
    Radyjko przyszło z serwisu i w gwarancji widnieje teraz tekst "naprawa gruszki" :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio TTI 880 wraz z anteną Midland ML-145 i zgłasza problem ze słabą modulacją, przez co zasięg nadawania wynosi około 2 km, podczas gdy odbiór sięga około 10 km. Wskazano, że RX i TX powinny mieć podobny zasięg, a różnica może wynikać z niskiej modulacji. Zalecane jest oddanie radia do serwisu, co użytkownik uczynił – radio zostało wysłane do producenta i wróciło z informacją o "naprawie gruszki". W dyskusji podkreślono, że ważne jest ustawienie MIC GAIN (wzmocnienia mikrofonu) na maksimum, a nie RF GAIN, który reguluje odbiór. Sugerowano również sprawdzenie anteny oraz ewentualną wymianę mikrofonu, zwracając uwagę na kompatybilność pinów. Problem pojawił się po obniżeniu temperatury, co może wskazywać na usterkę sprzętową lub kalibrację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA