logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa szyba kierowcy w SEAT TOLEDO 98 TDI - opis wyprowadzeń sterownika?

grabek 12 Mar 2007 19:02 21794 16
REKLAMA
  • #1 3671394
    grabek
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich odwiedzajacych.
    Posiadam Seata Toledo 98r TDI ma on 4 elektryczne szyby , a ja mam problem z szyba od kierowcy! poprostu sie nie otwiera.
    Jak chce ja opuscic to slychac klikniecia, znalazlem chyba sterownik od elektrycznych szyb jest umieszczony pod tylnym siedzeniem.
    Ten sterownik jest VW ma moze ktos opis wyprowadzen??? Bym bardzo prosil, macie jakies pomysly co do tej awarii???? Za wszystkie posty z gory dziekuje

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3671495
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    Ocena: 101
    może wyłącznik ci sie lekko podpalił rozbierz go i zobacz jak wyglądaja styki bardzo czesta przyczyna
  • #3 3671529
    grabek
    Poziom 12  
    Wylacznik sprawdzilem dokladnie zanienilem je niejscami z innym i wlaczniki sa ok . Jeszcze oprucz tej szyby nie moge zaprogramowac kluczyka moze to jest powiazane
  • REKLAMA
  • #4 3671564
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    nie sądze a sprawdzałeś sam silnik po zdięciu tapicerki czy chodzi podająć mu napięcie
  • REKLAMA
  • #5 3671614
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    wysteruj bezposrednio silnik ale nie zrob przy okazji zwarcia :)
  • #6 3671624
    zuczysko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    posłuchaj gdzie klika.tam gdzie klika dochodzi sterowanie szybą.sprawdź kable od tamtego miejsca do silnika -może szyba się blokuje.POWODZENIA.
  • #7 3671973
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam , najbezpieczniej to zrób tak , że podłącz woltomierz do silniczka i zobacz czy pojawia się napięcie przy próbie sterowania szybą. Wtedy można będzie stwierdzić czy uszkodzony jest silnik czy sterowanie. Na krótko nie podłączaj tak nie powinno się sprawdzać. Jeśli nie będzie napięcia na silniku to wtedy , ale po uprzednim odłączeniu sterowania, można spróbować ruszyc silnik na krótko i zorientować się czy np. silniczek nie jest spalony.
    Powodzenia.
  • #8 3686165
    grabek
    Poziom 12  
    Koledzy sprawdzilem : napiecie dochodzi do wlacznika! teraz musze sciagnac tapicerke i zobaczyc czy silnik jest sprawny podlace go na bezposrednio do napiecia i zobacze czy dziala . Napisze wam jak to dalej wyglada. pozdrawiam
  • #9 3697755
    OWAL
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Przepraszam że się wtrące,szukam podobnego tematu.U mnie nie działaja wszystkie szyby,wczoraj kupiłem nowy sterownik ten pod tylnym siedzeniem i dalej cisza,może ktoś się orientuje co może być jeszcze?Może bezpiecznik?Spojrzałem na bezpieczniki są ok'.Co jeszcze może mieć wpływ na podnoszenie szyb?Jest jeszcze może jakiś inny sterownik?Proszę o pomoc.
  • #10 3698040
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    sprawdz bespieczniki kontrolką bo na oko mogą wydawać sie dobre
  • REKLAMA
  • #11 3698322
    OWAL
    Poziom 11  
    Może wiesz, który konkretnie bezpiecznik odpowaiada za el.szyby na obudowie napisy tylko po niemiecku.Dięki
  • #12 3698342
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    niepamietam dokładnie ale powinna być narysowana szyba
  • #13 3698476
    OWAL
    Poziom 11  
    Dzięki popatrze na te bezpieczniki,ale czy nie ma jeszcze czegos ? Wygląda to tak jakby do modułu komfortu nie dochodził prąd nie słychac klikania przekazników,a miałem przerwaną wiazke kabli na łączeniu z dzwiami-przypuszczam że zrobiłosię spięcie , wszystkie kable były ztopione praktycznie w jedno instalacja w seacie to masakra.

Dodano po 54 [minuty]:

A może przekaznik ,znalazłem w internecie schemat bezpieczników i przekazników tylko że do 95 roku i tam nie bezpiecznika tylko jest przekaznik.Jeżeli ktoś potrzebuje do załączam zdjęcia.

• #14 3722393
    grabek
    Poziom 12  
    kolego jednak sprawdz bezpieczniki i wiaski ktore leca do sterownika

Dodano po 3 [minuty]:

A co do mojego tematu moja szybka niedzialala bo mialem zasniedzialy styk + przelamany przewod ktory zasila silnik. dzieki za pomoc w rozwiazaniu tego problemu.
    Mam jeszcze jeden problem nie moge zamknac samochodu pilotem ktory znajduje sie w kluczyku, nie chce sie zaprogramowac moze ktos mial taki przypadek????????
  • #16 3739515
    grabek
    Poziom 12  
    dzieki za link pozdrawiam
  • #17 4079272
    BartosB-ham
    Poziom 2  
    witam kolegów mam podobny problem z szybami tylko że moje niezależnie od przyciśnięcia przycisku sterowania szyby jadą tylko w dół wymieniłem moduł konfortu ale to nie rozwiązało problemu. Proszę o pomoc, z góry dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niedziałającej szyby kierowcy w samochodzie SEAT Toledo z 1998 roku z silnikiem TDI, wyposażonym w cztery elektryczne szyby. Szyba nie otwiera się, mimo słyszalnych kliknięć przy próbie opuszczenia. Sterownik szyb elektrycznych znajduje się pod tylnym siedzeniem i jest modułem VW. W dyskusji sugerowano sprawdzenie wyłącznika (przełącznika) szyb pod kątem przepaleń i styków, które często ulegają uszkodzeniu. Autor potwierdził, że wyłączniki są sprawne, a napięcie dochodzi do przełącznika. Zalecano bezpośrednie podanie napięcia do silnika szyby po zdjęciu tapicerki, aby zweryfikować jego sprawność. Wskazano również na konieczność kontroli kabli między sterownikiem a silnikiem oraz sprawdzenie bezpieczników i przekaźników odpowiedzialnych za elektryczne szyby, zwłaszcza w kontekście uszkodzeń wiązki kabli przy drzwiach, które mogły spowodować zwarcie. Jeden z użytkowników rozwiązał problem przez naprawę przetartego przewodu i oczyszczenie styku. Wspomniano o problemach z programowaniem pilota w kluczyku, które mogą być powiązane z awarią szyb. W dyskusji pojawił się link do forum SEAT Toledo, gdzie opisano szczegółowo rozwiązanie problemu wraz ze zdjęciami. Inny użytkownik zgłosił podobny problem z szybami, które jadą tylko w dół, mimo wymiany modułu komfortu, prosząc o dalszą pomoc.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA