logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet z kablówki Poznański Echostar bez dodatkowych opłat?

jasek2 12 Mar 2007 21:07 2415 10
  • #1 3671999
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Witam. Mam za zadanie podzielić internet z kablówki (poznański echostar). Do połączenia używany jest stary modem TCM 280 Thompson, który ma interfejs USB i Eth. Provider chce 40zł za możliwośc podłączenia drugiego komputera za pomocą własnego routera i 15zł/misięcznie jesli ma być on podłaczony drugim interfejsem w modemie.
    Uważam, że to zwykłe zdzierstwo, dlateog proszę tego nie traktować jako łamanie zabezpieczeń.
    Myśle, że nie ma zabezpieczenia MAC, bo modem kupowałem na własną ręke i nigdy nic nie podawałem, ale to akurat najmniejszy problem.
    Uważam, że używając rutera Linksys WRT54GL, może zrobić to całkowicie transparentnie a provider nawet się nie dowie o drugim komputerze?

Moje pytanie więc za co płacić to 40zł? Czy to jest zdjęcie jakiejś blokady? Czytałęm, że jedynym zabezpieczeniem, z którym część ruterów sobie nie radzi jest ttl=1. Jak sprawdzić, czy jest to w tej sieci? Wiem, że WRT54GL radzi sobie z tym zabezpieczeniem, ale jeśli się okaże, że go nie ma to może kupić coś tańszego?

Napiszcie też jak skonfigurować potem ten ruter, jaki tryb musi on mieć, i jakich ustawień używań dla ominięcia poszczególnych zabezpieczeń.

Mam nadzieje, że tego tematu nie czyta admin echostaru ;-).
  • #2 3672153
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Na szybko: to daj ping na cos w necie jak TTL bedzie rowny 1 to juz wiesz, ale admin zawsze jak bedzie chcial to sie dowie o podziale netu, ale to juz inna sprawa, ten routerek nawet z alternatywnym softem spelni twoje oczekiwania
  • #3 3672687
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    jesli chcesz podzielic aby sie Twój prowider niedowiedział o tym ,zastosuj serwerek na Linux ,podbijesz tll jak ci je prowider obcina i bedziesz je maskować do 128k (standardowo dla systemów MS ) prowider nawet niezobaczy ze rozdzieliłeś :D ale wiedomo są minusy tego rozwiązania
  • #4 3672810
    jasek2
    Poziom 22  
    Ja wiem, że linux jest najlepszy jeśli chodzi o te sprawy, ale nie będę małego mieszkania w bloku zagracał następnym kompem.
    Sprawdziłem ttl=57, więc chyba ok?
    W jaki sposób provider może sprawdzić, że net jest rozdzielony?
  • #5 3673014
    mdx
    Poziom 12  
    Nawet jak przywrócisz TTL na routerze, to bez większego wysiłku można wykryć dzielenie netu. Trochę pewniejsze jest zastosowanie proxy. Do http polecam Squida (systemy unixopodobne).

Natomiast co do sposobów wykrywania:
    ISP może sprawdzić rozdzielenie netu m.in. przez: wspomniany TTL, po nagłówkach wysyłanych z przeglądarek (każdy komp przy otwieraniu strony informuje o używanej przeglądarce, wersji, systemie operacyjnym itp), ilości otwartych sesji GG itp itd. Sposobików jest sporo i chodzi o to, kto zna więcej: dzielący net czy admin :)
    Oczywiście nie stanowi to żadnego dowodu a jedynie poszlakę, jednak niech tak sobie admin kiedyś nazbiera logów i wpadnie sprawdzić co jest grane, to zerwie umowę za naruszenie regulaminu :)

Co innego, iż IMHO w takich sieciach powinno się płacić za pasmo a nie ilość podłączonych komputerów..
  • #6 3674910
    jasek2
    Poziom 22  
    Zatem jak skonfigurować ruter, żeby był jak najbardziej przezroczysty?
  • #7 3677115
    mdx
    Poziom 12  
    Na początek można ustawić się za dobrze skonfigurowanym proxy, a z routera wpuścić tylko http przekierowany na maszynę z w/w proxy.

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Squid_Transparent_Proxy

A najlepiej to zapłacić te 15zł. Ja na przykład uważam, że ceny energii elektrycznej to zwykłe zdzierstwo, jednak nie podłączam się przez to "na lewo".
  • #8 3680146
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - 15 zł za uzywanie lan i usb w modemie miesięcznie, jednorazowo 40zł za uruchomienie na Twoim routerze - ale juz bez 15 zł miesięcznie? jeżeli to drugie bez abonamentu - to uczciwa propozycja, jeżeli do tego także 15 zł miesięcznie to szybko zmieniaj operatora, bo to zdzierstwo, chyba,że dostajesz do tego drugi IP - tak jest w mojej sieci. Jeżeli ktoś chce podzielić bez drugiego IP - to nikomu nie zabraniamy, może nawet dzielić na 10 kompów byle w granicach swojego mieszkania!
    Nie można tej sytuacji porównywać do kradzieży energii elektrycznej - jeżeli tak by miało być - to za używanie jej w każdym pokoju powinno się dodatkowo płacić. Operatora nie powinno interesować czy siadam przed komputer w stołowym, czy akurat w sypialni bo zachorowałem, jeżeli płacę za łącze mogę je całkowicie wykorzystywać w wygodny dla mnie sposób. Dzieląc sobie łącze na inne komputery wiadomo obniżam prędkość w każdym z nich, ale nie szkodzę osobą trzecim. Każda z firm stosująca takie praktyki prędzej czy później pójdzie z torbami, tak samo nie uznajemy ograniacznia w ilości ściągania danych (nie jestem pewien- ktoś na forum pisał, że TP otworzyła oczy i te ograniczenia w końcu wyłączyła)
    Pzdr
  • #9 3682385
    jasek2
    Poziom 22  
    Też uważam, że kolega mdx troche pochopnie mnie złodziejem nazwał.

Dobrze zrozumiałeś. 40zł jednorazowo, za udostępnianie netu po skrętce przez router, ale za co to 40zł tak właściwie? Chyba za nic? Dziwicie się, że nie mam ochoty dawać kasy za nic?

Co do sprzętu to, czy waszym zdaniem jest lepszy wybór niż WRT54GL w cenie do 250zł?
  • #10 3682416
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    jasek2 napisał:

ale za co to 40zł tak właściwie? Chyba za nic? Dziwicie się, że nie mam ochoty dawać kasy za nic?

Ja to odbieram w ten sposób, że 40 zł płacisz za montaż - tzn - przeciągniecie przewodu, wtyczki, uruchomienie ..?
    i router Twój.

Pzdr
  • #11 3683125
    jasek2
    Poziom 22  
    Asysta techniczna to dodatkowy koszt ;-).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału internetu z kablówki Poznański Echostar przy użyciu starego modemu TCM 280 Thompson z interfejsem USB i Ethernet, bez ponoszenia dodatkowych opłat za drugi komputer. Provider wymaga jednorazowej opłaty 40 zł za możliwość podłączenia routera oraz 15 zł miesięcznie za korzystanie z drugiego interfejsu modemu. Uczestnicy wskazują, że opłata 40 zł prawdopodobnie dotyczy aktywacji usługi lub konfiguracji technicznej, a 15 zł miesięcznie może być związane z przydziałem drugiego adresu IP. W sieci nie stosuje się zabezpieczeń MAC, a głównym mechanizmem wykrywania podziału łącza jest analiza wartości TTL pakietów (TTL=1 może wskazywać na blokadę). Sprawdzenie TTL można wykonać przez ping do zewnętrznego hosta. Router Linksys WRT54GL jest polecany jako urządzenie radzące sobie z ewentualnymi zabezpieczeniami TTL, zwłaszcza z alternatywnym oprogramowaniem. Dodatkowo sugerowane jest stosowanie transparentnego proxy (np. Squid) na systemach unixopodobnych w celu maskowania podziału łącza. ISP może wykrywać podział internetu także poprzez analizę nagłówków HTTP, ilości sesji komunikatorów itp. W praktyce całkowite ukrycie podziału jest trudne, a wykrycie stanowi jedynie poszlakę. Dyskusja porusza również kwestie etyczne i ekonomiczne związane z opłatami za podłączenie wielu urządzeń do jednego łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA