logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta czy zasilacz? 10 s kręci się wiatrak i staje.

ogreczek 13 Mar 2007 11:16 2619 7
REKLAMA
  • #1 3673598
    ogreczek
    Poziom 11  
    hmm chcialem sie tylko zapytac, panów/panie znające sie w temacie - bo sam biegły nie jestem, a i tak znając życie wymienie wszystko.

otoz mialem plyte asrock k8 upgrade 880 + sempron 2200 + zasilacz modecom feel II 350 W.
    fsb 2x217 Mhz - czestotliwosc około 1.95 Ghz - temperatura około 45 stopni. około 59 w stesie.
    procesor sie spalił - przy normalnej pracy - zwis kompa. restart - i nic... procesor lekko przypalony fakt.
    później po odpaleniu komputera wiatrak od zasilacza kręci sie około 10 s - i zatrzymuje sie ... po wyjęciu karty graficznej ... działa przez dłuszy okres czasu.
    kupiłem athlona XP 1600 (fsb266 2x133) mysląc ze to procesor. podpiąłem...
    i ... powtórzyła sie historia wczesniejsza. po włożeniu 10 s krecil sie wiatrak zasilacza i stawal. po odpieciu karty graficznej poszedl na dluzej, przy wlaczaniu slychac trzaski jakby bylo jakies przebicie, procesor po dluzszej chwili upalil sie całkowicie.
    Mam pytanie - bo procesory to wiem ze do wymiany bedą - ale czy to będzie wina zasilacza czy płyty głownej - znajac zycie i tak kupie wszytsko nowe. Jak mozna sprawdzic zasilacz bez podłączania go do kompa - ewentuale spalenie - wiem ze pojawiało sie wiele razy na forum - ale prosiłbym tylko linka do tematu. :)
    i czy jest możliwosc sprawdzenia płyty głownej bezinwazyjnie - bo nowego procesora już nie kupie :) Dziekuje wszytskim za odpowiedź
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3674375
    ogreczek
    Poziom 11  
    no wiec sprawdzilem - zasilacz tak jak w opisie - z tymze bez obciazenia. napiecia sa w normie - i teraz pytanie czy płyta nie nadaje sie juz do niczego?
  • #4 3674674
    wolff
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    ogreczek napisał:
    no wiec sprawdzilem - zasilacz tak jak w opisie - z tymze bez obciazenia. napiecia sa w normie - i teraz pytanie czy płyta nie nadaje sie juz do niczego?

A ja bym zasilacza nie wykluczał. Pożycz od kogoś sprawdzony sprawny zasilacz i spróbuj na nim - w ten sposób najszybciej dojdziesz co w tym kompie siedzi :-)
  • REKLAMA
  • #5 3675270
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Zasilacz bezpośrednio nie zasila procesora. Procesor jest zasilany przez przetwornicę na płycie głównej, więc to ona zawyża najprawdopodobniej napięcie. Jeśli chcesz spalić więcej procesorów, to eksperymentuj dalej. 59 stopni to dużo, bo w rzeczywistości może być więcej. 217 to też spore przetaktowanie procesora (ze 166)
  • REKLAMA
  • #6 3675287
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    ogreczek napisał:
    sprawdzilem - zasilacz tak jak w opisie - z tymze bez obciazenia. napiecia sa w normie

Nie upoważnia to kolegi do domniemania sprawności zasilacza.
  • #7 3676338
    ogreczek
    Poziom 11  
    to jak mozna sprawdzic zasilacz czy jest sprawny... w koncu - jesli napiecia sa w porzadku... moznaby podpiac zasilacz do tej płyty z tym ze procesor na niej jest martwy wiec obciazenie bedzie calkowicie inne ...

Dodano po 20 [minuty]:

podpialem plyte pod pIII z celeronem III 400 mhz i dziala na tym zasilaczu, nie mniej jednak - tam nie ma zasilana +12 V tak jak do plyty z nowszymi procesorami, +12 V w granicach +12,4 V. czy uwazacie ze to dalej zasilacz czy moze jednak plyta ... bo boje sie podpiac tego zasilacza pod cos innego
  • #8 3677721
    garden2k
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Też miałem takie przypadki no to raczej sprawa staje sie oczywista i wygląda na to, że padła płyta główna

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadał płytę główną Asrock K8 Upgrade 880 z procesorem Sempron 2200 i zasilaczem Modecom Feel II 350 W. Po przetaktowaniu procesora do około 1,95 GHz i osiągnięciu temperatury około 45°C, procesor uległ uszkodzeniu podczas normalnej pracy, a komputer zawiesił się i nie uruchamiał ponownie. Po wymianie procesora na Athlona XP 1600 (FSB 266 MHz) problem się powtórzył – wentylator zasilacza kręcił się około 10 sekund i zatrzymywał, a po odłączeniu karty graficznej komputer działał dłużej, jednak procesor ponownie się przegrzał i spalił. Sprawdzono zasilacz bez obciążenia, napięcia były w normie, ale nie wykluczono jego uszkodzenia. Zasugerowano testowanie zasilacza na innym komputerze lub użycie innego, sprawnego zasilacza. Podkreślono, że procesor zasilany jest przez przetwornicę na płycie głównej, która może podawać nieprawidłowe napięcia, co mogło spowodować uszkodzenie procesorów. Podłączenie płyty do procesora Pentium III 400 MHz zasilanego tym samym zasilaczem działało, jednak brakowało zasilania +12 V wymaganej przez nowsze procesory. Ostatecznie wskazano, że najprawdopodobniej uszkodzona jest płyta główna, co powoduje problemy z zasilaniem i uszkodzenia procesorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA