logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz WS 432 - jedno wejście działa, potencjometr trzeszczy, co robić?

MarcinDH 27 Wrz 2003 22:57 1906 17
REKLAMA
  • #1 341280
    MarcinDH
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam problem ze wzmacniaczem dziala mi prawdopodobnie tylko jedno wejscie , nie chce ryzykowac i sprawdza znowu innych wejsc bo ostatnie skonczylo sie nie milo, karta muzyczna w kompie o malo mi sie nie spalila nagle nie dawala sygnalow , wyciaglem ja z kompa byla bardzo goraca ale po wlaczeniu dziala :)czym to mzoe byc spowodowane ,cos poszlo we zmacniaczu ? , i apropo potenciometru voluma da sie cos zrobic zeby nie trzeszczal przy podglasnianiu ? czy pozostaje wymiana.
  • REKLAMA
  • #2 341286
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    temat byl wielokrotnie poruszany na gorze strony jest napis szukaj :)
  • #3 341362
    MarcinDH
    Poziom 11  
    niemoge znalesc , mozna jakies nakierowanie prosic :)
  • #4 341438
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Potencjometr kupisz za 7-9zł mozesz tez go "popsikac" odpowiednim sprejem np.kontakt PR ale to jest drozsze od potencjometra i nie daje zadnej gwarancji :)
    Oczywiscie mozesz takze rozebrac pot i poprawic ułozenie i docisk slizgacza, poprawic nity bo sa pewnie luzne i nie da sie do zera zjechac z głosnoscia.
  • #5 341471
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    mialem identyczny problem i odrazu mowie zeby tak z pzrezornosci sprawdzic calego wzmaka nie zaszkodzi.

mozesz nieco przyblizyc mnie do tematu
    opisz problem szczegulowo to szybciej znajdziemy wszystkie usterki.
    z twojej wypowiedzi mozna narazie wykomarowac ze koncowki moga , choc nie musza byc uszkodzone - multlimetr w lapki i jazda.

co do po potencjometru to wymiana .

czy kanal zepsuty szumi ? czy z podglasnianiem szum sie poglasnia ?czy na wskazywaczu led pokazuje sie wskazanie (na kanale zepsutym)
    sprawdz czy balans da sie ustawic moze w przedwzmacniaczu cos bzyklo.
  • #6 341747
    MarcinDH
    Poziom 11  
    blantozaur napisał:
    mialem identyczny problem i odrazu mowie zeby tak z pzrezornosci sprawdzic calego wzmaka nie zaszkodzi.

mozesz nieco przyblizyc mnie do tematu
    opisz problem szczegulowo to szybciej znajdziemy wszystkie usterki.
    z twojej wypowiedzi mozna narazie wykomarowac ze koncowki moga , choc nie musza byc uszkodzone - multlimetr w lapki i jazda.

co do po potencjometru to wymiana .

czy kanal zepsuty szumi ? czy z podglasnianiem szum sie poglasnia ?czy na wskazywaczu led pokazuje sie wskazanie (na kanale zepsutym)
    sprawdz czy balans da sie ustawic moze w przedwzmacniaczu cos bzyklo.

Tez wydaje mi sie ze przydalo by sie sprawdzic caly wzmacniacz ale nie jestem takim zzawansowanym ekspertem . Co do problemu nie chodzi mi o lewy i prawy kanal , tylko ogolnie o wejscia sygnalu czyli : Magn.1 , Aux , Td . Dziala mi wejscie Tuner , sprawdzenie innych Aux skonczylo sie tak jak mowilem z karta muzyczna i nieche sprawdzac znowy tego kanalu i pozostalych , bo niechialbym spalic Liva i Voyagerow :]. Wzmacniacz dostalem od kumpla w takim stanie. Przeczyscilem troche srodek i po wlaczeniu przysmazyl sie jeden z rezystorkow na plytce nad potencjometrami pomiedzy bezpiecznikami (T0.063A) mianowicie R739. No ale chyba dziala bo ogolnie wzmacniacz chodzi.Jeszcze jedno cala skala z funkcjami z przodu wzmacniacza powinna byc podswietlona ?
    ps (wzmacniacz bedzie uzywany przezemnie jakis czas dopuki beda fundusze na cos porzadnego ;) :))
  • REKLAMA
  • #7 341775
    CKsrv
    Poziom 32  
    Wszystkie wej sa takie same (z wyjartkiem phono) w zasadzie jest to jedno "wielkie" wejscie :)
    A dlaczego miało by sie uszkodzic zródło sygnału (np k.muz)?
  • #8 341818
    MarcinDH
    Poziom 11  
    CKsrv napisał:
    Wszystkie wej sa takie same (z wyjartkiem phono) w zasadzie jest to jedno "wielkie" wejscie :)
    A dlaczego miało by sie uszkodzic zródło sygnału (np k.muz)?

hmm wlasnie nieiwem w czym wina moze z przelacznikami ?? jak to sprawdzic nie uzywajac urzadzenia wejsciowego i kolumn ??
  • #9 341830
    CKsrv
    Poziom 32  
    wejscia zawsze mozna zewrzec - to jedna sprawa, druga hmm zmierz nap. na wej (do wyboru miernik, oscyloskop - nim mozesz zobaczyc czy jest cos na wejsciu ale na pewno nie ma bo przenosiło by sie na wyjscie i ze wzmacniacza miał byc generator i "cieplosc" ) i tyle co tu sprawdzac jeszcze.
  • REKLAMA
  • #11 342996
    blantozaur
    Poziom 24  
    ajk nie wiesz ktore a nie chcesz ryzykowac to zrob nowe obejscie :)
    miedzy tymi przelacznikami jest ciasno moze masz miedzy nimi zwarcia.

:arrow: wzmak podstawowo jest podswietlany 2 lampkami z prawej 1 i z lewej strony wzmaka 1.

:arrow: r739 i ten obok 740 to rezystory od tych lampek. dodatkowym zabespieczeniem sa owe 2 bezpieczniki . zasilenie jest dostarczane bezposrednio z trafa na p9 i p10. czyli jest to osobny uklad nie zalezny od wzmaka .

:idea: wymien rezystory i qknij czy cale sa bezpieczniki sprawdz lutowanie z trafem ,mozliwe zwarcie , w wyniku ktorego sie to popalilo.

co do wejsc naprawde mozna powiedziec ze jes 1 . kanal mozliwe jest wysluzenie przyciskow i zwarcia

jesli do wzmaka masz podlaczony tylko nap CD: pod wjazd video . czy inny. i dalej nie ma sygnalu na kanale albo sie pulta - lepiej miernikiem :) to znaczy ze

.. moze twoj qmpel wyklikal te przyciski na smierc :D
    moze podczas czyszczenia jakis kabelek sie urwal i robi gdzies zonki :?

a moze sie upiekly ? kto wie sprawdz wszystki opcje... i na bierzaco pisz o postepach :)
  • #12 343173
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    qrde, ale jezyk stary :P ledwo zrozumialem co ty napisales :P
  • #13 343380
    blantozaur
    Poziom 24  
    :arrow: Cidziej Ty mozesz nie qmac , wazne aby Marcin zalapal....
  • REKLAMA
  • #14 343484
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    ale poczytac chyba moge, ńe :> :P
  • #15 345715
    MarcinDH
    Poziom 11  
    dzieki za wszelkie informacje :) dalem wzmachol na przeglad znajomemu cos na to zaradzil i jest ok , musze sie zajac tylko wymiana potencjometru i naprawieniem oswietlenia , THX all
  • #16 345978
    blantozaur
    Poziom 24  
    daj sobie diody niebieskie/ albo jakies ultrafiolety i panel pomaluj kolorem fluorestencyjnym zajebiozka wyglada :) w ciemnosci
  • #17 347828
    adrian20
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ja proponuje wymiane tego potencjonetru koszt 8-9 zł lub ewentualnie prysnąć go grafitem będzie działał ok 2-3 miesiące. Spróbuj go naprawić to fajny wzmaciacz czuje do niego sentyment. Sprawdź czy sie świecą wskaźnoki led na 2-im kanale jeśli tak to weź podłącz słuchawki weź chinacz kabel odłacz go od karty załóż słuchawy sprawdź czy jest jakieś buczenie i czy diody się palą jeśli tak proponuje podłączyć teraz zamiast słuchawek miernik uniwersalny na wyjście tego knału i spradzić czy napięcie jet bliskie zeru teraz dotknąć wtyczki i sprawdzić czy jest ok wszystko jeśli tak to powinno działać
  • #18 397636
    MarcinDH
    Poziom 11  
    Wymienilem potenciometr co prawda troche inny z tyrkotka :) 7,5 zl w sklepie i juz spokoj z trzeszczeniem , ale mam problem w chwili nieuwagi jak mialem rozkrecony wzmak srobokret zrobil mi zwarcie na plytce z diodami i niedzialaja :) ja to mam pech , ach i jeszcze jedno jak slucham muzyki wydaje mi sie , przynajmniej da sie to zauwarzyc jeden kanal gra glosniej musze to korygowac na balansie czy to moze wina sygnalu wejscia ?? przynajmniej jak zmienialem z tylu cincze na wejsciu to chyba nie bylo tego problemu ale kanaly byly odwrocone :)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz WS 432 ma problem z działaniem tylko jednego wejścia sygnału (Tuner działa, inne wejścia jak Aux czy Magn.1 nie działają prawidłowo). Przyczyną mogą być zużyte lub uszkodzone przełączniki wejść, zwarcia między nimi lub uszkodzenia w przedwzmacniaczu. Jeden z rezystorów (R739) nad potencjometrami uległ przepaleniu, co może wpływać na podświetlenie i działanie wzmacniacza. Potencjometr głośności trzeszczy przy regulacji; zalecana jest jego wymiana (koszt około 7-9 zł) lub czyszczenie specjalnym sprejem kontaktowym, choć wymiana jest bardziej trwałym rozwiązaniem. Wskazane jest sprawdzenie całego wzmacniacza multimetrem, zwłaszcza końcówek mocy i bezpieczników, oraz poprawa lutowań i ewentualne usunięcie zwarć. Podświetlenie skali wzmacniacza jest realizowane przez dwie lampki i może wymagać wymiany rezystorów i bezpieczników. Po wymianie potencjometru problem z trzeszczeniem ustąpił, jednak pojawił się problem z nierówną głośnością kanałów, który można korygować balansem. Sprawdzenie sygnału na wejściach i wyjściach miernikiem lub oscyloskopem jest zalecane do diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA