logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD Athlon XP 2500+ - wzrost temperatury z 36°C do 48°C w 2 miesiące

Mariousz1 14 Mar 2007 08:04 1224 8
REKLAMA
  • #1 3676617
    Mariousz1
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,
    w ciągu ostatnich dwóch miesięcy średnia temperatura na moim AMD Athlon XP 2500+ podskoczyła z 36*C do 48*C :cry:, na pewno nie jest to wina pasty termoprzewodzącej bo radiator również wyraźnie nabrał dużo większej temperatury. Wiem że te 48*C i tak mieści się w normie, ale nie powinno tak samo z siebie podskoczyć o 12*C.
    Pozdrawiam i proszę o rady :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3676710
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Nie miałem do czynienia z Bartonami więc trudno mi orzec, która temperatura jest bardziej prawidłowa. Wentylator pracuje z taką samą prędkością, co kiedyś? Nie zmieniałeś napięcia VCore? Może zasilacz przestał trzymać prawidłowe napięcia? Nie dodawałeś jakichś mocno grzejących urządzeń do PC (dodatkowy/inny dysk, mocniejsza karta grafiki itp.)?

Swoją drogą - popraw błąd w temacie (Barton) i treści (Athlon).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3676940
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Także możesz obejrzeć czy radiator pod wentylatorem nie jest zapchany kurzem.
  • #4 3677944
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    A jakieś lewe procesy nie zżerają mocy procesora? Sprawdź 'system" dobrym antywirusem itd.
  • REKLAMA
  • #5 3677961
    Mariousz1
    Poziom 15  
    System jest dopiero co postawiony, myślałem że się coś zmieni po reinstalce.
    Co do radiatora to go zaraz przeczyszczę bo trochę już się tam nazbierało kurzu.
    Co do Zasilacza (400W jakiś średniej klasy) to odstępy od nominału są rzędu +/- 0,2V, tylko na +3,3V jest od 2,8V do 3,0V (sprawdzałem w biosie)... przy czym cały komputer liczy sobie już 4 lata.
    Napięcie na CPU obniżyłem z 1.65V na 1.55V od czasu kiedy zaczął mi się mocniej grzać.
    Wentylatory chodzą ze swoją standardową prędkością.
    Myślę że winą jest właśnie zasilacz i kurz który nazbierał się na radiatorze.
    Przeczyszczę ten radiator i napiszę czy będzie poprawa :|
  • #6 3698665
    Wiesław Głuszcz
    Poziom 2  
    wgraj nowy bios do płyty
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3699612
    PINISLAV
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Prawdopodobnie masz diode termiczna na sockecie pod procem i w rdzeniu procka.A program monitorujacy wykrywa ta w rdzeniu i dlatego masz wiekszą temp.
    Miałem tak w swoim starym kompie jak zmieniłem procka z ATh 2000+ na 2500+.

W Athlonie 2000+(Palominio) nie było diody termicznej a w 2500+(Barton) juz jest ale program ASProbe róznie to interpretował i raz podawał temp z diody procka a innym razem temp z czujnika na płycie.
    Zrób tak jak kolega napisał wgraj nowy bios.
  • #8 3701558
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Koledzy Wiesław Głuszcz, PINISLAV - czytajcie uważniej. To nie wygląda na błąd odczytu temperatury:
    Mariousz1 napisał:
    radiator również wyraźnie nabrał dużo większej temperatury.
  • #9 3746639
    Mariousz1
    Poziom 15  
    Hmm...
    Przeczyściłem radiator (nadal gorący), dałem nową pastę termoprzewodzącą no i temperatura przynajmniej nie przekracza tych 48*C (przy 50*C włączał się alarm że jest za wysoka temperatura procesora)...
    Tylko teraz będzie coraz cieplej i tak mi się wydaje że już niedługo znów będzie dochodził do 50*C

P.S.
    Za dawnych czasów w wakacje raz miał nawet 28*C (oczywiście CPU nic nie robił)

Podsumowanie tematu

✨ Temperatura procesora AMD Athlon XP 2500+ wzrosła z 36°C do 48°C w ciągu dwóch miesięcy, mimo że pasta termoprzewodząca została wymieniona, a radiator oczyszczony z kurzu. Wentylatory pracują z normalną prędkością, a napięcie CPU zostało obniżone z 1,65V do 1,55V. Zasilacz 400W, używany od 4 lat, wykazuje niewielkie odchylenia napięć, szczególnie na linii +3,3V. Możliwe przyczyny wzrostu temperatury to zabrudzony radiator, starzejący się zasilacz oraz obecność diody termicznej w procesorze Barton, która może powodować wyższe odczyty temperatury w rdzeniu. Zalecane jest czyszczenie radiatora, monitorowanie napięć zasilacza, aktualizacja BIOS-u płyty głównej oraz kontrola procesów systemowych pod kątem obciążenia CPU. Po czyszczeniu i wymianie pasty temperatura ustabilizowała się na poziomie około 48°C, jednak istnieje obawa dalszego wzrostu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA