logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja Altusów 75, zwrotnica, wstawienie BR.

Yettii3510 14 Mar 2007 14:26 2880 12
REKLAMA
  • #1 3677495
    Yettii3510
    Poziom 10  
    Witam wszystkich zainteresowanych tematem :D

Mam zamiar zmodernizować moje Altuski, to znaczy zmobernizować zwrotnice bo z tego co tu czytałem to nienajlepsze są, po drugie to wstwacic BR zamiast otworu stratnego choć niewiem czy można coś takiego wykombinować.

A więc prosze o podpowiedz na temat zwrotnicy co można dołożyć czy wymienić by lepiej chodziła kolumn, a może zrobić nową i jeśli tak to poprosił bym o schemacik.

No i odnośnie tego BR-a czy to dobry pomysł czy zły i jeśli dobry to jakie średnicy i długości i oczywiście gdzie :D

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi i porady
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3677545
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    moim zdaniem nie opłaca się dobierać do zwrotki bez sprzętu pomiarowego bo można więcej zepsuć niż poprawić br możesz wstawić strojenie oblicz sobie w WinISD...

ps następnym razem użyj szukaj bo modyfikacja Altusów były omawiane kilkakrotnie
  • REKLAMA
  • #3 3677583
    Yettii3510
    Poziom 10  
    problem w tym ze tym programikiem to niezabradzo umiem sie posługiwac i nieznam sie na oznaczeniach :D
  • Pomocny post
    #4 3677743
    AVG
    Poziom 30  
    No to lecimy od początku tutaj jest tutorial:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279119.html
    i tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic505168.html
    tutaj masz WinISD pro:
    http://www.audiomania.info/download.php?cmd=click&id=13
    tu masz plik *.wdr z parametrami Tonsila GDN 25/40/3
    http://www.speedyshare.com/921890923.html
    obudowa od Altusa ma 30L strojona jest na 50Hz dane od kolegi barthezz resztę sam sobie policzysz czyli długość br itd

Ps ten program jest stosunkowo łatwy w obsłudze....ja w nim nie wiedze nic specjalnie trudnego ja się go uczyłem obsługiwać sam bez zadnej pomocy zewnetrznej :P
  • #5 3677751
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    ja dopisze - nie pros o gotowca ; albo taki juz jest na forum, albo nikt nie chce ujawnić.
    A zdobyte umiejętności obsługi programu też się przydaje :>
  • REKLAMA
  • #6 3678170
    Yettii3510
    Poziom 10  
    dobra poradziłem sobie z tym programikiem tak mi sie bynajmniej wydaje :d
    serdeczne dzięki panowie :D

lecz niebedeąc wprawiony w obsługe tego programu i mając niezawielkie dośwuiadczenie w akustyce poprosze o potwierdzenie moich obliczeń z WinISD odnośnie BR-a

Mianowicie wyszły mi takie wartości:
    średnica otworu 60 mm
    długość otworu 165 mm
    strojenie kolumny na 39 hz

mysle że mniej sie nieda a zreszta niepotrzebuje mniej byle był ładny miły mieki basik a i gdzier te BR-y umieścić przud tył u góry czy u spodu kolumny

bede bardzo wdzieczny jesli ktoś mi odpowie na moje pytanko :D

Dodano po 1 [minuty]:

a dodam jeszcze że głośno one niemają grać tylko ładnie i przyjemnie tak na 2/5 wzmacniacza 35 watowego
  • #7 3678215
    AVG
    Poziom 30  
    Najlepiej jakbyś przerobił te otwory stratne z Altusów na normalnie tunele br ale nie wiem czy nie będzie świstów przy tym 5cm br moim zdaniem twoje obliczenia sa poprawne (nie chce mi się włączać WinISD) :P jeżeli zestroisz niżej ta kolumnę to przestaw przełącznik od wysokiego i od średniaka na pozycje "0" lub "-" w kolumnie wtedy nie będą się one wybijać przed basowca.
  • #8 3678436
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    albo przerobić tez przełączniki na dodatkowe tunele - w tedy świstów nie powinno być. i tak ich się zbytnio nie używa.
  • Pomocny post
    #9 3678899
    Jectiv
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

Altusy 75 to nie były rewelacyjne kolumny. Wiadomo że podstawową wadą był dudniący bas.
    Oprócz innych zabiegów na pewno trzeba wymienić okablowanie do głośników na grubsze przewody z miedzi beztlenowej OFC.
    Same zwrotnice sa zrobione porządnie: kondensatory foliowe, cewki powietrzne. W dzisiejszych kolumnach bardzo często się zdarza że kondensatory są elektrolityczne a cewki z rdzeniem.
    Dodatkowo trzeba uszczelnić wejście przewodów do puszki głośnika średniotonowego żeby bas nie przedmuchiwał.

Sprawdź najpierw z wymianą okablowania. Zrobiłem tak w kilku typach kolumn i efekt był zawsze słyszalny na pierwszy rzut ucha. Szczególnie to że obniżył się bas, a środek i góra były przyjemniejsze, mniej zniekształcone.
    Ja swoje Altusy sprzedałem dawno temu i uważam że dużo z nich się nie wyciągnie.
    Największą ich zaletą był głośnik średniotonowy z potężnym magnesem, ale był i tak zagłuszany przez tubę wysokotonową.
  • #10 3679671
    Yettii3510
    Poziom 10  
    z tymi kablami to bardzo dobry pomysł i dziękuje za tą informacje :d

i odnośnie tych kabli to jakiego przekroju użyć i jakiej firmy bo na allegro rozrzut cenowy jest dość zanaczny i sądze że mozna sie naciąć na badziewie a wolał bym tego uniknąć :d

bede wdzięczny za karzdą informacje :D
  • REKLAMA
  • #11 3680662
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Jectiv napisał:
    Wiadomo że podstawową wadą był dudniący bas.

Nieprawda. Altus 75, jako jeden z nielicznych ze starej serii posiada twardy, dość dynamiczny bas, ale słyszalny tylko od 50Hz.
    Warto do nich założyć zwrotnicę Alt-18, bo ta fabryczna jest niedopasowana do oryginalnych głośników.
    http://www.kolisz.pl/alt18.htm
  • #12 3681601
    Yettii3510
    Poziom 10  
    bardzo ciekawa sprawa z tymi zwrotnicami ale obawiam sie że niepodołam z wykonaniem takiego projektu i przypuszczam że koszty tez by były za duze

Poprosił bym cie o wstępny kosztory takiej zwrotki i moze bym sie nadnią zastanowił
  • #13 3681991
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Nigdy nie interesowałem się tą zwrotnicą i nie wiem, gdzie się kupuje takie kondensatory.
    Osobiście uważam, że musi zostać istota brzmienia Altusa. :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji kolumn Altus 75, ze szczególnym uwzględnieniem modyfikacji zwrotnicy oraz zastąpienia otworu stratnego tunelami bas-refleks (BR). Zaleca się ostrożność przy modyfikacji zwrotnicy bez sprzętu pomiarowego, gdyż można pogorszyć działanie kolumn. Do obliczeń i strojenia BR polecany jest program WinISD, który umożliwia wyliczenie parametrów tunelu, takich jak średnica i długość. Przykładowe wartości dla Altus 75 to średnica otworu 60 mm, długość 165 mm i strojenie na około 39 Hz. Tunel BR można umieścić z przodu, tyłu, u góry lub u dołu kolumny, jednak istnieje ryzyko świstów przy niewłaściwym wykonaniu. Wskazane jest przerobienie otworów stratnych na tunele BR, a także ewentualna modyfikacja przełączników zwrotnicy, aby uniknąć zakłóceń w średnich i wysokich tonach. Ponadto, istotną poprawą jest wymiana okablowania głośnikowego na przewody miedziane beztlenowe (OFC) o odpowiednim przekroju, co wpływa na redukcję dudniącego basu i poprawę jakości dźwięku. Zwrotnice w Altusach 75 są wykonane solidnie (kondensatory foliowe, cewki powietrzne), ale można rozważyć zastosowanie zwrotnicy Alt-18, która lepiej dopasowuje się do oryginalnych głośników. Koszty i trudność wykonania nowej zwrotnicy mogą być jednak barierą. Zachowanie charakterystycznego brzmienia Altusów jest ważne dla wielu użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA