logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 140 – czy jeden prostokątny bass reflex zamiast dwóch okrągłych BR się sprawdzi?

djarqo 21 Mar 2007 22:20 1531 4
REKLAMA
  • #1 3704863
    djarqo
    Poziom 10  
    mam takie pytanie w orginalnych altusach 140 zamiast bass reflexu sa tylko dwa otwory stratne ja w moich altusach rozwiercilem te otwory i zamontowalem dwa bass reflexy o stednicy 7.5 cm i dlugosci 10 cm i tu jest moje pytanie czy zamiast tych dwuch BR chcialbym wyciac jeden podluzny otwor w ksztalcie prostokontu i z niego zrobic jeden BR czekam na info pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3704995
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Pewnie, że tak. xxx
  • REKLAMA
  • #3 3705633
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Kolego MQ - Tonsil wpadł na to, lecz w późniejszych Altusach (150, 200, 300). Zastosowanie 2 BR o o średnicy 7,5 i długości 10cm daje podobne strojenie, co w oryginale (bodajże 55Hz) i zmniejsza świsty powietrza - jak najbardziej sensowny ruch. Chociaż ja osobiście nie zmieniałbym ich z powodu niepowtarzalnego wyglądu starych Altusów :).

Djarqo - co do zmiany rurek na tunel prostokątny - da się to zrobić, choć to kłopotliwe i możesz mieć więcej świstów z powodu nieprofilowanych brzegów. Pobierz np. program WinISD Pro wybierz w nim dowolny głośnik i typ obudowy BR, wpisz objętość wewnętrzną Twojej kolumny (zdaje się niecałe 60l.) i manipuluj rozmiarami tunelu pilnując właściwego strojenia.
  • REKLAMA
  • #4 3709225
    djarqo
    Poziom 10  
    wielkie dzieki Wiezlak za info co do tego programiku to juz probowalem nim cos zdzialac ale jakos mi to nie wychodzilo najlepiej ale bede probowal dalej, bo tez mialem inna koncepcje aby BR umiescic z tylu przody zatkac i zrobic nowe otwory co wy na to? pozdrawiam
  • #5 3709393
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Odradzam przenoszenie BR na tył obudowy - kolumny staną się dużo bardziej wrażliwe na bliskość ściany. Oczywiście ten argument traci rację bytu, jeśli masz tył kolumn np. 1m od ściany. Co do obsługi WinISD Pro - nie jest trudna, lecz początki faktycznie mogą być zniechęcające - skorzystaj np. z tego pomocnika. Możesz spróbować obniżyć trochę strojenie przez wydłużanie tuneli - bas powinien schodzić niżej ale stracisz trochę na głośności średniego i wysokiego basu. Poeksperymentuj z doklejaniem różnej długości rurek np. z tektury, kartonu a jak efekt Ci się spodoba, to zrób solidną przedłużkę na stałe (rurka hydrauliczna z PCV o średnicy 75mm lub po prostu drugi tunel BR). Aha - jeśli tylna strona tunelu jest "ucięta", to zaokrąglij i wygładź jej brzegi pilnikiem/papierem ściernym - będzie jeszcze mniej świstów.
REKLAMA