logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery z Windows XP przez port COM?

ElGregor 28 Wrz 2003 16:50 2023 17
REKLAMA
  • #1 341941
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Mam taki problem, chciałem połączyć mojego laptopa z komputerem stacjonarnym, a ponieważ pierwszy komputer to laptop, więc dołożenie drugiej sieciówki odpada. Użyłem więc kabla szeregowego (akurat takowy posiadałem). Kabel jest na 100% dobry (można sobie pisać nawzajem przez hyperterminale).
    Na laptopie dodałem połączenie kablowe jako host, na drugim komputerze jako gość i jest taki efekt:
    Przy próbie połączenia pojawia się "wybieranie numeru" potem "weryfikacja nazwy użytkownika i hasła" i dalej 15 sekund zwłoki i błąd: "zdalny komputer nie odpowiada". Dzieje się tak przy wybraniu protokołu PPP.
    Po przestawieniu na SLIP, komputer gość łączy się, w trayu pojawia się ikonka połączenia, ale na hoście jest "brak podłączonych klientów".
    Komputery nie odpowiadają na pingi, kombinowałem już na wszelkie sposoby i nic :evil:
    Może ktoś się już tym bawił i ma jakieś doświadczenia?
  • REKLAMA
  • #2 341971
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    napisz po co chcesz łączyć te kompy to może coś się wymyśli
  • REKLAMA
  • #3 341973
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    mysle, ze tanim i prostym sposobem moze byc polaczenie kompow po IRDzie :)

ewentualnie kolejna sieciowka, jak masz wolne gniazdo PCMCIA
  • #4 341992
    ElGregor
    Poziom 23  
    cidzej napisał:
    mysle, ze tanim i prostym sposobem moze byc polaczenie kompow po IRDzie :)

ewentualnie kolejna sieciowka, jak masz wolne gniazdo PCMCIA
    Komp jest w sąsiednim pomieszczeniu więc IRDA odpada, oba gniazda PCMCIA mam zajęte, dlatego chciałem to zrobić kablem szeregowym lub równoległym. Poza tym nie pytam jak to da się inaczej zrobić, tylko jak to zrobić w taki właśnie sposób (dochodzi wątek dociekliwości :D ).

Bicker1 napisał:
    napisz po co chcesz łączyć te kompy to może coś się wymyśli
    Już piszę.
    Otóż chcę udostępnić pliki bratu który używa drugiego komputera, poza tym nie głupie byłoby udostępnienie mu połączenia internetowego, ale to potem jak zmuszę te komputery do "zagadania" pomiędzy sobą.
  • REKLAMA
  • #5 341997
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    to tylko, jako ciekawostke, powiem, ze jeszcze to mozna zrobic po Bluetoothcie :P powinno siegnac do drugiego pokoju spokojnie, a i sam modul B. jest na USB :D
  • #6 342063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 342080
    ElGregor
    Poziom 23  
    Misiek.Power napisał:
    Sprawdź we właściwościach portów na obu kompach ich ustawienia i speed. Nie powinien być większy ok 128kbit/s. Przy większym mogą być problemy...

Powodzenia.
    Mam ustawione 115kb, próbowałem też przy mniejszych prędkościach i nic, "Trwa weryfikacja użytkownika i hasła" i potem timeout...
  • REKLAMA
  • #8 342089
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 744
    Cześć !

Chyba musisz wszystko ustawić tak jak dla połączenia dialup. Komp odbierający musi mieć możliwośc obsługi połączen przychodzących .....
  • #9 342140
    ElGregor
    Poziom 23  
    Połączenie dialup na komputerze gościu pracuje raczej poprawnie, problem jest z odebraniem połączenia przychodzącego na drugim komputerze. Z niewiadomych względów host nie odpowiada po podaniu nazwy użytkownika i hasła przez komputer podrzędny.
  • #10 342143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 342193
    ElGregor
    Poziom 23  
    No właśnie dokładnie tak robię, dopisałem nawet dodatkowego użytkownika z własnym hasłem którego wpisuję przy próbie połączenia w komputerze gościu. Po wpisaniu tych danych zaczyna się łączyć, "trwa wybieranie numeru", potem "weryfikacja użytkownika i hasła" i na tym jest koniec :(
    Aha, na obu kompach winda XP pro.

-----------------------------------------------------------------------------------
    Nastąpiła pewna zmiana, teraz po "Weryfikacji nazwy użytkownika i hasła" mam komunikat:
    Błąd: 628: Połączenie zostało zakończone przez komputer zdalny, zanim można było je ukończyć.
  • #12 342257
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 342278
    ElGregor
    Poziom 23  
    Zmieniłem sterowanie przepływem, ale nic nie pomogło :?
    Kabelek mam w wersji "full"
    Ciągle ten nieszczęsny błąd 628.
  • #14 342440
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 343272
    ElGregor
    Poziom 23  
    Puściły mi nerwy z tym kablem szeregowym, więc zrobiłem sobie połączenie po LPT i wszystko działa!
    Problem rozwiązany, szczególne dzięki dla Misiek.Power
  • #16 343553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 343952
    ElGregor
    Poziom 23  
    Mój kabel ma długość 5m, transfer to 4Mb/s.
    Jedyna wada to programowa obsługa LPT i widoczne przez to spowolnienie komputera hosta przy intensywnym przesyle danych (nawet kursor myszy zaczyna lekko "szarpać", maszyna to ATHLON 1400XP). Problem ten nie występuje przy korzystaniu z internetu na drugim komputerze bo transfer jest ograniczony z zewnątrz, tylko przy przesyłaniu plików.

Niepokoi mnie tylko mechanizm udostępnienia internetu w windowsie. Aby to działało musiałem ustawić IP hosta i gościa w obrębie maski podsieci:
    Zewnętrzny internet (karta sieciowa):
    192.168.200.44 moje IP
    255.255.255.248 maska podsieci
    192.168.200.41 brama domyślna

Udostępnione łącze:
    192.168.200.45 IP hosta (interfejsu RAS)
    192.168.200.46 IP gościa
    Przy innych ustawieniach nie działa. Teraz jest ok, tyle że gość nie korzysta na zewnątrz z mojego IP, tylko idą do sieci pakiety z IP 192.168.200.44 (moje) i 192.168.200.46 (gościa), oba pakiety z tym samym MACiem oczywiście, czyli moim. Czyli jeśli dobrze rozumiem to serwer DHCP przydzielił dodatkowy IP dla tego dodatkowego komputera, a to może się skończyć odcięciem mnie od sieci jak provider się pokapuje. I jak to udostępnianie ma działać np. w przypadku modemu, kiedy nie da się przydzielić IP w granicach maski (maska 255.255.255.255)?
    Wracając do mojego problemu, trzeba by zrobić maskaradę na moim IP, ale WINROUTE wywala mi się pod XP :? . Postawienie NATu na dodatkowym routerku odpada, bo mam ustawiony u providera MAC, a przełożenie karty sieciowej do routera też odpada (mój komputer to laptop). Stosował ktoś z was inne rozwiązania?
  • #18 344019
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    ElGregor napisał:
    Postawienie NATu na dodatkowym routerku odpada, bo mam ustawiony u providera MAC, a przełożenie karty sieciowej do routera też odpada (mój komputer to laptop). Stosował ktoś z was inne rozwiązania?
    Routery sprzętowe bardzo często mają opcje ustawienia adresu MAC dla interfesu którym komunikuje się internetem. A zmiana adresu MAC pod linuxem to czysta formalność.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu połączenia dwóch komputerów z systemem Windows XP za pomocą kabla szeregowego (port COM). Próby konfiguracji połączenia PPP kończyły się błędem 628 („Połączenie zostało zakończone przez komputer zdalny”), mimo poprawnego ustawienia parametrów portów (prędkość 115 kb/s, kontrola przepływu Xon/Xoff) oraz utworzenia połączenia przychodzącego na hoście. Użytkownik potwierdził poprawność kabla i konfiguracji, jednak połączenie nie było nawiązywane, a komputery nie odpowiadały na pingi. Wskazano alternatywy, takie jak połączenie przez IRDA, Bluetooth lub dodatkową kartę sieciową PCMCIA, jednak ze względu na ograniczenia sprzętowe autor zdecydował się na połączenie przez port równoległy (LPT), które okazało się skuteczne. Przy połączeniu LPT uzyskał transfer około 4 Mb/s na kablu długości 5 m, z zauważalnym obciążeniem procesora hosta podczas intensywnego przesyłu danych. Dodatkowo opisano konfigurację adresów IP i maski podsieci dla udostępniania internetu między komputerami, zwracając uwagę na kwestie adresów MAC i ich wpływ na routing pakietów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA