logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SX-8800 - Jak podłączyć przewody do zasilania głośników?

korki89 16 Mar 2007 15:43 7559 11
REKLAMA
  • #1 3684370
    korki89
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    zakupiłem ostatnio końcówkę mocy sharp sx-8800 no i mam problem mianowicie, z tyłu wychodzą od niego 3 kable:
    1 zasilający
    2 do przedwzmacniacza
    3 kostka z trzema kabelkami

Czytałem na elektrodzie że ta kostka jest po to aby zasilić tylne głośniki
    ale nie wiem jak to podłączyć i jaki kabelki są od czego i czy to na pewno jest po to???
    Więc zwracam się o pomoc do was
  • REKLAMA
  • #2 3684396
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    daj zdjecie tego kabla i całosci.
  • REKLAMA
  • #3 3684457
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    korki 89 - zasilajacy wiadomo, sygnałowy wiadomo a trzecia wiązka służy do budzenia końcówki, czyli poprostu jej włączania. Trzeba podać mu z zewnątrz 12v, robi to fabryczny przedwzmacniacz, którego zapewne nie masz. Ludzie montuja w tej koncówce malutkie trafo i włacznik do zasilania tego cuda. Inna wersja to takie wpięcie się w przekaźnik, żeby zwierać go jakims switchem ręcznie. Ale polecam 1 metode
  • #4 3684475
    danielkk
    Poziom 31  
    no własnie tak jest zrobione w SHARP7700 ale tam nie ma 3 kablido pobudzenia koncowki tylko sa dwa, plus i minus. więc sadze ze w twoim jest tak samo, poniewarz ten przekaznik do ktorego włącza sie to 12V włącza nam dopiero zasilanie całego układu. z tego co sie orientuje 8800 ma dwa trafa wiec moze dla kazdego trafa oddzielny przekaznik jest i jedna masa ale moge sie mylic.....
  • REKLAMA
  • #5 3684646
    korki89
    Poziom 12  
    Witam
    więc tak to wygląda

znaczy że mam znaleść któro to jest masa i ... tylko ja mam jeszcze dwa kabelki czytałem na elektrodzie że któryś z nich służy do zasilania tylnych kolumn ponieważ tylne grają cicho nawet prawie wogóle
    Czy ktoś z was może mi poradzić jak to zrobić żeby to jakoś wszystko podłączyć żeby chodziło jak należy?????
    Załączniki:
    • P1000464.JPG (164.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3684853
    danielkk
    Poziom 31  
    no to wygląda na zasilanie tylko teraz pytanie czego. ja bym obstawiał na 80% ze to jest po to by wzmacniacz w ogole uruchomic. a własnie czy on juz działa czy nie?? masz go uruchomionego??
  • REKLAMA
  • #7 3684889
    korki89
    Poziom 12  
    Tak wzmacniacz się załącz i wszystko gra

oprócz tylnych
  • #8 3684951
    danielkk
    Poziom 31  
    aha to zmienia postac rzeczy. a w jaki sposob sa podłączane tylne kolumny ze teraz nie grają?? chyba ze to złącze co masz w rece włącza przekaznik jakis ktory z kolei uruchamia tylne kolumny. najlepiej by było miec schemat i na nim wszystko było by jasne i czytelne... poszukaj gdzies na forum schematu.
  • #9 3685523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3685631
    korki89
    Poziom 12  
    No tak wszystko ok ale z tego co patrzyłem do środka to jeden kabelek idzzie do płytki na spodzie a dwa pozostałe chyba do trafa no i jak za pomocą 3 kabelków uzyskać 18v i 12v to chyba jakiś przełącznik między jednym a drugim musi być i wspólna masa Czy tak to mam rozumieć
    Ale i bez tego wszystko chodzi oprócz tylnych kolumn
  • #11 3688390
    korki89
    Poziom 12  
    Dobra wiem jak podłączyć każdy z kabelków
    ALE mam pytanie bo te kabelki służą do pobudzania końcówki i do tylnych kolumn

No a jak on działa bez tej kostki oprócz tyłów to jest coś nie tak czy to jakoś było przerabiane
  • #12 6203224
    czaman
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Posiadam również SX8800 jednak mam cały zestaw kompletny, niestety wyrwana jest właśnie ta kostka. Pozostały 3 kable, który jak podłączyć żeby ją odpalić?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia trzech kabli wychodzących z końcówki mocy Sharp SX-8800: kabla zasilającego, kabla sygnałowego do przedwzmacniacza oraz kostki z trzema przewodami. Kostka ta służy do podania napięcia sterującego (około 15-18 V) na przekaźnik główny załączający transformatory i końcówkę mocy oraz napięcia 12 V do przekaźnika uruchamiającego tylne kolumny głośnikowe. Wzmacniacz działa bez problemu oprócz tylnych głośników, które grają bardzo cicho lub wcale, co sugeruje, że kostka ta odpowiada za ich zasilanie lub załączenie. W oryginalnym systemie fabryczny przedwzmacniacz dostarcza sygnał 12 V do pobudzenia końcówki, jednak w przypadku braku takiego przedwzmacniacza konieczne jest zastosowanie zewnętrznego zasilania i przełącznika lub wpięcie się w przekaźnik ręcznie. Jeden z przewodów w kostce jest masą, a pozostałe dwa służą do podawania napięć sterujących. Brak schematu utrudnia dokładne określenie funkcji poszczególnych przewodów, jednak ich prawidłowe podłączenie jest kluczowe do uruchomienia tylnego toru głośnikowego. W przypadku uszkodzenia lub braku kostki, konieczne jest odtworzenie połączeń zgodnie z oryginalnym układem, aby zapewnić pełną funkcjonalność wzmacniacza i tylnego nagłośnienia.
REKLAMA