logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kondensatory do silnika 1,5 kW 220V

mechanik007 16 Mar 2007 19:03 6308 3
REKLAMA
  • #1 3685019
    mechanik007
    Poziom 1  
    mam silnik 1,5 kW ale kupiłem go bez kondensatorów które już mam lecz nie wiem jak je podłączyć bardzo prosze o pomoc chciałbym żeby były jakies schematy z góry dziekuję[/b]:cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3685079
    calka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Rozumię że jest to silnik jednofazowy.
    Taki silnik posiaga dwa uzwojenia jedno robocze o małej rezystancji podłańczane bezpośrednio do 230V i rozruchowe o większej rezystancji i to należy połączyć szeregowo z kondensatorem i take połączenie szeregowe należy również podpiąć do 230V. To wszystko, ma się kręcić.
    Gdyby okazało się że silnik kręci się w nieodpowiednią stronę, należy zmienić kierunek prądu w uzwojeniu rozruchowym, a po ludzku zamienić końce uzwojenia rozruchowego.
    Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz, ewentualnie Ci narysuję.
  • #4 3685426
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Musisz podać trochę więcej danych , 1,5kW może być od sprężarki i ma wtedy 3 przewody lub jest to polski silnik 2900 obr a ten ma 6 przewodów . Praca , rozruch i wyłącznik odśrodkowy , to wszystko podłączone pod kostkę zaciskową i mostkami przełącza się prawo-lewo . Podaj coś więcej...
REKLAMA