logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PowerShot A410 - jak naprawić wolno otwierającą się przesłonę obiektywu?

seska 17 Mar 2007 15:12 2360 8
REKLAMA
  • #1 3687744
    seska
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,
    mam model cyfrówki canona jak w temacie. Właśnie skończyła mi się gwarancja i zaczęły się dziać dziwne rzeczy z przesłoną na obiektywie. Tzn. zazwyczaj nie chce się ona po prostu otworzyć jeśli jednak to zrobi zamyka się niezwykle wolno. Czy można naprawić tą usterkę w domu ?? Czy wystarczy jakieś czyszczenie czy to poważniejsza sprawa.
    Proszę o sugestie.
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 3688469
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Jak masz wprawę tak - rozbierasz obiektyw demontujesz przesłonę i listek po listku czyścisz. Ale to wymaga wprawy i wiedzy albo wizyty w serwisie.
  • #3 3688780
    seska
    Poziom 12  
    A ile w przybliżeniu jeśli się orientujesz może kosztować coś takiego ?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3693460
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    mk20 napisał:
    ...rozbierasz obiektyw...

nie obiektyw - bo do tego trzeba rozebrac CAŁY aparat (!), tylko wystarczy zdjąc srebrną osłonkę z napisem 'CANON ZOOM LENS 3.2x' i pod nią są listki. Wystarczy je zdjąć delikatnie, umyć w spirytusie i założyć z powrotem. Ostroznie - sa tam maciupeńkie sprężynki; lepiej jakby nie pouciekały :)
  • REKLAMA
  • #6 3694108
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    To jest klapka osłony obiektywu czy Migawka - przesłona?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3695493
    Trabi
    Poziom 36  
    Migawke (wraz z przesłoną) masz wewnątrz obiektywu - jak zajrzysz w szkło, to "na dole" ją zobaczysz - taka mała dziurka kilka mm. Włączając aparat, najpierw otwiera Ci się osłonka obiektywu (te listki które koledze nawalają), a po wysunięciu obiektywu dopiero się otwiera migawka - widać to patrząc w obiektyw w czasie włączania: zamknięta, otwarta. Przy wyłączaniu najpierw zamuka się migawka-przesłona, potem zaczyna zsuwać obioektyw i na końcu zamnką się listki osłaniające szkło.
    Cytat:
    ...dziwne rzeczy z przesłoną na obiektywie...

Chyba koledze jednak chodzi o listki chroniące obiektyw, a nie o typową przesłonę, bo tej prawie nie widać. gdyby ona nie działała, zdjęcia były by albo niedoświetlone, albo prześwietlone. Skoro nic nie pisze o złych zdjęciach, to chodzi o osłonki :)
  • #8 3735366
    seska
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście chodziło mi o listki. Zastosowałam się do rady Trabi'ego i wszystko działa. Zatem dziękuję.

PS Koleżanka jeśli już ;P
  • #9 3735659
    Trabi
    Poziom 36  
    Ops! Przepraszam, nie wiedziałem; płeć piękna tutaj to rzadkość. Tym bardziej się cieszę że pomogłem i aparacik jest sprawny.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W modelu cyfrowego aparatu Canon PowerShot A410 pojawił się problem z wolno otwierającą się przesłoną obiektywu, a dokładniej z listkami osłony obiektywu, które nie chcą się otworzyć lub zamykają się bardzo powoli. Problem nie dotyczy migawki ani typowej przesłony wewnątrz obiektywu, które wpływają na ekspozycję zdjęć. Rozwiązaniem jest delikatne zdjęcie srebrnej osłony z napisem "CANON ZOOM LENS 3.2x", demontaż i czyszczenie listków osłony w spirytusie, z zachowaniem ostrożności ze względu na małe sprężynki. Zabieg ten wymaga precyzji i doświadczenia, ale jest możliwy do wykonania samodzielnie. Alternatywnie można skorzystać z serwisu autoryzowanego Canona, gdzie można uzyskać informacje o kosztach naprawy. Po zastosowaniu czyszczenia listków problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA