logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować urządzeniami domowymi przez sieć elektryczną? Szukam materiałów

alexiel 29 Wrz 2003 10:41 6543 8
REKLAMA
  • #1 342740
    alexiel
    Poziom 15  
    Witam wszystkich zainteresowanych.............
    Szukam materiałów nz temat sterowania dowolnego urządzenia poprzez sieć elektryczną w domu .Wiem że podobny temat pojawił się na forum ale bez odzewu.Znalazłem nawet kiedyś stronę z takim urządzeniem kodująco-dekodującym , ale straciłem namiar .
    Proszę wszystkich życzliwych o odpowiedzi................
  • REKLAMA
  • #2 342750
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Urządzenia takie były opisane w Praktycznym Elektroniku (gdy jeszcze istniał) oraz w Elektronice dla Wszystkich. Jesli odnajdę podam numery.
  • REKLAMA
  • #3 347160
    kmicic25
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    jak kolega Czesiek stwierdzil, bylo tego mnóstwo.
    Ja też obiecuje poszukać.
    Opisz dokładniej do czego chcesz to wykorzystać. Zawęzi to krąg poszukiwań. :D
    A najciekawszych zrobie ci fotki aparatem cyfrowym. Jezeli jestes zainteresowany daj znac. 8)
  • #4 347179
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Artykuly ktore moga Cie zainteresowac:
    Praktyczny Elektronik 11/99 "Inteligentny budynek - transmisja danych siecią"
    Praktyczny Elektronik 5/2000 "Inteligentny budynek - moduł wykonawczy"
    Nowy Elektronik 1/2000 (luty/marzec) "Zdalne sterowanie poprzez sieć elektryczną"
  • REKLAMA
  • #6 3479031
    Bern123
    Poziom 2  
    Wiem ze temat jest stary ale tak przegladam sobie materialy o inteligentnym domu i moze kogos zainteresuje ze firma Emiter www.emiter.net.pl ma w swojej ofercie system komunikujacy sie po laczu zasilajacym 230V.
  • REKLAMA
  • #7 5043477
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    A ja mam pytanie, czy ktoś z Was poskładał już może układ z Nowego Elektronika 1/2000 (Zestaw 047) i zechciałby napisać jak się sprawuje?

W urządzeniu jest wykorzystany niestety jeden nietypowy element TR1:

Nowy Elektronik 1/2000 napisał:
    Transformator TR1 musimy wykonać we własnym zakresie wykorzystując do tego rdzeń ferrytowy kubkowy F1001 o średnicy 18mm i AL=100. Najpierw nawijamy uzwojenie Z1 160 zwoi, następnie uzwojenie Z2 25 zwoi, uzwojenia wykonujemy przewodem DNE 0,25 mm. Ponieważ transformator TR1 spełnia także rolę transformatora separującego, bardzo ważne jest, aby pomiędzy uzwojeniami wykonać solidną izolację.

Pytanie tylko gdzie na dzień dzisiejszy dostać ów rdzeń i przewód DNE 0,25mm? Nie sądzę, żeby w typowych sklepach elektronicznych takie rzeczy były dostępne.
  • #8 5085801
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Krzysiek007 napisał:

W projekcie modelowym użyli czegoś takiego:

Jak sterować urządzeniami domowymi przez sieć elektryczną? Szukam materiałów

I na taki jest miejsce na PCB.

Zastanawiam się czy to jest w miarę łatwe do nabycia, ewentualnie o co pytać, żeby ludzie od razu wiedzieli o co chodzi. Ma taki redzeń jakiś symbol fabryczny?
  • #9 6988817
    bachanek90
    Poziom 2  
    przepraszam, że wykopuje tak stary temat ale mam kilka pytań.
    Czy budował ktoś to urządzenie?
    Jaki zasięg może mieć taka konstrukcja.. ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania urządzeniami domowymi poprzez sieć elektryczną 230V. Wskazano, że tematyka ta była opisywana w czasopismach elektronicznych takich jak "Praktyczny Elektronik" (numery 11/99, 5/2000) oraz "Nowy Elektronik" (1/2000), gdzie pojawiły się artykuły o inteligentnych budynkach i zdalnym sterowaniu po sieci elektrycznej. Podano link do schematu modemu do komunikacji po sieci 220V, a także pytania o zasięg i prędkość transmisji w takich systemach. Wspomniano o firmie Emiter oferującej systemy komunikacji po linii zasilającej 230V. Poruszono kwestie dostępności nietypowych elementów, takich jak rdzeń transformatora TR1 i przewód DNE 0,25 mm, używanych w zestawie z "Nowego Elektronika" 1/2000 (Zestaw 047). Dyskutowano o symbolach i dostępności rdzeni oraz o praktycznych aspektach budowy i działania takich urządzeń. Pytania o zasięg i praktyczne doświadczenia z konstrukcjami pojawiły się również w późniejszych postach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA