Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mierzenie wysokich Częstotliwości

Jogesh 29 Sep 2003 15:18 1815 4
    Henryk_P
    Level 12  
    Sprecyzuj co Ci potrzebne do szczęścia :
    czy informacja, że to żyje i promieniuje,
    czy wiedza,że nadaje akurat na 265 MHz, lub 433,525

dla podstawowej informacji wystarczy GDO. DIPmetr,

Urządzenia pod PC są, przeglądnij katalogi, ale czy trzeba kupować cegielnię dla 3 cegieł....? - morze trzeba.

Pozdrawiam
    Henryk
    Tomek K.
    Level 12  
    Ja używam częstościomierza firmy MJM - zakres:
    50 MHz @ TTL
    30 MHz @ 200mVpp

Do tego dorobiłem dzielnik przez 64 na U264 (jesli nie pomyliłem). Częstotliwość pracy - 30 MHz do ok. 1 GHz. Częstościomierz MJM (nie pamiętam symbolu) jest przystosowany do współpracy z takim dzielnikiem - posiada możliwość programowego pomnożenia wyniku właśnie przez 64.

Rozwiazanie nie jest może super tanie, ale praktyczne, korzystam z niego non stop. Warto zamknąć całość w metalowej obudowie i dorobić wyłączniki (sam miernik ma oryginalnie jedynie goldpiny i jumpery).

Tomek
    Jogesh
    Level 28  
    Że nadajnik Zyje, to wiem. Codzi, o słuchawkę bezprzewodową do telefonu dalekiego zasięgu. Poneważ to ruska robota, to nie ma parametrów, tylko zakres czestotliwości. Ja chciałbym wiedzieć czy można tego uzywać i dla tego musze zmierzyć czestotliwość. Co do dzielnika to dobry pomysł, tylko jak go zbudować. Miernik mam tylko do 15MHz?
    silvvester
    Level 25  
    kolego jak nie chcesz kupywać - krowy żeby sie napić szklanki mleka bo tak cię zrozumiałem to najtaniej cie wyjdzie kupić jakis preskaler podział np :64 , 4-10zeta to chyba niewiele , dołożysz kilka elementów i dla jednego pomiaru pomnożysz sobie przez te 64
    np.MC12022 albo lepiej U 664b . poszukaj na Elektrodzie sa napewno gdzieś w Warsztacie.