logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Samsung DSB-S305G do odbioru z Astry i Cyfrowego Polsatu?

xzyzio 18 Mar 2007 22:11 37863 6
REKLAMA
  • #1 3693393
    xzyzio
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Posiadam tuner cyfrowy Samsung DSB-S305G, dzięki któremu odbieram programy z pakietu cyfrowego polsatu. Chciałbym jeszcze mieć możliwość odbioru programów z Astry, ale nie wiem jak ustawić tuner. Oczywiście posiadam talerz i monoblock. Tak wiec problem dotyczy raczej wyszukania satelity i programów. Jak ktoś wie jakie czynności mam wykonać, bardzo proszę o informacje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3693512
    xzyzio
    Poziom 11  
    Dzięki za tą wiadomość ale prosiłbym o jakieś informacje na temat Samsunga.
  • REKLAMA
  • #4 3693571
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    W czym widzisz problem, wszystkie tunery ustawia sie tak samo.
    Zacznij od przejścia do działu Instalacja, po podaniu PIN-u (0000). W tym dziale znajdują się Ustawienia LNB, w których należy sprawdzić, czy jest zasilanie konwertera, z jakiego satelity należy wyszukać i odbierać kanały. Ustawienia oscylatorów i 22kHz dla LNB Universal są wpisane automatycznie (powinno być 9,75MHz/10,6MHz). W przypadku korzystania z anteny ustawionej na Hot Birda i Astrę z przełącznikiem DiSEqC, w tym menu w Trybie DiSEqC, należy odpowiednio ustawić DiSEqC A dla Hot Birda i DiSEqC B dla Astry.

Wystarczy taki opis czy jeszcze za mało.
  • REKLAMA
  • #5 3699171
    xzyzio
    Poziom 11  
    Problem rozwiązałem. Programy dopiero uzyskałem przez przeskanowanie ręczne wszystki transponderów. Trochę nudna czynność ale programy z astry już mam. Przeskanowanie wszystkich transponderów zajęło mi około 30 minut. Jeśli ktoś zna sposób szybszego wyszukiwania programów to proszę o podpowiedź. W przypadku Hotbirda skanowanie jest automatyczne po wszystkich transporderach. Jest to chyba fabryczne ustawienie dla dekodera Polsatu.
  • #6 3702095
    ianus
    Poziom 12  
    fabrycznie to wpisywane są tylko kanały określone przez Polsat (około 150). nie ma natomiast żadnego problemu żeby automatycznie przeskanować hotbirda i astre i to jednocześnie. trwa to znacznie krócej niż 30 minut... małym problemem może być jedynie to, że nie wszystkie transpondery są fabrycznie wpisane do pamięci - nie ma m.in. tego, na którym na astrze jest tvp3.
    w menu "instalacja" wybierz "skanowanie selektywne" i dla astry1 i hb 1-6 zmień ustawienie na "wszystkie" lub lepiej "niekodowane" - po naciśnięciu "OK" dekoder sam przeskanuje całą astrę i HB
  • #7 3733837
    xzyzio
    Poziom 11  
    Skanowanie selektywne pomogło mi wzupełności ale jeżeli posiadasz dekoder Polsatu to lepiej jest jednak zastosować wyszukiwanie "wszystkie " a nie jak radziłeś lepiej "nie kodowane". W przypadku wyszukiwania "nie kodowane" dekoder nie znajdzie programów takich jak TVP1 TVP2 TVN..... za które oczywiscie płace w abonamencie.

Podsumowanie tematu

✨ Tuner cyfrowy Samsung DSB-S305G umożliwia odbiór programów z pakietu Cyfrowego Polsatu oraz z satelitów Astra i Hot Bird przy użyciu anteny satelitarnej z konwerterem monoblock. Konfiguracja wymaga włączenia sygnału DiSEqC w ustawieniach tunera oraz przypisania odpowiednich portów do satelitów (np. DiSEqC A dla Hot Birda i DiSEqC B dla Astry). W menu instalacji po podaniu PIN-u (domyślnie 0000) należy sprawdzić zasilanie konwertera, ustawienia LNB (oscylatory 9,75 MHz/10,6 MHz i sygnał 22 kHz) oraz wybrać tryb DiSEqC. Odbiór programów z Astry wymaga ręcznego lub selektywnego skanowania transponderów. Ręczne skanowanie wszystkich transponderów jest czasochłonne (około 30 minut), natomiast skanowanie selektywne pozwala na szybsze i efektywniejsze wyszukiwanie kanałów. Zaleca się użycie opcji "wszystkie" podczas skanowania, aby znaleźć zarówno kanały kodowane, jak i niekodowane, co jest istotne dla odbioru programów takich jak TVP1, TVP2 czy TVN, dostępnych w abonamencie Cyfrowego Polsatu. Fabrycznie tuner ma wpisane tylko kanały Polsatu, dlatego konieczne jest rozszerzenie listy poprzez skanowanie satelitów Hot Bird i Astra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA