logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić listę kanałów na dekoderze Samsung Cyfrowego Polsatu?

mysha7 01 Cze 2007 23:05 14551 33
Najlepsze odpowiedzi

How can I restore the channel list and reconfigure a Samsung Cyfrowy Polsat decoder after resetting it to factory settings?

Musisz ustawić antenę satelitarną i ponownie skonfigurować tuner od początku — kanały pojawią się dopiero wtedy, gdy złapiesz sygnał z Hot Bird 13E [#3984153][#3951058] Najpierw sprawdź, czy nic nie zasłania kierunku na satelitę, czy wszystkie złącza F są dobrze zarobione i czy konwerter oraz kabel nie mają zwarcia [#3984153] Potem w dekoderze uruchom skanowanie transponderów lub skanowanie sieci, ustaw antenę mniej więcej jak sąsiedzi i bardzo powoli koryguj jej pochylenie oraz obrót, obserwując wskaźnik sygnału [#3984153] W ustawieniach tunera zostaw wartości fabryczne, wyłącz DISEqC i włącz 22 kHz; w wątku podano też oscylator 0950–11600 [#3951058] Jeśli jesteś w Wielkiej Brytanii, antena powinna być ustawiona na południowy wschód; ktoś z UK podał też, że odbierał Polsat na małym talerzu SKY, ustawiając go od pozycji Astry 28.2E w stronę Hot Birda [#3967972] W przypadku Samsunga DSB-S305G wskaźnik pokazuje tylko siłę sygnału, więc strojenie jest trudniejsze, a fabryczny PIN to 0000 [#3986475]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3944429
    mysha7
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam dekoder cyfrowego Polsatu samsunga i mała antenę do tego. Nie moglem złapać odbioru wiec postanowiłem użyć opcji przywróć ustawienia fabryczne i skasowałem cała listę kanałów :( Co mam teraz zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 3944750
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Poprosić kolege ze sprawnym zestawem niech podłączy u siebie samsunga i przeprowadzi konfiguracje ,a u siebie ustawić prawidłowo antene na miernik sygnału lub tuner analogowy (musi być idealnie ze względu na mały talerz) i powinno być OK.Nauczka na przyszłość że nie miesza się w opcjach nie mając sygnału.Kamil
  • #3 3946702
    mysha7
    Poziom 11  
    A jeżeli mieszkam w Anglii i nie mam możliwości podłączenia u kolegi??
  • #4 3947556
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    to ustaw precyzyjnie antenę i bądź pewny swojej instalacji satelitarnej, a następnię podłącz do niej swój tuner i przeprowadź jego konfigurację od początku do końca.
    pzdr
  • #5 3947603
    mysha7
    Poziom 11  
    Dobra dekoder ustawiony ale jak ustawić antenę??
  • #6 3947626
    MrokDuszy
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    mysha7 napisał:
    Dobra dekoder ustawiony ale jak ustawić antenę??

jak sa jakies kanaly nto wlacz na tv polonia i ustawiaj jak brak kanalow to menu ustawienia anteny u staw na czestotliposc polsatu u wachloj antenka raz w prawo i raz w lewo pomalutku
  • REKLAMA
  • #7 3947721
    stelka
    Poziom 13  
    Mieszkałem trochę w amglii i jeśli masz taką małą antenkę jakie tam widziałem nie pójdzie,też próbowałem.
  • #8 3947850
    silvant
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    chyba jakis kolegów masz, jesli nie to bez miernika sygnalu sobie nie poradzisz,najlepiej bez tego przyzadu skonfigurowac tunek u kogos kto odbiera sygnal z hot birda ,pozdro
  • #9 3949800
    mysha7
    Poziom 11  
    A na jakiej częstotliwości odbiera Polsat cyfrowy? I w ogolę jakie ustawienia w zakładce INSTALACJI powinny być? Jak to sie robi? Jak szukać sygnału? bo ja nic nie wiem :( Proszę pomóżcie...
  • #10 3950324
    maniek2591
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    cyfrowy polsat odbiera na satelicie HOT BIRD najlepiej zapiac do anteny tuner analogowy ustawic antene np tv polonia i dopiero zapiac polsat i wszystkie programy beda po zalogowaniu,wejdz na google i znajdz jakie parametry ma satelita HOT BIRD (chyba 13stopni na wschod)wyreguluj antene w pionie i poziomie i ma byc, wtunerach cyfrowych wskaznik sygnalu ma kiepska reakcje i dlatego lepiej zapiac analoga ,ale jak tego nie robiles nigdy to ci bedzie ciezko bo przy malej czaszy ruszysz np8mm i nie ma obrazu
  • #11 3950501
    mysha7
    Poziom 11  
    A możecie jeszcze podać dokładnie co mam ustawić w dolny oscylator, górny oscylator, tryb DISEqC, TON22kHz to są ustawienia LNB.
  • REKLAMA
  • #12 3951058
    maniek2591
    Poziom 19  
    zostaw ustawienia tunera na fabryczne,DISEqC wylączony,22khz właczony oscylator bodajze od 0950-11600 ,ale twoj problem tkwi w antenie a nie w tunerze,musisz miec sygnal z anteny ,programy beda po kolei tak jak je wypusci polsat po zalogowaniu,na antenie masz podzialke od pionu to ustaw ja w okolicy 25-30 no a na boki musisz szukac tak jak pisalem wczesniej najlepiej na tunerze analogu lub wlacz funkcje miernik sygnalu i krec powoli antena az pokaze sie sygnal(naprawde powoli bo wskaznik reaguje zbyt puzno i zdazysz juz stracic sygnal )
  • #13 3957403
    mysha7
    Poziom 11  
    Chłopaki dalej nic ;/ A może wzmacniacz sygnału dam co?? Pomoże coś? Nie wiem jak to sie nazywa taki zasilacz co sie podłącza do Kabla. Nada sie na coś? Przypominam ze mieszkam w UK
  • REKLAMA
  • #14 3957492
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Żadnych wzmacniaczy.
  • #15 3957898
    maniek2591
    Poziom 19  
    musisz zrobic tak jak pisalem poprzednio,zajmij sie antena ,sprawdz jeszcze polaczenie kabla tuner -konwenter,moze masz zwarcie na ekranie ,jesli zastosujesz sie do wskazowek ktore opisalem wczesniej to musi smigac niewazne czy jestes w polsce czy w angli ustawienia satelity sa takie same,najlepsza metoda jest z tym tunerem analogowym i zlapac na nim tv polonia i puzniej zapinasz polsat i dziala bez zadnych zbednych ustawien w menu tunera , lub jeszcze masz antene w zlym kierunku albo ci cos ja przyslania i wtedy tez zero reakcji,musisz miec wolna przestrzen na poludnie tak zeby byl manewr w prawo i lewo
  • #16 3959897
    mysha7
    Poziom 11  
    maniek2591 napisał:
    najlepsza metoda jest z tym tunerem analogowym i zlapac na nim tv polonia i puzniej zapinasz polsat i dziala bez ...

A co to ten tuner analogowy?
  • #17 3960702
    stelka
    Poziom 13  
    Jakiej średnicy masz antenę?
  • #18 3961237
    sokola
    Poziom 12  
    mysha7 napisał:
    maniek2591 napisał:
    najlepsza metoda jest z tym tunerem analogowym i zlapac na nim tv polonia i puzniej zapinasz polsat i dziala bez ...

A co to ten tuner analogowy?

Koledze chodzilo ze najlepiej sie ustawia antene na tunerze analogowym, bo jak masz zle antene to np tv polonia sniezy albo cos, na cyfrowce nie ma nic.
  • #19 3962202
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Witam
    Nie mieszajcie koledze z tą Polonią na analogu - już dawno jej tam nie ma (został tylko TVN z polskich).
    Pytanie mam w kwestii anteny : to ta z zestawu Polsatu czy jakaś inna, pozostałość po innym zestawie i czy konwerter na pewno jest sprawny?

Kolega pisze że tuner ma ustawiony, więc jeśli ustawiał go na sprawnej dobrze ustawionej instalacji to należałoby na tej instalacji sprawdzić jeszcze ten konwerter.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów
  • #20 3962649
    mysha7
    Poziom 11  
    Zestaw polsatu jest nowy wiec nic nie może być uszkodzone... Tak to ten talerz z cyfrowego polsatu.
  • #21 3962885
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Dlatego -mysha7- na tym forum przewija się temat tunera analogowego bo nim stosunkowo łatwo można złapać sygnał,a potem podpiąć -cyfrowy polsat-i przeprowadzić ustawienia fabryczne.Miarka do sygnału to koszt około 30-40zł,ale też wymaga wprawy i łatwo się zniechęcić.Poczytaj jeszcze raz spokojnie rady jakie ci udzielili lepsi fachowcy niż ja.
  • #22 3963281
    mysha7
    Poziom 11  
    Ale dowiem się co to jest ten tuner analogowy?
  • #23 3964478
    maniek2591
    Poziom 19  
    tuner analogowy to starszy tuner satelitarny,ktory odbiera sygnal analogowy(nie cyfrowy jak polsat) i dlatego jak nie ma nanim sygnalu to snieży lub obraz jest pokrzywiony ale jest a na cyfrowym nie masz sniegu i dlatego jest gorzej ustawic
  • #24 3964518
    mysha7
    Poziom 11  
    Yhy teraz rozumiem ale nie posiadam tego analogowego tunera co teraz?
  • #25 3966607
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    Pożyczyć.

Pozdrawiam
    Adam
  • #26 3967057
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    mysha7 napisał:
    Yhy teraz rozumiem ale nie posiadam tego analogowego tunera co teraz?

Teraz zadzwonić po instalatora żeby ustawił antenę.....
  • #27 3967322
    mysha7
    Poziom 11  
    Jeszcze raz przypominam ze mieszkam w UK.
  • #28 3967343
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    mysha7 napisał:
    Jeszcze raz przypominam ze mieszkam w UK.

I co w związku z tym!?
    Myślisz że tam nie ma instalatorów.
    Żadne opisy nie pomogą, jeśli nie masz miernika albo chociaż dekodera analogowego.
    Moim zdaniem temat do zamknięcia bo i tak nic sie nie wymyśli, wiesz że musisz ustawić antenę więc temat się wyczerpał.
  • #29 3967972
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Odbieram Polsat Cyfrowy w UK na najmniejszym talerzu od SKY, fakt przy dużym zachmurzeniu są problemy ale generalnie odbiera dobrze. Ustawiłem antenę bez żadnego miernika, wzorując się na antenach sąsiadów ustawionych na Astrę 2 28.2E czyli na SKY UK, z tej pozycji kręciłem w prawo stojąc za talerzem, najpierw jest Astra 19.2E zaraz po niej jest HotBird. Jeżeli Ty dysponujesz większym talerzem i masz 100% pewności ze sprzęt jest sprawny i wszystkie połączenia są OK to nie wiem jak nie możesz sobie z tym poradzić. Możliwe że masz namieszane w ustawieniach dekodera.

Poprawiono.
    Przepraszam, mój błąd już poprawiłem.
  • #30 3968016
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    FlyBoy napisał:
    wzorując się na antenach sąsiadów ustawionych na Astrę 2 28.2E czyli na SKY UK, z tej pozycji kręciłem w lewo stojąc za talerzem, najpierw jest Astra 19.2E zaraz po niej jest HotBird. .

Raczej w prawo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder Samsung Cyfrowego Polsatu, który po przywróceniu ustawień fabrycznych stracił listę kanałów. Problemem jest brak sygnału z małej anteny satelitarnej, szczególnie w warunkach odbioru w Wielkiej Brytanii. Zalecane jest precyzyjne ustawienie anteny na satelitę Hot Bird (ok. 13°E), co wymaga regulacji w pionie i poziomie oraz sprawdzenia poprawności połączeń kabla i konwertera. Wskazane jest użycie tunera analogowego do wstępnego ustawienia anteny, ponieważ sygnał analogowy pozwala łatwiej wykryć odbiór (np. kanał TV Polonia lub Polsat Sport), co jest trudne na tunerze cyfrowym z powodu braku śnieżenia obrazu. Ustawienia LNB powinny pozostać fabryczne: DISEqC wyłączony, 22 kHz włączony, a częstotliwość lokalnego oscylatora w zakresie 0950-11600 MHz. Wzmacniacze sygnału nie są zalecane. W przypadku braku tunera analogowego można go pożyczyć lub skorzystać z usług instalatora satelitarnego. W Wielkiej Brytanii antena powinna być skierowana na południowy wschód, a w Polsce na południowy zachód. Model Samsung DSB-S305G nie posiada wskaźnika jakości sygnału, jedynie siły sygnału. Kluczowe jest cierpliwe i precyzyjne ustawianie anteny, aby uzyskać stabilny odbiór i automatyczne pobranie listy kanałów po zalogowaniu do Cyfrowego Polsatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA