logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać stan logiczny z wielu źródeł, jaki port ?

glom 29 Wrz 2003 22:55 4205 13
  • #1 343541
    glom
    Poziom 2  
    Witam
    Problem dotyczy monitoringu kilkudziesieciu urządzeń poprzez komputer, tak aby było wiadomo czy dane urządzenie jest włączone czy nie, no i najlepiej możliwość tworzenia jakiś statystyk. Co do softu powiedzmy że mam zapewnioną pomoc, chociaż może istnieje jakaś możliwość wykorzystania jakiegoś gotowego programu ?.
    Niemam pojęcia z jakiego portu najlepiej skorzystać, czy trzeba by bylo budować karte na PCI. Jeśli port jak podłączyć tyle źródeł pod jeden ? multiplekser czy coś innego ?
    Prosze o pomoc najlepiej jak najprostrzego rozwiązania tego problemu.
  • #2 343569
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    proponuje zastosować at89c2051 jako układ pośredniczacy, podłączany przez coma. Na wejścia dałbym w zalezności ile mam być źródeł multipleksery. Wynik zapisywany np w 5 rejestrach
    Program kompa odczytywałby np 5 bajtów po RS. Każdy bit oznaczałby kolejne urządzenie.
    Napisz ile ma być wejść??
  • #3 343588
    glom
    Poziom 2  
    dokładnie jeszcze niewiem ale myśle że około 30. Co prawda jestem po elektroniku ale z tego co piszesz niewiele domnie do chodzi, jeśli byś mógł to potrzebował bym troszke bardziej dostępnie, poprostu bede pytał o szczegóły. Ten at89c2051 co to? jak podłączyć na czym polega jego rola ? Nie wiem naprzykład jak zrealizować zapis na rejestrach, i z tym po RS też nie zabardzo co to ma do COM. Tak myślałem czy można by to wykonać na PLC to jeszcze bynajmniej pamiętam jak się programowało ale czy to najprostrze rozwiązanie. Prosze o niezbesztanie mnie z błotem i uzbrojenie się w cierpliwość
  • #4 343616
    ACULA
    Poziom 34  
    atmel to procek. podłączasz do niego multiplekser 32 wejściowy (2x16), program procka działa MNIEJ więcej następująco:
    czekanie na przerwanie od rs;
    podprogram obsługi przerwania:
    przepisz stan wyjścia multipleksera do C, następnie przesuń zawartość rejestru
    zwiększ wartość portu do którego podłączone są wejścia adresowe multipleksera
    co 8 powtórzeń zmień rejestr
    po 32 powtórzeniach wyślij dane do kompa

lub stosując 8x4wejściowe:
    blokujesz wejścia adresowe o tych samych wagach
    wyjścia do 8 pinów portu

program:
    czekanie na przerwanie
    podprogram
    zapisz port jako cały bajt
    zwiększ zawartość portupodłączonego do adresów
    zmień rejestr
    po czterech pętlach wyślij dane do kompa

lub stosując bramki trójstanowe podobnie jak wyżej tylko że zamiast sterować adresami multipleksera sterujesz bramkami przez 4 piny (kod 1 z 4)
  • #5 343929
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Co do zastosowania PLC - należałoby przy każdym monitorowanym urządzeniu dać przekaźniczek, wpinany w obwód zasilania danego urządzenia. Z przekaźniczka dalej na wejścia cyfrowe jakiegoś w miarę najtańszego sterownika PLC. Osieciowane to 24VDC. Jeśliby miały być raporty - to jakaś najprostsza SCADA obsługująca to wszystko.
    Jednak jest to dosyć drogie rozwiązanie, chyba że znaleźć taki sterownik, który ma możliwość komunikacji p. RS przez jakiś ogólnodostępny protokół (np. MODBUS) - żeby samemu stworzyć soft do tworzenia tych statystyk. Bo programy typu SCADA są dosyć drogie, a zakup takiego czegoś-np. tylko do statystyk mija się z celem, bo nie wykorzysta się nawet kilku procent tego co oferuje SCADA.
    Jeśli ma Pan do dyspozycji spore środki finansowe - proponuję PLC, jeśli nie - to myślę, że to co proponuje kolega Acula jest i dużo tańsze i bardziej poznawcze. Ważne żeby się znalazł ktoś kto napisze soft, jeśli tak, to już spory sukces.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #6 343933
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 55
    Przedmówcy mają rację, PLC do tego się nada ale chyba będzie za drogi - po co strzelać do komara z armaty...
    Co do pomysłu Acula to ja bym był za wersją rejestrami 8 bitowymi - mniej zabawy w programie albo nawet za zastosowaniem procesora 89S51 lub podobnego - przy 30 urządzeniach każde będzie miało swoje wejście. Cena to kilka złotych więcej niż 2051 ale za to odpada koszt dodatkowych rejestrów, no i oczywiście znacząco upraszcza obwód drukowany...
  • #7 343934
    viki
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    ja zastosowal bym karte isa. Mam schemat takiej karty dzialajacej w oparciu o UART chyba 8250 i pamiec. Jesli Ci zalezy moge sprawdzic. Mysle ze koszt takiej plytki nie powinien przekroczyc 50 pln. Do dyspozycji masz 32 bity do zapisu i odczytu.
  • #8 343948
    Tdv
    Poziom 34  
    vivki: 8250 to nie jest UART, chodzi Ci zapewne o 8255, ale to też nie jest UART tylko PIO (Paralel Inpu Otput) i z tymi 32 to też nie do końca - układ ma i port 8 bit do połaczenia z uP i 3 portu 8 bitowe (lub dwa 8 bitów + piny sterujące, zalezne od trybu pracy). Dla 32 I/O trzeba już nieco kombinować.
    Pozatym to się łatwo robi ale do złącza ISA, z którym może już być ciężko, do PCI trzeba dodatkowe elementy i siarczyście drogi PCB, bo patykiem się jej nie da zrobić, więc te 50PLN to utopia, choć sam pomysł jest jak najbardziej realny.
  • #9 344028
    ACULA
    Poziom 34  
    Tdv napisał:
    Przedmówcy mają rację, PLC do tego się nada ale chyba będzie za drogi - po co strzelać do komara z armaty...
    Co do pomysłu Acula to ja bym był za wersją rejestrami 8 bitowymi - mniej zabawy w programie albo nawet za zastosowaniem procesora 89S51 lub podobnego - przy 30 urządzeniach każde będzie miało swoje wejście. Cena to kilka złotych więcej niż 2051 ale za to odpada koszt dodatkowych rejestrów, no i oczywiście znacząco upraszcza obwód drukowany...

ja też jestem za zrezygnowaniem z mux, na rzecz bramek lub rejestrów
    przykład z muxami dałem bo było ok 30 a w przypadku muxa wystarczy podpiąć jedną nogę więcej i jest 64, chociaż w poprzednim przypadku dochodzi 1 noga dla 8 wejść ;)
  • #10 344395
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 134
    Witam,
    nie wyważaj otwartych drzwi...

sa gotowe i naprawde tanie uklady, tym bardziej ze wymagania w twojej aplkacji sa w sumie niewielkie, zapraszam na zaprzyjaxniona strone:
    www.neuron.zipnet.com.pl

pozdrawiam i zycze sukcesow...
  • #11 345029
    viki
    Poziom 16  
    Strona jest piekna i czytekla. Dzial download zajebisty.
    Tdv: 8250 pomylilem z 8250 tak jak ty viki z vivki
  • #12 345063
    Tdv
    Poziom 34  
    Hmm, no to powiedz mi jak chciałeś to wykorzystać do opisanego zastosowania????
    Możesz mnie oświecić?
  • #13 346078
    viki
    Poziom 16  
    projekt nie jest moj znalazlem go w elektronice praktycznej mysle ze to wystarczy.
    Załączniki:
    • 85_87.pdf (182.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 346089
    Tdv
    Poziom 34  
    Hehehehehe viki, przeczytaj mój post, ten w którym przekręciłem Twojego nicka.
    Czyli jednak Ci chodziło o 8255...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy monitoringu stanu logicznego około 30 urządzeń za pomocą komputera, z możliwością tworzenia statystyk. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie mikrokontrolera Atmel (np. at89c2051 lub 89S51) jako układu pośredniczącego, do którego podłączone byłyby multipleksery (np. 32-wejściowy lub 8x4-wejściowe) do selekcji sygnałów z wielu źródeł. Mikrokontroler odczytywałby stany wejść i przesyłał dane do komputera przez port szeregowy RS-232 (COM). Alternatywnie rozważano użycie karty ISA z układem 8255 (PIO) do bezpośredniego odczytu 32 bitów, jednak z uwagi na trudności z dostępnością i koszty wykonania, rozwiązanie to jest mniej praktyczne. Wskazano również możliwość zastosowania sterownika PLC z wejściami cyfrowymi i komunikacją przez protokół MODBUS, co umożliwiłoby integrację z systemem SCADA do raportowania, jednak jest to rozwiązanie droższe i bardziej skomplikowane. W dyskusji podkreślono, że rozwiązanie oparte na mikrokontrolerze i multiplekserach jest tańsze, bardziej edukacyjne i wystarczające do monitoringu stanu włącz/wyłącz. Zwrócono uwagę na różne metody adresowania multiplekserów i wykorzystanie rejestrów przesuwających do zbierania danych. Podano link do gotowych, tanich układów do podobnych zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA