logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie oddać złom elektroniczny? Przyjmę każdą ilość urządzeń elektronicznych

kulpina 20 Mar 2007 08:57 4327 37
REKLAMA
  • #1 3697991
    kulpina
    Poziom 14  
    Przyjmę każdą ilość złomu elektronicznego. Jako złom elektroniczny uznaje wszystkie urządzenia które mają "pod maską" części elektroniczne.
  • REKLAMA
  • #3 3701835
    kulpina
    Poziom 14  
    Do uzgodnienia, bo jeśli przesyłany złom nie będzie dużo ważył i będzie cenny (dużo elementów, albo np. wyświetlacze od komórek itp.) to moge pokryć koszty przesyłki. ale jesli miałbym przyjac jakieś ksera, albo komputery w wiekszych ilościach to nie specjalnie mi sie będzie opłacać płacenie kilkaset złotych za przesyłkę.
  • #4 3712257
    miszelos
    Poziom 14  
    Ocena: 130
    Hej. Posiadam dwa radia samochodowe. Bebechy są. Ile mozna dostac za nie?
  • REKLAMA
  • #5 3712665
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Czytac nie umiesz ? jest napisane przyjme a nie kupie ...
  • REKLAMA
  • #6 3715049
    kulpina
    Poziom 14  
    Dokładnie... Jak chcecie sprzedać to na allegro
  • #7 3715395
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    O ile dobrze zrozumiałem- ktoś ma się pozbyć części, zapakować, lecieć na pocztę, opłacić przesyłkę i liczyć na to, że "ewentualnie" zgodzisz się pokryć koszty przesyłki...
    Ale tylko wtedy, gdy ten ktoś wykaże się naiwnością pozbywając się cennych rzeczy....:|
    Może więcej finezji...
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 3715421
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    jak chcesz to ja mam duzo zlomu przyjedz duzym samochodem i wszystko twoje wiecej info na pw
  • #9 3715503
    5bkera
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Popieram kolegę ,,Zenek,,.Pewnego czasu szukałem modułu do telewizora i kolega z forum postanowił dać mi go za darmo....(jedynie opłaciłem sobie koszt przesyłki).No więc ???Trochę szacunku !!!
  • #10 3716155
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    A wystawiasz papiery np. ze oddane na utylizacje? Czy poprostu chcesz zarobic na naiwniakach wysylajacych elektronike i sprzedac co wartosciowsze na allegro?
  • #11 3716507
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6511
    ZAHYR napisał:
    A wystawiasz papiery np. ze oddane na utylizacje? Czy po prostu chcesz zarobic na naiwniakach wysylajacych elektronike i sprzedac co wartosciowsze na allegro?

A jeżeli wystawi Ci papiery to nie będzie mógł sprzedac na Allegro? Przecież też będzie mógł! Chcesz oddać to oddaj a jeżeli nie to nie. Przecież kulpina nie jest instytucją charytatywna tylko firmą komercyjną i napewno ma zamiar na tym zarobić. To oczywiste. Powinieneś cieszyć się, że pozbędziesz się kłopotu a jeżeli przy okazji ktoś inny zarobi to jego sprawa. Jeżeli zazdrościsz to to rób to samo c kulpina i zarabiaj jak napisałeś na "naiwniakach".
  • #12 3716932
    kulpina
    Poziom 14  
    Nie mam zamiaru na tym zarabiać! Po prostu może bym z tego odzyskał elementy. Mój wujek ma sklep komputerowy i mówił że za utylizacje odpadów musi jeszcze dodatkowo płacić. Więc jeśli wysypisko pobiera opłaty to taniej będzie oddać komuś kto to wykorzysta. Jeśli ktoś mieszkał by akurat blisko mnie to mógłbym przyjechać i zabrać złom :) Nie za bardzo opłaca mi sie dawać ogłoszenia na forum że kupie złom bo takie coś to na allegro: bede miał wylutowane i często nawet nie używane elementy których ktoś sie pozbywa za bezcen...
  • #13 3717267
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    DiZMar napisał:
    ZAHYR napisał:
    A wystawiasz papiery np. ze oddane na utylizacje? Czy po prostu chcesz zarobic na naiwniakach wysylajacych elektronike i sprzedac co wartosciowsze na allegro?

A jeżeli wystawi Ci papiery to nie będzie mógł sprzedac na Allegro? Przecież też będzie mógł! Chcesz oddać to oddaj a jeżeli nie to nie. Przecież kulpina nie jest instytucją charytatywna tylko firmą komercyjną i napewno ma zamiar na tym zarobić. To oczywiste. Powinieneś cieszyć się, że pozbędziesz się kłopotu a jeżeli przy okazji ktoś inny zarobi to jego sprawa. Jeżeli zazdrościsz to to rób to samo c kulpina i zarabiaj jak napisałeś na "naiwniakach".

Nie wiem czy wiesz, ale niestety nie wszyscy mogą wyrzucić lub oddać zużyty sprzęt elektroniczny komu chcą. Mówie tu oczywiście o poważniejszych firmach i przedsiębiorstwach, a nie dziadkach tyrających w domowym zaciszu przy naprawie rtv. Zgodnie z ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym, odpady elektroniczne należy poddawać utylizacji i recyklingowi (za co się płaci) dlatego pytałem czy kulpina może wystawić takie zaświadczenie, bo napewno wiele firm byłoby zadowolonych że mogą oddać sprzęt nie płacąc za recykling i utylizację, ale wątpie czy kulpina zajmuje się recyklingiem i może wystawić taki "papier"... :)
  • #14 3718137
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Zgadzam sie z przedmowca.
    W mojej byłej firmie (wielki serwis elektroniczny, miesieczny przerób - tak, przerób, nie ilosc sztuk do naprawy czy naprawionych monitora LCD i CRT to okolo 20tys sztuk nie liczac innych produktow typu laptopy, komorki,drukarki czy aparaty fot.) monitory nie nadajace sie do naprawy albo dalszej eksploatacji (a polowa z nich byla sprawna lub posiadajaca niewilekie wady typu rysy na crt czy lcd, leko zanizone paramtry, lub byla np 3 naprawa itp smieszne rzeczy - tak sobei zyczyl oemowiec i koniec) trafialy do utylizacji. Zaden z pracownikow oczywiscie nie mogl dokonac zakupu takiego np 24 calowego lcd w ktorym producent stwierdzil nieioplacalnosc naprawy w przypadku koniecznosci wymiany panela lcd. latwo sie domyslic jak najczesciej pzrebiegala naprawa"trudnych "sztuk... potrzebny byl tylko wkretak i jego odpowiednie uzycie celem zarysowania panela... I monioto na zlom.dzienie okolo 300 sztuk monitorkow szlo na złom. I koniec. Firma oczywoscie papiey miala ze zutylizowana itp ale wiadomo ze kadra kupowala je na tony pokilkaset zl za tone i potem allegro pelne delli i hp z "malymi" plamkami itp. Coz. Gorsza czesc monitorkow konczyła dosłownie w piachu. Głownie crt bo kto to by chcial nawet sprawne teraz... Oczywiscie nikt nei beknal pzrez wymiarem sprawiedliowsci tlykopanowl laskawie polecono sie zwolnic i kontynuuja swoj proceder pewnie gdzie indziej moze w inej galezi przemyslu nawet...
  • #15 3718153
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 366
    Witam.
    Przypominam że w tym dziale: Szukasz podzespołu, chcesz go zakupić, sprzedać lub wymienić?
    Pozdrawiam lechm56. :D
  • #16 3719009
    grzegosior
    Poziom 11  
    5 kg przekaźników płacisz za przeyłkę ?
    wszak to złom.
    chyba że szukasz perełek
  • #17 3720461
    kulpina
    Poziom 14  
    Mogę pokryć koszty przesyłki przekaźników. Tylko wstaw jeszcze fotke na forum obejrze sobie :) działają?
  • #18 3722209
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    kulpina napisał:
    Mogę pokryć koszty przesyłki przekaźników. Tylko wstaw jeszcze fotke na forum obejrze sobie :) działają?

Pytanie retoryczne. Złom to złom wiec sam w sobie raczej nie działa skoro jest zlomem.. jakis chyba był powod ze został złomem,przeciez nei to ze byl dobry..
  • #19 3723135
    kulpina
    Poziom 14  
    Złom elektroniczny ma to do siebie, że zwykle działa! po comi jakikolwiek złom który nie działa. zamiast takich odpowiedzi wolałbym, żeby autor tamtego postu napisał czy działają, czy nie
  • #20 3723217
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6511
    kulpina napisał:
    Złom elektroniczny ma to do siebie, że zwykle działa! po comi jakikolwiek złom który nie działa. zamiast takich odpowiedzi wolałbym, żeby autor tamtego postu napisał czy działają, czy nie

Nie wiem skąd takie przekonanie, że Złom elektroniczny ma to do siebie, że zwykle działa ???
    Przecież definicja elektroniczny złom użytkowy też nie zapewnia pełnego jego działania a tylko możliwe jego dalsze wykorzystanie.
  • #21 3723520
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    DiZMar napisał:

Przecież definicja elektroniczny złom użytkowy też nie zapewnia pełnego jego działania a tylko możliwe jego dalsze wykorzystanie.

...np. poprzez utylizacje....
  • #23 3723879
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    No ja juz naprawde nie rozumiem kolegi, zlom ma dzialac :?: jakby przekazniki dzialaly to nei uznamy ich za zlom tylko za uzywane przekazniki :!::!: Widaomo ze moze sie trafi pare sprawnych lub da sie z tego wszystkie zlozyc pranascie sztuk.
    Jesli chcesz sprawne rzeczy to napisz w tytule przyjme elemty elektroniczne od frajera ;)
  • #24 3723955
    kulpina
    Poziom 14  
    Myślałem że elektroda to jakieś normalne forum, ale widze że waszym zajęciem jest spamowanie tu sie zrobil kompletny offtopic od teraz proszę tylko oferty i przestancie pisac głupoty ok? Założyłem ten temat nie po to żeby wysłuchać waszych opini, ale po to żeby znaleźć kogoś kto ma złom i chce go przekac w dobre ręce.
  • #25 3724217
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    A czy może łaskawie napiszesz co to znaczy "normalne" forum?
    Co wogóle w/g Ciebie oznacza słowo "normalność"?
    Jak masz ja..ja to napisz!

Chcesz złom to przyjedź Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #26 3724539
    kulpina
    Poziom 14  
    Myślałem że uzyskam sensowne propozycje, a nie informacje o tym co inni sądzą o mojej prośbie.
  • #27 3724554
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    No ale dalej nie napisałeś co znaczy "normalne" forum?
  • #28 3724559
    511311815
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    ok 15 kg elektroniki z telewizorów wysyłka ok 40 zł biezrzesz?
  • #29 3724600
    kulpina
    Poziom 14  
    A możesz dać zdjęcie?
  • #30 3726372
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    darowanemu koniowi sie w pysk nie zaglada :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przyjmowania złomu elektronicznego, rozumianego jako wszelkie urządzenia zawierające elementy elektroniczne. Poruszono kwestie pokrywania kosztów przesyłki, z możliwością jej refundacji w przypadku wartościowych komponentów, takich jak wyświetlacze czy przekaźniki. Wskazano, że przyjmowanie dużych ilości sprzętu, np. komputerów czy kserokopiarek, może być nieopłacalne ze względu na koszty transportu. Podkreślono różnicę między oddaniem złomu a jego sprzedażą, zwłaszcza w kontekście utylizacji i recyklingu, które są regulowane prawnie i często wymagają dokumentacji (karty przekazania odpadu - KPO). Zwrócono uwagę, że nie wszystkie podmioty mogą swobodnie oddawać zużyty sprzęt, szczególnie firmy, które muszą przestrzegać przepisów o utylizacji. W dyskusji pojawiły się propozycje odbioru osobistego złomu, zwłaszcza monitorów CRT i LCD, z wymaganiem dokumentów utylizacyjnych. Wspomniano także o praktykach firmowych dotyczących złomowania sprzętu elektronicznego, gdzie często sprawne elementy są celowo uszkadzane, aby trafiły na złom. Kilka osób oferowało przyjęcie złomu z odpowiednimi uprawnieniami i dokumentacją, co jest istotne dla firm i instytucji. Dyskusja zawierała także spory dotyczące definicji złomu elektronicznego i jego stanu technicznego, a także kwestie etyczne związane z oddawaniem i ewentualnym zarabianiem na złomie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA