logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w odczytach temperatury CPU P4 2,8GHz: BIOS vs Everest/Aida32

ang4r 09 Maj 2007 16:52 915 4
REKLAMA
  • #1 3866216
    ang4r
    Poziom 11  
    Witam ... wczoraj postanowiłem wyczyścić sprzęt bo trochę zakurzony był ... tak więc wykręciłem wszystko, wacikiem przeczyściłem ... złożyłem i tu zaczął się mój problem ... włączyłem, 3 sek i się wyłączył ... przestraszony lekko myślę że się coś przepaliło, ale nie ... włączam jeszcze raz i znowu 3-4sek i się wyłączył ... rozebrałem jeszcze raz wszystko, poskładałem znowu, włączyłem i wszedłem do biosu, a tam co widzę ... przy temp. CPU widnieje 60 stopni ... niby nic ale w 3-4 sek doszło do 110 i wyłączyłem sam ... wymieniłem dziś pastę na procku ... wszedłem do biosu i widzę że znowu temperatura jest 60 stopni i co dwa stopnie się podwyższa i o jeden obniża ... zdążyłem załadować windows, odpalam Everest/Aida32 i widzę że temp. na procesorze wynosi 45 stopni ... więc ktoś wie może skąd ta nieprawidłowość ? Czemu bardziej ufać ? Biosowi czy programom od sprzętu ? Czy jest się czego obawiać ? Procesor P4 2,8Ghz, nigdy nie był przetaktowywany. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3866357
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A jak z radiatorem gorący ??
  • REKLAMA
  • #3 3866373
    ang4r
    Poziom 11  
    no właśnie ni cholery ... myślałem że może radiator nie dotykał procesora, więc docisnąłem go mocniej ale nadal to samo ... w biosie ponad 60 a w Aida32/Everest około 50, jak podwiesiłem AC Fan 3 to spadło o 5 stopni ... więc czy mam się obawiać tego że w Biosie pokazuje mi ponad 60, czy raczej spać spokojnie wiedząc że mam 45-50 w Everescie ? :)
  • REKLAMA
  • #4 3866507
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Temperatura jak na pentiuma i tak wysoka, według mnie powinno byc koło 40 st. Sam na Athlonie mam 43 do 52 st przy temp otoczenia 23 st

Sprawdź ponownie czy przypadkiem nie masz jakiś syfów w paście lub czy radiator dobrze siedzi,bo być może jak stawiasz kompa jego ciężar go przechyla na 1 stronę i nie styka się on pełną powierzchnią z procesorem-wtedy mocniej go dociśnij, sprawdź jego mocowanie itp

po 2 temperatury mierzone w aidzie są dosć wiarygodne
  • #5 3866834
    ang4r
    Poziom 11  
    No właśnie mocowanie mi trochę nie gra ... na mój gust to jest trochę rozklekotane gdyż jak zapinam z jednej strony to z drugiej się odpina ... dziwi mnie to trochę bo wcześniej nie zdejmowałem radiatora, a zapinki wyglądają na przechodzone ... mam nadzieję że w Aidzie pokazuje przynajmniej przybliżoną wartość temp. to będę spał spokojnej

skaktus ... faktycznie to trochę za wysoka, ale nadal pracuje na standardowym chłodzeniu intela więc cudów nie żądam ;P ... niedługo wymienię na AC FREEZER 7 PRO bo jego słabsza wersja z 4 heat-pipeamu dość dobrze wypadła w testach coolerów pod LGA775 na PClabie, a poza tym jest cichy i dosyć tani ... mam nadzieję że to dobry pomysł ;)
REKLAMA