logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rysunek techniczny tulei - jak wykonać przekrój połówkowy z wymiarowaniem?

nelik1987 20 Mar 2007 22:36 13253 13
REKLAMA
  • #1 3701051
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam jestem studentem pierwszego roku elektrotechniki i mam problem bo dostałem do narysowania (w odpowiednich rzutach) wraz z wymiarowaniem pewnej części a mianowicie tulei. Wiem tylko tyle że trzeba wykonać przekrój połówkowy tak jak to zrobiono w linku (to jest przykład:
    http://www.web-tools.pl/qu/files/a7f0ecbc486a9281f800408477a679de.jpg

Dodam jeszcze jeden rysunek w 3D który pokazuje jak wygląda ten otó wewnątrz tzn. jest on przelotowy przez całą tuleję, tak jak to widać na pierwszym rysunku
    Załączniki:
    • Rysunek techniczny tulei - jak wykonać przekrój połówkowy z wymiarowaniem? Klip_2.gif (5.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rysunek techniczny tulei - jak wykonać przekrój połówkowy z wymiarowaniem? Zmiana rozmiaruKlip.gif (9.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3701143
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    To jest tuleja, czyli otwór jest przez całość?
  • REKLAMA
  • #3 3701784
    riddyk
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    banal, ale to moge zrobic dopiero po zajeciach, po 18.00 tak wiec prosze o cierpliwosc.
  • #4 3702352
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Masz przeciez prawie to samo zrobione w prawym dolnym rogu. Tylko wymiary troche inne.
  • #5 3702598
    korkalhom
    Poziom 12  
    Moim zdaniem tak wystarczy(dwa rzuty), przy spełnieniu kilku warunków:

-zachowaj właściwe proporcje między grubościami linnii gabarytowej wymiarowej i punktowej

-pamiętaj o wielkości grotów strzałek-to ważne(nie w rzeczywistości, ale na uczelniach tak)

-przy wymiarowaniu jedną ze średnic podałem ci na 1szym rzucie pamietaj o oznaczeniu jej jako "fi"

-na 1szym rzucie możesz(nie musisz ) dorysować linię pionowe(kreskowe) które pokażą ci ten otwór wewnątrz tulei

-nie zawsze będziesz mógł liczyć na kogoś(1szy rok studiów nie ozn. że nie powinieneś niczego jeszcze wiedzieć) więc radzę przysiąść do lektury polecam dobrzańskiego

pzdr
    Załączniki:
    • Rysunek techniczny tulei - jak wykonać przekrój połówkowy z wymiarowaniem? rys2.JPG (12.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3702633
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Wedlug mnie sa 2 niedociagniecia w wymiarowniu - wymiar 70,63 to srednica wiec jest juz zdublowany w drugim rzucie ("fi" 70). Brak rowniez srednicy tego wiekszego pierscienia, tej jakby podstawy. Najlepiej zwymiarowac go na rzucie z gory.
    No i brak informacji o przelotowosci otworu.
  • #8 3702714
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    O ile się nie mylę miał być to półprzekrój
  • REKLAMA
  • #9 3702753
    korkalhom
    Poziom 12  
    wymiat 70,63 miał dotyczyć dolnego pirścienia(rzeczywiście-pomyłka), a co do przelotowości to można to uzupełnić o częściowy przekrój samego dolnego pierścienia

Dodano po 5 [minuty]:

więc może tak co do górnego rzutu?
    Załączniki:
    • Rysunek techniczny tulei - jak wykonać przekrój połówkowy z wymiarowaniem? rys3.JPG (10.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3702809
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Jesli robimy przekroj to proponuje juz calosciowy - jakos tak zgrabniej wtedy bedzie wygladal ten rysunek i w pelni bedzie widac przelotowosc otworu. No i pamietajmy ze wymiar 110,63 to srednica wiec nalezy opisac go z "fi".
    Przepraszam, ze zamiast samemu zrobic rysunek podaje jedynie sugestie co poprawic. Najnormalniej w swiecie nie mam AutoCada zainstalowanego.
  • #12 3702830
    korkalhom
    Poziom 12  
    Nie wiem nelik1987 w czym widzisz problem, wydaje mi się że już jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #13 3703523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 3703758
    riddyk
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    rysunek po tych poprawkach jest dobrym rysunkiem, rzeczywiście nie trzeba 3 rzutów tylko 2 bo 2 rzut by sie powtórzył.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania rysunku technicznego tulei z przekrojem połówkowym i wymiarowaniem. Tuleja posiada otwór przelotowy o stałej średnicy na całej długości, co powinno być uwzględnione na rysunku. Zaleca się wykonanie przekroju całkowitego zamiast połówkowego, aby lepiej zobrazować przelotowość otworu. Wymiarowanie powinno zawierać oznaczenia średnic z symbolem "fi", szczególnie dla otworu i zewnętrznych pierścieni tulei. Należy unikać powielania wymiarów oraz dodać brakujące wymiary, np. średnicę podstawy tulei. Rysunek powinien zawierać dwa rzuty, co jest wystarczające, a proporcje linii wymiarowych i grotów strzałek muszą być zgodne z normami uczelnianymi. Wskazano również na konieczność samodzielnej nauki i korzystania z literatury technicznej, np. podręcznika Dobrzanskiego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA