logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać głośnik do istniejącej skrzynki subwoofera z otworami 20cm i 6cm?

eizo22 21 Mar 2007 16:31 1143 6
REKLAMA
  • #1 3703196
    eizo22
    Poziom 2  
    Czesc,
    chcialbym sie od Was dowiedziec czy istnieje sposob na wyliczenie skrzynki subwofera i okreslenie jaki glosnik najlepiej tam wstawić...
    jest to trochę na odwrót, ale posiadam już drewnianą skrzynkę, solidnej konstrukcji - stara kolumna obita filcem.

Są w niej dwa otwory na głośniki, jeden - 20cm oraz drugi 6cm (ta druga obecnie jest pusta - przykryta jest filcem) Proszę Was o jakieś rady... zależy mi na tej obudowie, ponieważ jest nieduża i idealnie miesci sie w malym bagazniku.

• REKLAMA
  • #2 3703218
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Nie będę Ci tutaj pisał artykułu na 2 strony.

Zapraszam na www.mdcs.prv.pl

tam dowiesz sie wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #3 3703643
    eizo22
    Poziom 2  
    tak... próbowałem dowiedzieć się tam wyszystkiego, ale mi nie poszło :) link ciekawy, dzięki... ale nadal mam ciemnośc przed oczami - jestem laikiem w tej dziedzinie.

początkowo chciałem kupić niedużą tube aktywną z allegro, ale wyczytałem na tym forum, że tuba to lipa... tymbardziej aktywna.

moja obudowa ma 24 litry, obecnie mam tam wstawionego Audiona 0808 Chciałbym wykonać tam jakiś mały BassReflex, ale nie bardzo wiem jak długą rurkę mam wstawić, czy otwór 6cm nie jest za duży/za mały, czy BR się w ogóle opłaca w tym miejscu, może lepiej tą dziurę zabić deską ? :D

była to kiedyś solidna, polska kolumna - można po niej skakać więc o konstrukcję się nie martwię i chciałbym się do niej dostosować
  • REKLAMA
  • #4 3703740
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Jezeli mozesz rozbierz kolumne i wstaw poprzecznie płyte 4cm tak by sekcje otworu przyszłego bassreflexu były odzielona od głosnika

cos takiego z zachowaniem proporcji do wymiarów twojej obudowy

otworz bassrelex da sie wyliczyc ja dawno nie robiłem subów i wyleciało mi z głowy wzory.Poszukaj na sieci.
  • REKLAMA
  • #5 3709371
    eizo22
    Poziom 2  
    o shit... to jest trudniejsze niż myslalem... owszem sa jakies wzory, ale nie za wiele mi to mowi. w dalszym ciagu nie wiem jaka powinna byc srednica... jaka dlugosc rurki :(

pozatym, jest jakas roznica jesli chodzi o umieszczenie calego BassReflexu ? Czy miejsce, które jest widoczne na pierwszym rysunku pomocniczym będzie odpowiednie ?

Z góry dziękuje za jakieś porady i wskazówki :D
  • #6 3709555
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    bo o średnicy 5cm długośc 13cm da strojenie 38Hz.
    co do umiejscowienia port może spokojni być w tym miejscu co na rysunku pomocniczym.
    ja by co to napisz jaki chcesz port o jakiej srednicy to ci napisze jak powinna być jego długośc
    POZDRAWIAM BBARTASSWLKP
  • #7 3710966
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    ja polecam :

www.audiomania.info
    www.diyaudio.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika do istniejącej, solidnej drewnianej skrzynki subwoofera o pojemności około 24 litrów, wyposażonej w dwa otwory: jeden o średnicy 20 cm i drugi 6 cm, z których mniejszy jest obecnie zakryty filcem. Autor posiada głośnik Audion 0808 i rozważa zastosowanie obudowy typu Bass Reflex, jednak nie zna parametrów optymalnej długości i średnicy portu bassrefleksowego oraz zastanawia się, czy warto wykorzystać otwór 6 cm jako port, czy lepiej go zablokować. W odpowiedziach sugerowano rozbiórkę kolumny i zastosowanie przegrody wewnętrznej oddzielającej sekcję portu od głośnika, a także podano przykładowe wymiary portu: średnica 5 cm i długość 13 cm, co daje strojenie na około 38 Hz. Podkreślono, że umiejscowienie portu w istniejącym otworze jest możliwe. Wskazano również źródła wiedzy i narzędzia do obliczeń skrzynek i portów bassrefleksowych, takie jak strony www.mdcs.prv.pl, www.audiomania.info oraz www.diyaudio.pl. Autor przyznał, że wzory są trudne do zrozumienia dla laika, dlatego poszukuje prostych wskazówek dotyczących doboru głośnika i konstrukcji portu w istniejącej obudowie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA