161MDS01 napisał: radiosystem napisał: ...Niestety nalężałoby wieszać za to oczym wspomniał SP5IT. Myślę jednak ,że wieszać należy przede wszystkim tych , którzy siedzą nad tymi radiami i je rozblokowują...
Swoje zdanie podtrzymuję i nawet ta ściana go nie zmieni.
161MDS01 napisał: O czym ty wogóle chłopie piszesz...Czy kolega powiedział że będzie nadawać poza podstawową 40???NIE....Może akurat ktoś chce się dowiedzieć jaka kultura panuje na innych częstotliwościach...Daniel
Ty chyba jesteś
z innej planety i masz bardzo duże zaufanie do pracujących na CB.
Na 100% użytkownicy CB po to rozblokowują na inne 40-stki aby uciec od zakłóceń i przeludnienia kanałów na podstawowej 40-stce. A przy okazji stworzyć sobie "prywatny" kanał do pogaduszek lub jako "firmowy" kanał do załatwiania spraw przez radio (oszczędność na rachunkach telefonicznych).
Przecież można tak robić tylko róbcie to wszystko w przedziale
26,960 do 27,410 MHz.
Myśle sobie ,że
politechnizacja w polsce to statystycznie biorąc wygląda tak :
na 100% użytkowników pasma CB , to:
90% posiada ZEROWĄ wiedzę o co chodzi
5% to uzytkownicy , którzy wiedzą chociaż co to nadajnik lub odbiornik
4% ma pojęcie o prowadzeniu łączności i DX-owaniu ("papugowanie" krótkofalowców)
1% jest przygotowana do pracy na CB i wykorzystuje wszystkie udogodnienia i gałki w sprzęcie radiowym CB. I wie jak to robić.
W tej statystyce pomijam zupełnie serwis-y , ponieważ powinny one bardzo dobrze znać się na technice w.cz. .
Pozdrawiam.
PS. Jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam , ale nie miałem takiej inntencji.