logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować 400 kanałów w ALAN 8001 EURO PLUS?

sklassa 21 Mar 2007 19:26 7624 27
REKLAMA
  • #1 3703955
    sklassa
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.Szukam pomocy w celu rozblokowania tego radyjka,wiem ze jest mozliwosc aby chodzilo w 400 kanalach.Czy ktos przerabial taki temat i ma opis lub wie gdzie szukac informacji to prosilbym o podpowiedz.Radio ma tez taki maly klopocik ze gdy ustawimy odsluch w "0" to one i tak nadaje w "5".
    Załączniki:
    • Jak odblokować 400 kanałów w ALAN 8001 EURO PLUS? Alan 8001 euro plus.jpg (31.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3704185
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Michał nie badz taki zły...Kolega może chce sobie posłuchać, musi odrazu nadawać???...POZDRAWIAM

Daniel
  • REKLAMA
  • #4 3704822
    sklassa
    Poziom 11  
    Widze ze kolega SP5IT taki jest malo zyczliwy a moze sam sprobujesz pogadac sobie w "5" jak wszyscy chodza w "0"
  • #5 3704898
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1687
    Ja jestem bardzo życzliwy i dobrze ci życzę. Nie nadawaj poza przydzielonym pasmem. Wyjdzie to na zdrowie i tobie i innym użytkownikom eteru.
    Tych, co produkują a potem przedają takie dziesięcio-czterdziestkowe radia powinno się za nie powiem co na suchej gałęzi wieszać. Użytkownicy pasma 10m wiedzą o co chodzi.
    "0" to zupełnie inna para kaloszy.
    Z tego co wyczytałem w manualu (tak, jest w google i można sobie ściągnąć) clarifier Coarse działa przy TX/RX także powinno dać się nim wejść w "0". Fine tylko przy RX.
    Jakbyś przeczytał instrukcję, wszystko stałoby się jaśniejsze.
    Pozdrawiam,
    Michał
  • #6 3705199
    161MDS01
    Poziom 24  
    SP5IT napisał:
    Ja jestem bardzo życzliwy i dobrze ci życzę. Nie nadawaj poza przydzielonym pasmem. Wyjdzie to na zdrowie i tobie i innym użytkownikom eteru.
    Tych, co produkują a potem przedają takie dziesięcio-czterdziestkowe radia powinno się za nie powiem co na suchej gałęzi wieszać. Użytkownicy pasma 10m wiedzą o co chodzi.
    "0" to zupełnie inna para kaloszy.
    Z tego co wyczytałem w manualu (tak, jest w google i można sobie ściągnąć) clarifier Coarse działa przy TX/RX także powinno dać się nim wejść w "0". Fine tylko przy RX.
    Jakbyś przeczytał instrukcję, wszystko stałoby się jaśniejsze.
    Pozdrawiam,
    Michał

Michaell ty znowu swoje nie każdy rozumie to co jest napisane w manuale, więc nie wiem dlaczego każdego tak krytykujesz...Fakt faktem że nie jestem z a tym aby ktoś nadawał na 10m bo sam wiem jak to jest, ale możemy przecież udostępnić zwykłemu użytkownikowi eteru posuchać.I nauczyć go trochu kultury. Co do tematu można poszeżyć pasmo radia zmieniająć stany binarne syntezy a odbywa to się poprze układ scalony mc14008...POZDRAWIAM

Daniel
  • #8 3708122
    sklassa
    Poziom 11  
    Chyba musze prosciej napisac.Ustawiam odsluch na 27.180 galka COARSE w lewo do konca jest. Wciskam nosna wyswietlacz pokazuje 27.185 galka COARSE caly czas ustawiona w lewo.FINE caly czas na godz.12 .A w instrukcji napisane jest w 8 jezykach to samo tyle ze nic o tym zjawisku.
  • #9 3708188
    SP5IT
    Ocena: 1687
    Ale czy masz na wyświetlaczu 185 i nadajesz na 185, czy nadajesz może na 180? Jest jakas reakcja na clarifier przy nadawaniu? Jeśli nie ma, to trzeba by przejrzeć dlaczego nie działa.
    Michał
  • #10 3709242
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Zobacz czy w momencie nadawania jak krecisz galka coarse na wyswietlaczu zmienia sie czestotliwosc(ostatnia cyfra czy sie zmienia).Pozdrawiam Arek
  • #11 3709266
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Podłącz pod częstotliwościomierz jak masz dostęp, a jak nie to ustaw na kanał 19 (27.185) i posłuchaj czy słyszysz rozmowy kierowców, lub wywołaj że sprawdzasz radyjko i czy Cię słychać.
    "Coarse" nie dawaj do oporu w lewo, bo będziesz poniżej zer o jakieś 1-1.5kHz, ustaw gdzieś tak na 1-2 wgłębienia na gałce "Coarse" przed końcem. Niektóre radia tak miały, że był wyświetlacz ale pokazywał tylko częstotliwość kanału i nie zmieniała się przy przestrajaniu "Coarse".
    Zmieniała sie tylko przy przełączaniu kanałów.
    Ale być może ma opcję, że należy wcisnąć jakiś przycisk przy włączaniu i będzie pokazywał w"0" ale nie będzie dalej reagował na przestrajanie "Coarse".
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 3710340
    sklassa
    Poziom 11  
    Mam drugie radio rowniez z wyswietlaczem ALAN 555 i porownuje. Ale niestety nic sie nie zmienia.Na wcisnietej gruszce wskakuje 27.185 i nie ma mozliwosci korekty ani w dol ani w gore galka COARSE.
  • #13 3710916
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jeżeli stoi radio przy radiu to nie zauważysz różnicy przy kręceniu gałką "Coarse", zwłaszcza że to Alan 555 możesz nawet kilka kanałów przełączyć i tak odbierze. A ustawiałeś na 27.185 i nasłuchiwałeś, oczywiście na podłączonej antenie? Zostało Ci jedynie podłączyć do częstotliwościomierza i sprawdzić prawdziwą częstotliwość.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 3711234
    sklassa
    Poziom 11  
    Widze ze nic ciekawego nie wyniknie z tej dyskusji,poprostu trzeba szukac konkretnych wiadomosci u odpowiednich osob.Czy nikt nie potrafi przyjac do wiadomosci ze radio nadaje w piatkach??????
  • #15 3711357
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    I co z tego, że nadaje w piątkach ? Rozblokowanie Ci nic nie da!! Możesz za to je przestroić, żeby nadawało w zerach. Tak swoją drogą to dziwne, że Coarse nie przestroi o 5 kHz.
  • #16 3712107
    sławol
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Kiedys miałem na bazie Alana 8001. Miało 6-band, ale o 10-bandowym nie słyszałem, jakaś kaszana.
  • #17 3712172
    161MDS01
    Poziom 24  
    sławol napisał:
    Kiedys miałem na bazie Alana 8001. Miało 6-band, ale o 10-bandowym nie słyszałem, jakaś kaszana.

Tylko trzeba było zobaczyć czy nie był to czasem alan 8001plus....POZDRAWIAM

Daniel
  • #18 3712239
    Sady
    Ocena: 373
    sklassa - no nic ciekawego nie wyniknie - jeśli brak podstawowego sprzętu do pomiaru i chęci :!:
  • #19 3713022
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Jezeli krecac COARSE nic sie niezmiena to problem lezy wlasnie tam.Dla upewnienia sie podlacz czestotliwosciomierz i zobacz czy krecac galka zmienia sie czestotliwosc(jezeli tak jest to problem z miernikiem czestotliwosci - tym wewnetrznym) jezeli dalej nic(na zewnetrznym to samo co na wewnetrznym) to problem lezy w radiu i niemow nam tu ze chodzi ci o przestrojenie bo tego typu radyjek sie nieptrzestraja (mozna je dostroic itd) - bo wlasnie do tego sluza COARSE i Fine zeby blynnie przestrajac radio miedzy jednym a drugim kanalem czyli o ok.10khz - (np od 27.300 - lewe polozenie galki coarse do 27310 - prawe polezenie galki coarse).Oczywiscie moze sie okazac ze zakres przestrajania Coarse niema az 10khz ale to inna historia.Tak wiec sprawdz to dokladnie.Jezeli dalej ajrio sie niprzestraja to szukaj w obwodzie dostrojenia (Coarse i Fine na schemacie).Pozdrawiam Arek
  • #20 3713994
    sławol
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    161MDS01 napisał:
    sławol napisał:

Tylko trzeba było zobaczyć czy nie był to czasem alan 8001plus...POZDRAWIAM

Daniel

To był podstawowy model Alan 8001, wydawało mi sie ze wszystke maja 6 band, generalnie nic ciekawego, pracowało sie na tym tak samo jak na 87, tylko ze panel przedni zmienony.
  • #21 3716305
    161MDS01
    Poziom 24  
    radiosystem napisał:
    sklassa napisał:
    Widze ze nic ciekawego nie wyniknie z tej dyskusji,po prostu trzeba szukac konkretnych wiadomosci u odpowiednich osob.Czy nikt nie potrafi przyjac do wiadomosci ze radio nadaje w piatkach??????

Jeżeli nie masz pojęcia o tym co piszą i podpowiadają to albo Ty jesteś zacofany albo Twoje radio jest po prostu Zepsute.

Najgorsze jest to ,że wszyscy "nawiedzeni" z pasma CB, nie mają "zielonego" pojęcia o tym ,że rozblokowując radia CB na inne 40-stki niż powinny one działać, powodują straszne zakłócenia innym użytkownikom eteru w innych "pasmach".

Taki "jeden z drugim" z CB na rozblokowanym radiu nadaje na F-40. A jak zwraca mu się uwagę , że "coś jest nie tak", to się taki "palant" obraża nawet nie wiedząc ,że nadaję w przysłowiowych "malinach".

Niestety nalężałoby wieszać za to oczym wspomniał SP5IT. Myślę jednak ,że wieszać należy przede wszystkim tych , którzy siedzą nad tymi radiami i je rozblokowują.

Pozdrawiam.

O czym ty wogóle chłopie piszesz!!!Zastanów się dwa razy, tylko za pierwszym razem rozbiegnij się a ściana Cię sama znajdzie!!!Czy kolega powiedział że będzie nadawać poza podstawową 40???NIE więc po co takie przykre słowa dla ucha...Ja to odczuwam jako obrazę.Nie każdy postępuje jak ty mianując się "PALANTEM"...Może akurat ktoś chce się dowiedzieć jaka kultura panuje na innych częstotliwościach, ale ty widzę że chyba jesteś z tych co używają radia na 19kanale...Jeśłi nie chcesz pomagać to po co wogóle piszesz....POZDRAWIAM

Daniel
  • #22 3899130
    Mercino
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!! Mam pytanie może ktoś mi przesłać zdjęcie wewnętrzne okolic potencjometra, tam są takie dwa przewody przylutowane do płytki z potencjometrem, interesuje mnie gdzie biegnie ten czerwony, do czego jest podłaczony, bo na płytce gdzie wychodzi jest litera G ale w schemacie za chiny nie mogę znaleźć gdzie ten kabelek jest przylutowany.
  • #23 3899453
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    161MDS01 napisał:
    radiosystem napisał:
    ...Niestety nalężałoby wieszać za to oczym wspomniał SP5IT. Myślę jednak ,że wieszać należy przede wszystkim tych , którzy siedzą nad tymi radiami i je rozblokowują...

Swoje zdanie podtrzymuję i nawet ta ściana go nie zmieni.
    161MDS01 napisał:
    O czym ty wogóle chłopie piszesz...Czy kolega powiedział że będzie nadawać poza podstawową 40???NIE....Może akurat ktoś chce się dowiedzieć jaka kultura panuje na innych częstotliwościach...Daniel

Ty chyba jesteś z innej planety i masz bardzo duże zaufanie do pracujących na CB.
    Na 100% użytkownicy CB po to rozblokowują na inne 40-stki aby uciec od zakłóceń i przeludnienia kanałów na podstawowej 40-stce. A przy okazji stworzyć sobie "prywatny" kanał do pogaduszek lub jako "firmowy" kanał do załatwiania spraw przez radio (oszczędność na rachunkach telefonicznych).

Przecież można tak robić tylko róbcie to wszystko w przedziale 26,960 do 27,410 MHz.
    Myśle sobie ,że politechnizacja w polsce to statystycznie biorąc wygląda tak :
    na 100% użytkowników pasma CB , to:
    90% posiada ZEROWĄ wiedzę o co chodzi
    5% to uzytkownicy , którzy wiedzą chociaż co to nadajnik lub odbiornik
    4% ma pojęcie o prowadzeniu łączności i DX-owaniu ("papugowanie" krótkofalowców)
    1% jest przygotowana do pracy na CB i wykorzystuje wszystkie udogodnienia i gałki w sprzęcie radiowym CB. I wie jak to robić.

W tej statystyce pomijam zupełnie serwis-y , ponieważ powinny one bardzo dobrze znać się na technice w.cz. .

Pozdrawiam.
    PS. Jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam , ale nie miałem takiej inntencji.
  • #24 3907264
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    witam
    sprawdź na początek warikap na c331 czy się reguluje i w jakim zakresie czy czasem nie jest na stałe zblokowany korekcje można wykonać potencjometrem vr21
    w radiu siedzi miernik częstotliwości a nie skala z proca ,wskazania na wyświetlaczu powinny sie zmieniać po regulacji coarse i fine
  • #25 4803745
    ghost-001
    Poziom 11  
    Witam

Ciekawa dyskusja. Radio Alan 8001 w jakiej by nie był wersji bazuje na płycie Alana 87. Dodano tylko kilka dodatków (ECHO, filtry NB I ANL i miernik częstotliwości do podłączenia którego jest miejsce w Alanie 87. Kilka dodatków można zastosować w Alanie 87. A co do problemu kolegi z pierwszego postu to jeśli radio jest nowe to oddaj na gwarancję. Jeśli nie to pozostaje pokręcić filtrami od odpowiednich emisji. Mi w moim Alanie 87 udało się zmodyfikować tor nadawczo-odbiorczy w ten sposób że w AM/FM gdy gałka potencjometru zgrubnej regulacji częstotliwości jest w zatrzasku radio pracuje w 0, a w emisjach USB/LSB pracuje w 5 przy tym samym ustawieniu tego potencjometru.
    Pozdrawiam wszystkich. 73.
  • #26 4805244
    hnr
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    Tak czytam to co tu piszecie zastanawiam sie czy któryś z Panów widział w środku Alana 8001 EURO chyba jednak nie . To radio ma dwustronny druk elementy smd i procesor który steruje syntezą i resztą tak że nic " filtrami nie trzeba kręcić" nie ma nic wspólnego z Alanem 87 to całkiem nowa konstrukcja.

pozd;
  • #27 4806016
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    zwirek1 napisał:
    witam
    sprawdź na początek warikap na c331 czy się reguluje i w jakim zakresie czy czasem nie jest na stałe zblokowany korekcje można wykonać potencjometrem vr21
    w radiu siedzi miernik częstotliwości a nie skala z proca ,wskazania na wyświetlaczu powinny sie zmieniać po regulacji coarse i fine

A jesteś pewien, że to jest prawdziwy miernik częstotliwości a nie wyświetlacz stanów bitowych przełącznika kanałów ??
  • #28 4806738
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    jerzyf napisał:
    zwirek1 napisał:
    witam

A jesteś pewien, że to jest prawdziwy miernik częstotliwości a nie wyświetlacz stanów bitowych przełącznika kanałów ??

tak, wartość do pomiaru częstotliwości jest pobierana z filtra L22 przez C109

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odblokowania 400 kanałów w radiu CB Alan 8001 EURO PLUS, które standardowo pracuje na 40 kanałach. Użytkownik zgłasza problem z funkcją clarifier, gdzie ustawienie odsłuchu na "0" powoduje nadawanie na "5". Wskazano, że w modelach Alan 8001 i Alan 555 gałka COARSE powinna umożliwiać przestrajanie częstotliwości w zakresie około 10 kHz, jednak w praktyce często nie działa to prawidłowo, co może wynikać z uszkodzenia układu dostrojenia lub zablokowanego warikapu (np. C331). Zalecane jest użycie częstotliwościomierza do weryfikacji rzeczywistej częstotliwości nadawania i odbioru oraz sprawdzenie działania potencjometrów COARSE i FINE. Wskazano, że Alan 8001 EURO PLUS różni się od starszego Alana 87, posiada dwustronną płytkę, elementy SMD i procesor sterujący syntezą, co wyklucza proste modyfikacje filtrów. Modyfikacje polegające na zmianie stanów binarnych syntezy (np. układ MC14008) mogą poszerzyć zakres kanałów, ale wymagają zaawansowanej ingerencji. Wskazano również, że clarifier Coarse działa przy TX/RX, a Fine tylko przy RX, co ma wpływ na korektę częstotliwości. Dyskusja podkreśla konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu pomiarowego i wiedzy technicznej do skutecznej modyfikacji radia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA