logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Celma PRCr 10/6ES na lewe-prawe obroty? Wymiana wyłącznika?

Trojan1000b 22 Mar 2007 11:59 10915 6
REKLAMA
  • #1 3706230
    Trojan1000b
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Celma PRCr 10/6ES jest to wiertarka z regulacją obrotów. Posiada ona wyłącznik typu MOD 35-356/6A produkcji holenderskiej.
    Niestety ten wyłącznik nie daje oznak życia.
    Postanowiłem przy okazji wymiany wyłącznika przerobić ją na prawe-lewe obroty. W modelu PRCr 10/6AEO jest niewiele zmieniona obudowa i wyłącznik typu 35-23. Czy sama wymiana wyłącznika wystarczy aby była możliwość zmiany kierunku obrotów? Co trzeba przerobić lub wymienić aby PRCr 10/6ES miała te same funkcje co PRCr 10/6AEO ?
  • REKLAMA
  • #2 3706413
    maly11
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zamień miejscami przewody na szczotkach, a zmieni się kierunek obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 3707887
    karol99
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Nie jestem pewny ale w tych z przełącznikiem R-L są inne wirniki.
    Napisz jak działa po przeróbce bo też mam taką .
  • #4 3718384
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    po zmianie obrotów wirnika w tej wiertarce szczotki będą bardzo iskrzyć i szybko się wypalą ponieważ wirnik tej wiertarki jet tak nawinięty że nie można w niej zmieniać obrotów
  • REKLAMA
  • #5 3733238
    WPekacki
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dłuższa praca na lewych obrotach może być dla wiertarki szkodliwa.Dlatego wyłączniki regulowane mają blokadę mechaniczna by nie załączały na pełne napięcie przy lewych obrotach.Można zamiast oryginalnego celmowskiego wstawić podróbkę która kosztuję połowę ale i jej trwałość jest sporo gorsza.Ja radziłbym wysupłać troszkę kasy i kupić oryginalny celmowski.To w bilansie końcowym i trak sie opłąci
  • REKLAMA
  • #6 3745137
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Witam. Nie ma wirników nawijanych inaczej do lewych a inaczej do prawych obrotów (kto to wymyślił?). Nawijane są tak samo. Inny wirnik może być jedynie w innym modelu silnika (np nowe wykonanie, nowa seria...). Kierunek obrotów ustawia się jedynie sposobem połączeń (wirnik-stojan). Jeśli wiertarka po zmianie obrotów iskrzy mocniej, znaczy to, że ma już wypracowany komutator i ukośnie spiłowane szczotki (najczęściej). Wystarczy wyjąć wirnik, przetoczyć go (nawet tylko w innej wiertarce, czyniąc to z "głową"), przeszlifować na gładko wirnik, doszlifować na komutatorze szczotki (też paperem ściernym). Wszystko będzie śmigać bez żadnego iskrzenia w dowolnym kierunku. Moja stara celma z "ruskim" włącznikiem, przełącznikiem kierunku obrotów i zmianą i prędkości kręcenia pracuje już wiele lat. Nic nie iskrzy, większa trwałość (bo często używane małe obroty, a nic tak nie psuje silników jak b. duża prędkość). Pozdrawiam
  • #7 3785719
    radziz1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kiedyś zajmowałem się zawodowo przezwajaniem wirników i trochę o tym wiem. Wirniki przystosowane do zmiany obrotów mają inny kąt przesunięcia wyprowadzeń drutu ze żłobka do wycinków komutatora, żeby to wyjaśnić to potrzebny dłuższy wykład. Nie każdy wirnik będzie bezkarnie pracował w dwie strony a ten jest tego przykładem. Prawidłowo komutator może mieć bicie 0,02mm wiec nie zawsze pomoże papier ścierny a może zaszkodzić, im większa moc silnika tym to jest ważniejsze. Wirniki są przystosowane do wysokich obrotów a zmniejszając je obniżeniem napięcia zmniejszamy też chłodzenie co przy obciążeniu może być tragiczne w skutkach.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Wiertarka Celma PRCr 10/6ES posiada wyłącznik typu MOD 35-356/6A, który uległ uszkodzeniu. Użytkownik planuje wymianę wyłącznika na model 35-23 stosowany w PRCr 10/6AEO, aby uzyskać funkcję zmiany kierunku obrotów (prawe-lewe). W dyskusji wskazano, że sam wyłącznik może nie wystarczyć do zmiany kierunku obrotów, gdyż wirnik w PRCr 10/6ES jest nawinięty tak, że zmiana kierunku powoduje silne iskrzenie i szybkie zużycie szczotek. Zmiana kierunku obrotów może być teoretycznie osiągnięta przez zamianę przewodów na szczotkach, jednak dłuższa praca na lewych obrotach może uszkodzić wiertarkę. Wirniki nie są specjalnie nawijane do jednego kierunku, ale ich konstrukcja i stan komutatora wpływają na poprawną pracę przy zmianie obrotów. Konieczne może być przetoczenie i szlifowanie komutatora oraz szczotek, aby uniknąć iskrzenia. Wymiana wyłącznika na oryginalny celmowski jest zalecana ze względu na trwałość i mechaniczne zabezpieczenia blokujące pełne napięcie przy lewych obrotach. Zawodowe opinie podkreślają, że nie każdy wirnik jest przystosowany do pracy w obu kierunkach ze względu na kąt przesunięcia wyprowadzeń drutu i precyzję komutatora, a zmniejszenie napięcia obniża chłodzenie silnika, co może prowadzić do uszkodzeń przy obciążeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA