logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vista i Fedora Core 6 na dwóch dyskach – GRUB nie uruchamia się, bootuje tylko Vista

wyrwiś 23 Mar 2007 12:38 1804 6
REKLAMA
  • #1 3710131
    wyrwiś
    Poziom 11  
    Hey, zainstalowałem sobie właśnie system Fedora Core 6 no i już problem.
    Sytuacja przedstawia się następująco:
    na sda1 jest zainstalowana już dużo wcześniej Vista
    na sdb6 jest owa Fedora
    Problem polega na tym, że po prawidłowo przeprowadzonej instalacji Linuxa (i Gruba) w ogóle program rozruchowy nie staruje, po włączeniu komputera od razu ładuje się Vista. :cry: Co jest??
  • REKLAMA
  • #2 3712514
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Zainstaluj program VistaBootPro 3.1 ,w nim jest opcja dodaj system do uruchamiania . W trakcie uruchamiania pojawi się strona z wyborem systemu. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3712562
    giovani
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam,

Bierzesz plytke instalacyjna Fedory, wchodzisz do trybu linux rescue i wykonujesz nastepujace czynnosci:

chroot /mnt/sysimage
    grub-install /dev/hda
    exit
    exit

Pozdrawiam
  • #4 3712709
    wyrwiś
    Poziom 11  
    spróbuję tak zrobić i napiszę co z tego wynikło tylko, że zrobię to w niedziele bo aktualnie nie mam przy tego komputera,
    dzięki za rady :)
  • REKLAMA
  • #5 3803800
    wyrwiś
    Poziom 11  
    dziwna sprawa, wykasowałem Windowsa Vistę i zainstalowałem Windowsa XP. Problem istnieje nadal wiec nie wiem co jest grane.
    Na pierwszym dysku SATA (na master) jest zainstalowany Windows, na drugim dysku Sata (slave) jest zainstalowany Linux (Fedora). Komputer po włączeniu automatycznie ładuje windowsa, dlaczego nawet nie mam mozliwości wyboru systemu? co to moze być i jak to naprawić? ;(((
  • #6 3805354
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    bios - Enable Virus Protection - wyłącz to
  • REKLAMA
  • #7 3805683
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Jak wspomniano wcześniej - odzyskaj program rozruchowy .

Na przyszłość - instalując Linuksa program rozruchowy umieszczaj w sektorze rozruchowym -MBR ( zapewne tego nie zrobiłeś i starowała VISTA ). Po instalacji XP ten system sam się "wrył " w MBR ( M$ nie przewiduje współpracy z innymi systemami ) więc znowu masz brak dostępu do Linuksa.

Weź płytę z Linuksem i zainstaluj poprawnie program rozruchowy - polecam LILO

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Fedora Core 6 na drugim dysku (sdb6), podczas gdy Windows Vista był na pierwszym dysku (sda1). Po instalacji GRUB nie uruchamia się, a komputer bootuje bezpośrednio do Visty. Po zmianie systemu Windows na XP problem pozostał, co wskazuje na nadpisanie MBR przez system Windows, który nie przewiduje współpracy z innymi systemami. Zalecane jest użycie trybu rescue Fedory i reinstalacja GRUB w MBR pierwszego dysku (np. grub-install /dev/hda). Alternatywnie można użyć programu VistaBootPro do dodania Linuksa do menu rozruchowego Windows. Należy także wyłączyć w BIOS-ie opcję "Enable Virus Protection", która może blokować modyfikację MBR. W przyszłości przy instalacji Linuksa program rozruchowy powinien być umieszczany w MBR, aby umożliwić wybór systemu podczas startu. Proponowany jest również LILO jako alternatywa dla GRUB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA