logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Epox 8Krai LAN KT 600 wyłącza się i alarmuje przy grach i instalacji XP

ravael 23 Mar 2007 15:09 3097 20
REKLAMA
  • #1 3710625
    ravael
    Poziom 11  
    Parametry komputera:
    Płyta głowna:
    Epox 8Krai LAN KT 600 SATA
    Procesor: AMD Athlon XP 2600+ 2.08Ghz
    Dysk twardy: 120GB BARRACUDA 8MB Cache
    Karta graficzna: ATI RADEON 9200 128/128 Saphire
    Ram: 512 MB
    Rok zakupu: 2004

Mam z nim taki oto problem:
    Komputer działa raczej bez większych problemów przy normalnej pracy, czyli na programach na windowsie, linuxie itd. Dopiero gdy włączam jakąś gre i pogram w nią przez jakiś czas, ok 15-30minut komputer wyłącza się i wydaje z siebie dziwny alarm, muszę wtedy odciąć zasilanie żeby móc ponownie włączyć komputer. To samo dzieje się gdy próbuję zainstalować Windows XP, dochodzi juz prawie do kopiowania plików(czasem nawet i podczas kopiowania) i znowu się wyłącza wydając ten irytujący dzwięk. Sprawdzałem ustawienia BIOSu czy nie mam ustawionych jakichś opcji, żeby komputer wyłączał się przy krytycznej temperaturze, albo wydawał alarm, ale nic takiego nie było ustawione. Pierwsze co przyszło mi do głowy to to, że się po prostu przegrzewa, więc sprawdzałem jaką ma temperature tuż przy włączeniu(po tym incydencie), było to CPU=55stopni celsjusza. Czyli nie taka wysoka... Sprawdzałem też do jakiej możliwej temperatury można rozgrzać komputer zanim mi się znowu wyłączy, więc zakryłem w tym celu wywiew kartką i patrzyłem jak wzrasta temperatura(w BIOSie). Gdy przekroczyła 60stopni celsjusza zrestartowałem komputer i wtedy nie udało mi się nawet załadować do końca systemu operacyjnego bo powyższa sytuacja się powtórzyła, czyli komp się wyłączył i zaczął wyć... Ostatnio zacząłem sprawdzać temperaturę podczas włączonego Windows XP poprzez program Motherboard Monitor 5. Gdy gram w grę temperatura dochodzi do około 55-60 stopni i komputer reaguje wtedy w powyższy sposób.

Jaka może być tego przyczyna? Czy muszę wymienić wiatraczek, zasilacz? Czy to może wina procesora? Karty graficznej? Powinienem dokupić jakiś dodatkowy wiatrak?

Komputer ma już dwa lata ponad, ale nadal jest na gwarancji, gdy oddałem go do serwisu to nic się nie zmieniło, tylko musiałem się fatygować do ich serwisu i później czekać dwa tygodnie aż naprawią... A i tak nic nie zrobili! Jak patrzyłem na plomby to nawet wydawało mi się, że ich nie odrywali, no ale mogłem się mylić...;] Tak więc mam ich w głębokim poważaniu i zamierzam zająć się tym na włąsną rękę.

Inne problemy:
    Czasami komputer się nie chce włączyć za pierszym razem(wydaje z siebie jakieś dziwne odgłosy, ale inne od poprzedniego alarmu) i trzeba wtedy go zrestartować(jednak nie trzeba odłączać zasilania jak w poprzednim przypadku).
    Jeszcze innym problemem jest to, że gdy ustawię bootowanie za pomocą dyskietki,cdromu,twardego dysku(w tej kolejnosci) to w 1 na 3 przypaki włączenia komputera, zatrzymuje się przy sprawdzaniu drugiego cdromu i nie chce isc dalej do bootowania z dysku twardego.

Zebrało się tych problemów więc od razu przedstawiam wszystkie;)

Byłbym wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3710763
    smoloz
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Dziwne ale trzeba posprawdzać czy któryś z podzespołów nie jest uszkodzony ja bym zaczął od pamięci. podmieniłbym je na inne, i testował dalej.
    Według mnie 60 stopni na procku to jeszcze nie dramatyczna temperatura.
    Nie wiesz jaką procesor ma temperaturę w czasie grania w gry?
    Jeśli mógłbyś to zainstaluj jakiś program do monitorowania procesora. (może speedfan).
  • REKLAMA
  • #3 3710795
    kawasek
    Poziom 17  
    Sprawdz sobie czy nie masz napuchnietych kondensatorow na plycie mialem podobne objawy. Pozdrawiam
  • #4 3710814
    ravael
    Poziom 11  
    Sporo tego napisałem więc nie dziwię się, że przeczytałeś pobieżnie;)
    Sprawdzałem przez program Motherboard Monitor 5 można na nim sprawdzać temperatury CPU, ogolne komputera no i napięcia... Temperatura przy gierkach dochodziła do 60stopni max. Przed chwilą testowałem program Prime95 do obciążenia komputera, doszedłem do tesu czwartego, temperatura doszła do 51 stopni i komputer się znowu wyłączył:/ Nie wiem czy to uwarunkowane jest od temperatury w takim razie:/

Pamięć byś wymienił? No właśnie jak czytałem na innych stronach to polecali http://www.memtest86.com/ ten programik do sprawdzenia pamięci, juz wgrałem go sobie na plytke i za chwilę będe testował.

A ile kosztują takie kondensatory i czy trudno je wymienic? Może lepiej oddać do serwisu?
  • REKLAMA
  • #5 3710853
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Moim zdaniem to może być wina karty graficznej. Gdy ją obciążasz to się przegrzewa i stąd ten dźwięk alarmowy. Jeśli chodzi o to, że się nie da włączyć kompa to problemy też prawdopodobnie sprawia grafika. Dźwięk będzie inny owszem, a jaki zależy to od BIOS-u. Spróbuj włożyć inną kartę graficzną i czy to coś zmieni
  • REKLAMA
  • #6 3711169
    ravael
    Poziom 11  
    Przed chwilą próbowałem sobie zrobić memtest, doszlo do 20% i znowu komputer się wyłączył i włączył się alarm... Nie wiem co to może być:/

Nie mam żadnej karty graficznej, żeby sprawdzić czy to jej wina. Ale czy to możliwe zeby tak się przeciążała przy samy sprawdzaniu pamieci ram np?
  • #7 3711431
    smoloz
    Poziom 15  
    RAM masz w jednej kosci czy w dwóch Jeśli w dwóch to włóż najpierw jedną i puść test, a potem drugą. Nie masz kumpla, który by miał grafike na AGP. Do podmianki na godzinę?
  • #8 3712645
    ravael
    Poziom 11  
    RAM mam w jednej kości... Narazie tylko się pytam co może się dziać, nie chiałem jeszcze plomb zrywać... Bo jeśli okazałoby się, że to wina procka na przykład, a ja zdejme plomby to będzie po gwarancji i nie wymienią. Jesli natomiast ktoś miał podobny przypadek i wie w czym tkwi problem i w dodatku to jakaś mała, tania do naprawy rzecz to samemu zrobię, narazie jednak zbieram informacje co może być nie tak. Nie chcę oddawać do serwisu kompa bo wiadomo jak to jest... nic nie zrobią a kompa nie będe miał przez dwa tygodnie:/ Źle zrobiłem, że poszedłem na łatwiznę i kupiłem gotowy zestaw a nie sam złożyłem:/
  • #9 3712914
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Po pierwsze kto kupuje plombowany komputer? W 90% przypadków sprzedający chce coś ukryć.
    Po drugie w związku z plombami, nie wiesz czy po tych 2 latach radiatory na procesorze, chipsecie czy zasilaczu nie są obrośnięte kurzem i dopóki nie otworzysz to możesz gdybać do us** śmierci. Jeżeli "pomiar" temperatury jest realizowany poprzez termistor pod procesorem a nie poprzez diodę zintegrowaną w strukturze, to tym bardziej takie wyniki można sobie w ... (buty) wsadzić.
    Temperatury MIERZY SIĘ termometrem a napięcia miernikiem a nie określa się programami. No ale do tego trzeba zdjąć plomby.
    Więc albo się je zdejmuje i olewa serwis albo nie i płacze że "wiadomo jak jest - nic nie zrobią a ja bez gierki nie wytrzymam paru dni".
    Po trzecie wypada podać konkretny opis dźwięku a nie dowolną interpretację typu "dziwny alarm". Chyba takich słów nie słychać z beepera?
    Jakie ustawienia masz w odniesieniu do strony 4-23 manuala?
  • #10 3713409
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    nie widze problemu... masz gwarancje i plomby na kompie - odnies to do serwisu bo szkoda czasu na takie debaty.

bez ingerencji do budy kompa nie dowiemy sie co jest nie tak. Jak sciagniesz stikery, to pewnie sie dowiemy i wyjdzie nam "problem ze sprzetem" i... bedzie zgrzytanie zebami, ze... niestety nie ma na to gwarancji.

Ps - jeszcze nigdy nie zalozylem plab na obudowe - jedyne co to plombuje czesci - czy faktycznie sa odemnie i... zakladam jednego stikera na gniazdo proca i kleje go do radiatora - niechce, zeby ktos grzebal przy tym. W zasadzie to troche nie aktualny nawyk - ale wypracowalem go w przypadku Athlonow XP - te kruszace sie rdzenie...

Pozdro ;)
  • #11 3715813
    ravael
    Poziom 11  
    Cytat:

Po trzecie wypada podać konkretny opis dźwięku a nie dowolną interpretację typu "dziwny alarm".

Hehe no racja, takiego dzwięku nie wydaje...;] To jest coś w stylu: diiiiiiii duuuuuuuu diiiiiiii duuuuuuuuu diiiiiiii duuuuuuuuu...

Cytat:

Nie rozumiem o co chodzi...

Cytat:

nie widze problemu... masz gwarancje i plomby na kompie - odnies to do serwisu bo szkoda czasu na takie debaty.

Tylko właśnie w tym rzecz, że oni się nie znają najwyraźniej albo im się nie chce nic z tym robić. Juz oddawałem komputer z tym problemem to nic się nie zmieniło. No ale teraz może jak im powiem chociaż co może być nie tak to może coś z tym zrobią;)
  • #12 3715867
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Cytat:
    Cytat:

Nie rozumiem o co chodzi...

Manual - instrukcja do płyty głównej

Cytat:
    Cytat:

Tylko właśnie w tym rzecz, że oni się nie znają najwyraźniej albo im się nie chce nic z tym robić. Juz oddawałem komputer z tym problemem to nic się nie zmieniło. No ale teraz może jak im powiem chociaż co może być nie tak to może coś z tym zrobią

Jeżeli jest na gwarancji muszą naprawić
  • #13 3716441
    Robert B
    Poziom 43  
    :arrow: sebasebaseba
    Widzę, że wiesz o co mi chodziło gdy zadałem to pytanie którego kolega ravael nie zrozumiał :wink:
  • #14 3757004
    ravael
    Poziom 11  
    Otworzyłem kompa, odkrecilem wiatraczek przy procesorze i wyczyściłem nieziemskie ilości kurzu jakie tam były... Komputerek chodzi dłużej i przechodzi więcej testów z programu do obciążania komputera, jednak dalej się wyłącza i ten diiii duuuu diii duuuu. Za pewnym razem wyswietlił się komunikat podczas pracy tego Prime95: "FATAL ERROR: Final result was 804F67CA expected C4EFAEFD".
    Zauważyłem, że mam strasznie gorącą karte graficzną czy to normalne? Może muszę dokupić wiatraczek do niej?

Kondensatory wszystkie na plycie ok.
  • #15 3757097
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Zmierz MIERNIKIEM napięcia podawane zasilacz pod obciążeniem (takim jak w przypadku pomiaru temperatury).
  • #16 3757111
    ravael
    Poziom 11  
    Nie posiadam narazie miernika, ale mogę podać pomiary z MotherBoard Monitor, wiem, że są na pewno nie tak dokładne jak z miernika no ale narazie tylko to mam:

Core0    1,65 V

+3,3     1,5 V
    +5       4,92 V
    +12      13,01 V
    -12      1,96 V
    -5       0,84 V

• #17 3757135
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Pomiary programowe napięć są niemiarodajne i na ich podstawie nie wolno wyciągać wniosków.
  • #18 3757250
    ravael
    Poziom 11  
    acha, no tak... Ale jakby były takie jak podane to jest ok? Zastanawiają mnie te liczby -12 i przy tym 1,96... Czy to jest prawidłowe? Bo tak patrząc na to co jest powyżej to też powinno być coś koło 12 V chyba...?

Gdy mam zdjetą obudowę komputera, działa program do obciążania bez zażutu, czyli to wina chłodzenia. Może poprostu wiatrak jakiś dobry dokupić do procka?
  • #19 3757725
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Na Twoim miejscu zdjąłbym radiator z procesora, wyczyściłbym BARDZO DOKŁADNIE powierzchnię rdzenia i spodu radiatora, nałożyłbym cieniutko dobrą pastę termoprzewodzącą (srebrną, diamentową) i dokłądnie zamontował radiator z powrotem. Oczywiście zakładam że radiator odkurzyłes bardzo dokładnie.
  • #20 3757854
    Robert B
    Poziom 43  
    ravael napisał:
    Nie posiadam narazie miernika, ale mogę podać pomiary z MotherBoard Monitor...

Core0    1,65 V
    +3,3     1,5 V
    +5       4,92 V
    +12      13,01 V
    -12      1,96 V
    -5       0,84 V

Przyjrzyj się temu co napisałeś i POMYŚL LOGICZNIE czy te "pomiary" się kupy trzymają?
  • #21 3758165
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Panowie powyżej mają rację. Powinieneś zaopatrzyć się w miernik napięć (niewielki to jest koszt ale bardzo przydatne narzędzie) i w termometr elektroniczny z zewnętrzną czujką (nie wiem czy to tak się nazywa ale chodzi mi o to żeby można było zmierzyć temperaturę konkretnego miejsca). MBM nie zawsze pokazuje prawidłowe wartości (na nowszych płytach ma straszne przekłamania - wiem po sobie). Ja mimo wszystko obstawiałbym kartę graficzną. Dźwięk, który opisujesz jak dobrze pamiętam przypomina mi alarm o braku karty graficznej. Sam mówiłeś, że jest bardzo gorąca. Czy to normalne? Trudno powiedzieć. Szkoda, że nie wiesz jak było wcześniej. Nowe grafiki mają tzw. wyciszanie poprzez zmniejszenie obrotów wiatraka i karta jest gorąca ale pracuje normalnie (jest testowana pod kątem wytrzymałości na wysokie temperatury). Jednak Twoja ma widocznie zbyt wysoką temperaturę bo jak sam twierdziłeś z otwartą obudową komp działa lepiej... Może to być wina wadliwego i zbyt wolno obracającego się wiatraczka ale niekoniecznie. Jak masz możliwość to pożycz od kogoś wiatraczek np z radiatora procka i połóż go na karcie graficznej z drugiej strony i zobacz czy to pomoże (pamiętaj, że wiatrak musi skądś pobierać powietrze i nie może ściśle przylegać do podłoża więc musi być jakaś minimalna przerwa pomiędzy nim a płytką karty graficznej).

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Epox 8Krai LAN KT 600 i procesorem AMD Athlon XP 2600+ wyłącza się i emituje alarm dźwiękowy podczas grania oraz instalacji Windows XP. Problem pojawia się po około 15-30 minutach obciążenia lub podczas testów pamięci RAM (memtest86) i obciążenia CPU (Prime95). Temperatura procesora dochodzi do około 60°C, co nie jest uznawane za krytyczne, jednak karta graficzna ATI Radeon 9200 jest bardzo gorąca, co może wskazywać na przegrzewanie się GPU. Sprawdzono kondensatory na płycie – są w dobrym stanie. Pomiar napięć zasilacza programem Motherboard Monitor wykazał nieprawidłowe wartości, dlatego zalecane jest użycie miernika elektrycznego. Zalecane jest dokładne oczyszczenie radiatora procesora, wymiana pasty termoprzewodzącej oraz poprawa chłodzenia karty graficznej, np. przez dodanie wentylatora. Problemy mogą wynikać z przegrzewania się karty graficznej lub wadliwego zasilacza. Wskazane jest także testowanie pamięci RAM pojedynczo, jeśli jest więcej niż jedna kość. Użytkownik obawia się zdjęcia plomb gwarancyjnych, co utrudnia samodzielną diagnostykę. Wskazano, że pomiary temperatur i napięć programami są niedokładne, a prawidłowa diagnostyka wymaga narzędzi pomiarowych. Dźwięk alarmu jest nietypowy i może wskazywać na problem sprzętowy, prawdopodobnie związany z kartą graficzną lub zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA