logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat stroboskopu 4-palnikowego z jednoczesnym błyskiem i opcją sterowania audio

nowikzdw 23 Mar 2007 19:42 2617 11
REKLAMA
  • #1 3711694
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam. Wiemmm że zły dział :D ale tutaj zagląda masa forumowiczów :)
    Na elektrodzie jest całkiem ciekawy stroboskop na 4 palnikach...niestety autor narazie nie podzielił się schematem....I teraz moje pytanie :D
    Może któryś z użytkowników posiada taki schemat stroboskopu 4 palnikowego(4 palniki migają jednocześnie) i mógłby się podzilić :) jeszcze przydałoby się sterowanie sygnalem audio, ale schemat gdzieś widziałem na elektrodzie więc to już bym sobie raczej znalazł.
    Więc jeszcze raz przepraszam za niewłaściwy dział :D

Pozdrawiam serdecznie :)
  • REKLAMA
  • #2 3711943
    flashrider1989
    Poziom 17  
    wydaje mi się że poprostu z generatora idzie sygnał na 4 tranzystory i potem na palniki.

Dodano po 1 [minuty]:

można też dać jeden mocniejszy tranzystor i podlaczyc do niego 4 palniki
  • REKLAMA
  • #3 3712409
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Na wesoło HydePark
  • #4 3713071
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    flashrider1989 napisał:
    wydaje mi się że po prostu z generatora idzie sygnał na 4 tranzystory i potem na palniki.

prawie dobrze Ci się wydaje, z tym że tam nie ma żadnych tranzystorów

flashrider1989 napisał:
    można też dać jeden mocniejszy tranzystor i podlaczyc do niego 4 palniki

Nie można

Zrobienie takiego układu jest banalnie proste.

Musisz mieć 4 układy wyzwalania błysku oraz 4 układy zasilania palnika (kondensatory), resztę już chyba sobie sam wymyślisz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3714579
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Jednak prosiłbym o gotowy schemat, ponieważ nie mam doświadcznie i napewno coś bym źle połączył na schemacie, a zalezy mi żeby ten stroboskop ruszył za pierwszym razem. Jak ktoś ma lub może stworzyć taki schemat to bardzo bym prosił.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 3714673
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Kolego schematów jest cała masa.

np. taki https://www.elektroda.pl/projekt/strob.gif
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic85874.html
    Co prawda ten jest na trzy palniki ale dokładnie w taki sam sposób można zrobić na 4 - dodając jeden układ wykonawczy.

Wybacz ale dalej nie chciało mi się szukać.

Pozdrawiam
  • #8 3719044
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Witam. Przedewszystkim dziękuje za schematy :D Przerobiłem schemat podany przez Artura na stroboskop 4 palnikowy. Jak możesz to powiedz czy schemat poprawnie przerobiłem, i czy to trafo TR1 3109-1 uciągnie ten 4 palnik :) Palnik podłączyłem czerwonymi kreskami :D powiedz czy dobrze :P I ostatnie pytanie :P Co oznaczają te strzałki które zaznaczyłme w czerwonym kółku? W sumie to wszystko co mi potrzeba wiedzieć :D

Pozdrawiam serdecznie, i jeszcze raz dziękuje za pomoc! :)
    Załączniki:
    • Schemat stroboskopu 4-palnikowego z jednoczesnym błyskiem i opcją sterowania audio stroboskop.JPG (123.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 3719513
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Transformator oznaczony jako TR1 3109-1 to dowolny transformator o napięciu wyjściowym ok 9V, moc 2W jest wystarczająca.

W czerwonym kułku to niepełne oznaczenie schematyczne optotriaka, cyfry przy końcówkach to numery pinów optotraka MOC3020.

Schematyczne połączenie płytka-palnik jest złe na dole; powinno być:
    1-1
    2-3
    3-2

Na schemacie brak jest połączenia pinu 1 układu NE555 do masy oraz pinu 8 razem z pinem 4
  • REKLAMA
  • #10 3720969
    nowikzdw
    Poziom 22  
    A ten pin 4 łacze razem z 8 i do masy? czy tylko mam je połączyć razem?
  • Pomocny post
    #11 3721184
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Pin 4 (jest widoczny na schemacie) do niego dołączasz pin 8.

Piny 4 i 8 są dołączone do plusa zasilania
  • #12 3724325
    nowikzdw
    Poziom 22  
    No cóż....narazie to chyba wszystko co trzeba mi wiedzieć :D Dziękuje wszystkim za pomoc, ale temat zostawiam otwarty, bo może w trakcie budowy wystąpią jakies problemy, to wtedy poprosze o pomoc :)

Pozdrawiam :):)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu stroboskopu 4-palnikowego z jednoczesnym błyskiem oraz możliwością sterowania sygnałem audio. Propozycje konstrukcyjne obejmują wykorzystanie generatora sygnału sterującego cztery tranzystory lub jeden mocniejszy tranzystor do zasilania palników. Wskazano, że układ można zbudować bez tranzystorów, stosując cztery układy wyzwalania błysku i kondensatory do zasilania palników. Udostępniono linki do schematów stroboskopów 3-palnikowych, które można rozszerzyć do 4-palnikowych przez dodanie kolejnego układu wykonawczego. Omówiono poprawki do schematu, w tym prawidłowe połączenia pinów optotriaka MOC3020 oraz układu NE555, gdzie pin 1 powinien być podłączony do masy, a piny 4 i 8 połączone razem i podłączone do plusa zasilania. Transformator TR1 3109-1 o napięciu wyjściowym około 9V i mocy 2W jest wystarczający do zasilania czterech palników. Autor przerobił schemat i prosił o weryfikację poprawności połączeń oraz wyjaśnienie oznaczeń symboli na schemacie. Temat pozostaje otwarty na dalsze pytania podczas budowy układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA