logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Abonament RTV za odbiornik nie odbierający sygnału z nadajni

kulexy 23 Mar 2007 20:10 6510 26
REKLAMA
  • #1 3711832
    kulexy
    Poziom 12  
    Witam!!

Mam telewizor jednak nie jest on podłączony do anteny, lecz do komputera, na ktorym ogladam filmy, cyfre+ ze skystara i mam pytanie:

-czy musze za to placic abonament rtv, jezeli telewizor nie odbiera zadnych sygnalow z nadajnikow naziemnych ani satelitarnych ani kablowych - odbiera sygnal z komputera...

prosze o odpowiedz :]

Pozdrawiam!!
    Kulexy!!
  • REKLAMA
  • #2 3711933
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Musisz.Płaci się za posiadanie sprzętu do oglądania a nie za oglądanie (tak w dużym skrócie)
  • REKLAMA
  • #3 3712113
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Mi tłumaczono że płaci się właśnie za to że MASZ MOŻLIWOŚĆ oglądania telewizji publicznej (TVP) i publicznych stacji radiowych (PR). Więc niezależnie czy z anteny naziemnej, z kabla czy jakoś inaczej: masz odbiornik TV => możesz oglądać TVP => musisz płacić.
  • #4 3712863
    kulexy
    Poziom 12  
    kurcze :D to troszke poryte to prawo, a jak na przyklad mam telewizor jako mebel, powiedzmy zepsuty :] to tez jest mozliwosc??:> albo ciekawe co by powiedzieli na maly 14 calowy telewizor ktory stoi na safie i sie kurzy oraz nie jest podlaczony do pradu - bo mam takowy...

i jeszcze jedna sprawa.. Telewizor LCD ktory moze sluzyc jako monitor (lub jak kto woli odwrotnie), co w takim wypadku by madrzy panowie politycy wymyslili zeby wysepic te kilkadziesiat zlotych!! zlodziejstwo moim nieskromnym zdaniem! :(

P.o.z.d.r.o!!
  • REKLAMA
  • #5 3713168
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ty musisz udowodnić że nie oglądasz.(Jak w tym dowcipie o bacy:Jest aparatura,będziesz sądzony za bimbrownictwo ..........)
  • #6 3715880
    stormblast
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Wiecie co? powinno się w ogóle zlikwidować publiczne środki przekazu. Najlepiej byłoby wprowadzić kodowaną TVP. Chcesz oglądać? kupujesz dekoderek i dopiero płacisz abonament. Nie masz czasu na oglądanie ku-klux-Klanu czy M jak Moda na sukces, a TV jest ci potrzebny tylko żeby obejrzeć film na DVD? To nie płać abonamentu. Tak byłoby chyba najsprawiedliwiej dla wszystkich.

A radio... Powiem tak, w Warszawie jest paręnaście ciekawych stacji, kilka rockowych: Antyradio, RoxyFM, Eskarock i coś tam jeszcze, oprócz tego popowych, dance'owych, radio BIS (moje ulubione), Jest też stacja TokFm czy jakoś tak, radio Armii Krajowej i td. Naprawdę można sobie w zależności od nastroju coś ciekawego, a przynajmniej "innego" wybrać i posłuchać. Aż dziw, że tyle stacji dało się upchnąć na paśmie 88-108 Mhz.
    Już ze względu na przebogatą ofertę bez bólu się płaci abonament radiowy.

A 200 km na południe od Warszawy włączam radio, łapię parę stacji... wszystko jedno i to samo, denny chłam, nie ma różnicy czy włączam RMF czy radio Kielce, czy radio TAK. Kompletny brak zróżnicowania, nie usłyszę niczego, co w USA co najmniej pół roku temu nie odniosło sukcesu.
    Dlaczego tak jest.
  • #7 3715949
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Abonament jest po to aby golić jelonków z kasy pod szumnym hasłem kulturalnej misji telewizji publicznej. Poza tym jak byście mieli paru kumpli, którzy chcą dobrze zarabiać i robić jako wasza tuba to też byście żądali abonamentów. Taki kraj.
  • #8 3717019
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 791
    A kto utrzyma tych darmozjadów w TV i całą ibnstalację? Ci z reklam i jelenie płacący abonament za programy których i tak nikt nie ogląda.
  • #9 3718612
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Koledzy, to wszystko pic na wodę. Coraz większa grupa ludzi przestaje
    płacić podatek telewizyjny (i słusznie), ponieważ grozi za to najwyżej
    kara pieniężna, i to pod warunkiem wpuszczenia do domu kontrolera,
    który musi jeszcze stwierdzić posiadanie sprawnego, funkcjonującego
    odbiornika. Ja otrzymałem niedawno wezwanie do zapłaty abonamentu
    za 2006 rok. Byli tak wygodni, że przysłali aż dwa listy na ten sam adres.
    Jeden adresat nie żyje od 27 lat, drugi zmarł przed rokiem.
  • #10 3725411
    stormblast
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Eeeeeeee????
    http://wiadomosci.onet.pl/1509878,11,item.html

cytat:
    Cytat:
    W kwietniu przedstawione zostaną założenia nowej ustawy abonamentowej; "bardzo poważnie rozważany" jest pomysł, by abonament rtv płacili wszyscy, którzy mają dostęp do prądu - powiedziała przewodnicząca Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Elżbieta Kruk.
  • #11 3727259
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    kulexy napisał:
    kurcze :D to troszke poryte to prawo, a jak na przyklad mam telewizor jako mebel, powiedzmy zepsuty :] to tez jest mozliwosc??:> albo ciekawe co by powiedzieli na maly 14 calowy telewizor ktory stoi na safie i sie kurzy oraz nie jest podlaczony do pradu - bo mam takowy...

i jeszcze jedna sprawa.. Telewizor LCD ktory moze sluzyc jako monitor (lub jak kto woli odwrotnie), co w takim wypadku by madrzy panowie politycy wymyslili zeby wysepic te kilkadziesiat zlotych!! zlodziejstwo moim nieskromnym zdaniem! :(

P.o.z.d.r.o!!

Jeżeli odbiornik jest zepsuty - np obcięta wtyczka 230V- nie płacisz, także takich mebli bez abonamentu nikt Ci nie zabroni :)

No, a jak wprowadzą abonament razem z prądem, to będzie się działo :)

Pzdr
  • #12 3740973
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 3755102
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7636145
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 980
    Moi rodzice od 20 lat płaca abonament, ojciec ma 73 lata. Chciałbym wyrejestrować im odbiorniki, aby nie płacili haraczu dla TVP skoro nic z tego nie mają. Kanały TVP Sport, TVP HD, które możliwe, że były tworzone z pieniędzy moich rodziców są zakodowane. Więc dlaczego mają płacić za coś czego nie można oglądać. Jak wyrejestrować odbiorniki? Osobno telewizor i radio?
  • #16 7636343
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Ja tego nie płaciłem i nigdy płacił nie będę. Inne stacje jakimś cudem potrafią utrzymać się same a TVP próbuje nadal doić ludzi. Czasy się zmieniły i pora to zmienić.
    W takim razie nawet jeżeli ktoś nie ma telewizora to i tak musi płacić abonament bo przecież zawsze może sobie go kupić.
  • #17 7636406
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Żeby wyrejestrować odbiornik RTV należy pójść do właściwego Urzędu Pocztowego, wypełnić odpowiedni wniosek, który otrzymasz na miejscu i po sprawie. Tylko jeszcze jedna sprawa, wyrejestrować może tylko osoba, na którą dany odbiornik jest zarejestrowany.

A z tego co wiem, od roku 2011 "haracz" za zarejestrowane odbiorniki będzie zciągał Urząd Skarbowy a nie Poczta Polska.
  • #18 7636415
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    To jak Urząd Skarbowy będzie od każdego ściągał abonament RTV czy tylko od tych co mają zarejestrowane odbiorniki
  • #19 7636840
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Podobno przeszła taka ustawa, że Urząd Skarbowy ma się zająć wszystkimi którzy mają zarejestrowane odbiorniki a nie Poczta Polska, więc jak ktoś ma tylko zarejestrowany odbiornik, to nie da się już nie płacić, bo skarbówka wyegzekwuje. No a póki co, jak ktoś nie ma zarejestrowanego odbiornika to chyba może spać spokojnie.
  • #20 7636863
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Najlepiej jakby "przeszła" ustawa likwidująca abonament. Nasz "Prezio" mógłby klepać ustawy tworzone przez PO, a nie cały czas się "boczyć". Coś z tym abonamentem trzeba zrobić, przecież jest to relikt PRL-u. A tak poważnie to idę na Pocztę i wyrejestrowuję odbiornik TV i Radio razem na jednym druku czy osobno?
  • #21 7637130
    mebarth
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie czytałem ani jednego postu - moja rodzina jak i ja nigdy nie płaciclismy ABO za TV i jakos nie widze nikogo o egzekwowanie należności. A przez 33 lata moje to chyba sobie by ktos przypomniał?
  • #22 7639174
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Uwaga !
    Nazwa abonament RTV jest nieprawidłowa po prostu to tak się przyjęło i jest dość mylące.
    W rzeczywistości powinno być podatek RTV a nie abonament.

Dodano po 5 [minuty]:

tragi napisał:

A z tego co wiem, od roku 2011 "haracz" za zarejestrowane odbiorniki będzie zciągał Urząd Skarbowy a nie Poczta Polska.

Prawidłowo bo to jest podatek dosyć pokręcony i nielogiczny...
    Właściwie powinno też się płacić za monitory pc , komórki z TV etc.
  • #23 7640357
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 479
    bogdanzieba napisał:
    Coś z tym abonamentem trzeba zrobić, przecież jest to relikt PRL-u.?

W UK chyba wszyscy płacą abonament i jest to chyba znacznie więcej niż my płacimy.
    Choć z drugiej strony tam jest co oglądać w TV, nasza telewizja nie oferuje nic ciekawego. Nawet kanały premium...
  • #24 7640449
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ale zarobki też są tam większe. Poza tym zgadzam się, że w kanałach nadawanych przez TVP nie ma co oglądać. Nic ciekawego. Więc za co płacić?
  • #25 7642734
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Cały pomysł abonamentu, realizowany przez KRRiT, jest głupi z definicji - z tego powodu, który zasugerował Stormblast. Bo nawet jeśli mam odbiornik telewizyjny, to wcale nie znaczy, że oglądam na nim akurat TVP. Co, jeśli jestem zainteresowany tylko stacjami prywatnymi? W przypadku radia kontrast jest nawet dużo większy - trzy kanały polskiego radia, w porównaniu z dziesiątkami stacji prywatnych (co prawda radiowa "Trójka" bije na łeb szmatławego RMFa czy Zetkę, ale to odrębna kwestia). Paradoksalność przepisów prowadzi do sytuacji, gdzie musimy płacić nie tylko za to, co robimy, ale i za to, czego nie robimy. Zastanawiam się, co się dzieje w sytuacji, gdzie np. ktoś prowadzi sklep i używa na wystawie 42 calowego telewizora jako monitora, pokazującego ofertę w formie prezentacji. Przecież praktycznie nie ma tak dużych samych monitorów, a płacenie abonamentu za taki użytek telewizora, to absurd.

Co więcej - takie działania są niezgodne z prawem!
    Zmuszanie, aby ktoś sam udowadniał, że nie ogląda telewizji, zamiast udowadniania jemu, że ogląda, uderza w przyjętą zasadę domniemania niewinności. Z góry zakłada się popełnianie przestępstwa. Ale jest to nic, w porównaniu z innym istotnym faktem. Choćby nie wiem jakiego idiotę chcieli zrobić z człowieka, w całych relacjach między telewizornią a obywatelem brakuje czynnika wiążącego, mianowicie UMOWY. Z każdą siecią telewizyjną - cyfrówką, kablówką itp, podpisujemy umowę o świadczenie usług, wg której dostawca udostępnia telewizję, a my zobowiązuję się płacić. Ze mną, jako posiadaczem sprawnego, w pełni funkcjonalnego odbiornika telewizyjnego, nikt niczego nie podpisywał. Więc ja się pytam: ZA CO mamy płacić?
    Wynika z tego, że nawet gdy posiadamy radio, telewizor i ochoczo odbieramy na nich audycje publiczne, to jak długo nie jesteśmy związani z Telewizją polską żadną umową, tak długo ci naciągacze mogą się ugryźć w dupę.

Przyznam, że jestem ciekaw, czy w hipotetycznej sytuacji, będąc pociągniętym do odpowiedzialności za nie płacenie abonamentu, dało by się wygrać za tym argumentem sprawę w sądzie...

Zakodowanie publicznej telewizji, jakkolwiek pewnie bardziej zyskowne i może trochę bardziej uczciwe, myślę że było by niepraktyczne, ponieważ powinno istnieć jakieś medium ogólnokrajowego przekazu aby było czym przekazywać informacje w sytuacji ewentualnego kryzysu, klęski żywiołowej, lub wojny.
    Niestety, KRRiT powinna zdać sobie sprawę z tego, że takie media jak publiczna telewizja i radio, jeśli chcą być publiczne do końca, to muszą zostać darmowe. Oczekiwanie jakichkolwiek opłat abonamentowych w tej sytuacji jest dość niepoważne. A egzekwowanie ich drogą "prawną", to już prawdziwy terror. Mały, polski totalitaryzm...

edycja: literówka.
  • #26 7648802
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    To wszystko jest dziwne, w końcu płacimy nie za oglądanie telewizji tylko za posiadanie odbiornika TV czy R. To co poruszyłeś o sklepie z TV - wydaje mi się, że to jest ten sam temat co z firmami - płacisz za każdy który jest używany (bądź sprawny ;) ) a np. w hotelu, restauracji opłacasz każdy głośnik.
    Opłacam abonament, bo mam w domu kombatanta wojennego który jest z tej opłaty zwolniony - dziwne co ? ;)

pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obowiązku płacenia abonamentu RTV za posiadanie telewizora, który nie odbiera sygnału z anteny naziemnej, satelitarnej ani kablowej, lecz jest podłączony do komputera i służy do oglądania filmów lub dekodowanych kanałów cyfrowych. Uczestnicy wyjaśniają, że abonament płaci się za posiadanie odbiornika zdolnego do odbioru telewizji publicznej (TVP) i publicznych stacji radiowych, niezależnie od źródła sygnału. W przypadku uszkodzonego lub nieużywanego telewizora (np. bez podłączenia do prądu) abonament nie jest wymagany. Poruszono także kwestie wyrejestrowania odbiorników RTV w urzędzie pocztowym poprzez złożenie odpowiedniego wniosku, co umożliwia uniknięcie opłat. Wskazano, że od 2011 roku egzekucją abonamentu zajmuje się Urząd Skarbowy, co utrudnia unikanie płatności w przypadku zarejestrowanych odbiorników. Dyskusja zawiera krytykę obecnego systemu, postulaty kodowania sygnału TVP i płacenia abonamentu tylko przez faktycznych użytkowników oraz porównania do systemów zagranicznych. Wspomniano również o planach wyrejestrowania odbiorników wyposażonych wyłącznie w tuner analogowy w związku z cyfryzacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA