http://biznes.interia.pl/news/masz-telewizor-zarejestruj-sie,1025885 ze szczególnym zwróceniem uwagi na ostatnią pauzę. Dobrze myślę?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam
he he jak Ci z media marketu Cytat:.przekazania osobom trzecim do używania na podstawie umów, jeżeli czynności te należą do przedmiotu działalności gospodarczej danego przedsiębiorcy.
Cytat:w tym do kontroli jakości rozpowszechniania lub rozprowadzania
hos7433 napisał:Abonament rtv to inna forma podatku. Do płacenia abonamentu obliguje nas ustawa. Żyjąc w państwie prawa, czując się jego obywatelem korzystam ze swoich praw, mam też obowiązki. Czy mi się podoba, czy nie abonament płacę.
Moderowany przez oldboy:Regulamin p.10.2
Cytat:http://biznes.interia.pl/news/masz-telewizor-zarejestruj-sie,1025885 ze szczególnym zwróceniem uwagi na ostatnią pauzę. Dobrze myślę?
Cytat:ze szczególnym zwróceniem uwagi na ostatnią pauzę
Cytat:
- przeznaczone przez przedsiębiorcę wyłącznie do sprzedaży lub przekazania osobom trzecim do używania na podstawie umów, jeżeli czynności te należą do przedmiotu działalności gospodarczej danego przedsiębiorcy.
Cytat:Obowiązkowi rejestracji nie podlegają odbiorniki radiofoniczne i telewizyjne, które:
- wykorzystywane są wyłącznie przy tworzeniu audycji lub innych przekazów;
- wykorzystywane są wyłącznie do tworzenia, rozpowszechniania lub rozprowadzania programów radiowych lub telewizyjnych, w tym do kontroli jakości rozpowszechniania lub rozprowadzania;
Artur k. napisał:Mniej więcej tak myślę. Dla mnie poszczególne(ostatnie) akapity wyróżnione pauzami oznaczają "lub" a nie "i". Wystarczy więc, że spełnię jeden z tych warunków a nie wszyskie. Pierwsze dwie pauzy mnie nie interesują. Ale trzecia najwyraźniej dotyczy.a Ty masz go naprawić i zwrócić (czyli przekazać do użytkowania). Oczywiście spełniasz także drugą część tego zdania, ponieważ taka operacja (i właściwie tylko taka) należy do przedmiotu Twojej działalności.
oldboy napisał:W końcu też czytamy "imienne książeczki opłaty abonamentowej stanowią dowód zarejestrowania odbiorników ". Zarejestrowanie nie oznacza płacenia abonamentu(choć może się mylę), ale płacenie- oznacza i płacenie i zarejestrowanie. No nie? Jeśli więc ta ustawa dotyczy nas, serwisów, to w taki sposób że obowiązek rejestracji i opłat ustaje...Informacja dotyczy nowej formuły rejestracji odbiorników radiofonicznych lub telewizyjnych a nie problemu opłat abonamentu
oldboy napisał:Cytat:
- przeznaczone przez przedsiębiorcę wyłącznie do sprzedaży lub przekazania osobom trzecim do używania na podstawie umów, jeżeli czynności te należą do przedmiotu działalności gospodarczej danego przedsiębiorcy.
to jaki to ma związek z indywidualnym odbiorcą bądź serwisantem, bo może o tym myślał autor tematu.
oldboy napisał:Tu wydaje mi się, że Ci się Oldboy odwróciło: to nie mnie ktoś przekazuje sprzęt na używanie, tylko ja go przekazuję i to ja jestem przedsiębiorcą i robię to na podstawie umowy i jest to przedmiotem mojej działalności gospodarczej. Więc ten odbiornik chociaż jest u mnie nie jest moją własnością ani nie jestem tu konsumentem."przekazanie osobom trzecim do używania na podstawie umów" nie można w żadnym przypadku "rozciągnąć" na serwisantów, bo o to głównie chodzi w tym temacie. Serwisant przyjmuje odbiornik do naprawy, przeglądu czy kontroli a nie do używania.
Cytat:Obowiązkowi rejestracji nie podlegają odbiorniki radiofoniczne i telewizyjne, które:
- wykorzystywane są wyłącznie przy tworzeniu audycji lub innych przekazów;
- wykorzystywane są wyłącznie do tworzenia, rozpowszechniania lub rozprowadzania programów radiowych lub telewizyjnych, w tym do kontroli jakości rozpowszechniania lub rozprowadzania;
- przeznaczone przez przedsiębiorcę wyłącznie do sprzedaży lub przekazania osobom trzecim do używania na podstawie umów, jeżeli czynności te należą do przedmiotu działalności gospodarczej danego przedsiębiorcy
Cytat:- przeznaczone przez przedsiębiorcę wyłącznie do sprzedaży lub przekazania osobom trzecim do używania na podstawie umów, jeżeli czynności te należą do przedmiotu działalności gospodarczej danego przedsiębiorcy
maryann napisał:Ale ten kraik jest nieudolny, szkoda że ksiądz nie chodzi i nie zbiera tych opłatO! Dziś obiekt, gdzie wynajmuję lokal nawiedziła kontrol... z Poczty Polskiej -i sąsiadka z odzieżowego zapłaciła za słuchanie radyjka- 5.50PLN x 30.
A przechodząc koło moich drzwi panie mówią do siebie "...e, tu naprawa, nie ma po co wchodzić."