logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opłaty za radio i telewizję kontra łamanie praw człowieka

29 Lip 2016 16:47 3429 55
REKLAMA
  • #1 15837401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 15837417
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 303
    Bo kto sobie odetnie takie źródełko dochodów jak abonament? Kasa za free, czy oglądasz, czy nie. Jakby zakodowali to skąd na pensyjki pięciocyfrowe brać? Że o sześciocyfrowych nie wspomnę. :D Poszli by z torbami po roku. Bądź poważny, kto zabija kurę, która złote jaja znosi?
  • REKLAMA
  • #3 15838089
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Alpika - abonament RTV NIE JEST "opłatą za telewizor". Może po prostu poczytaj, na co są te pieniądze?
    W skrócie, jest to podatek, który przeznacza się na sfinansowanie (jak to ładnie ujęto) - Misji publicznej Radia i Telewizji.
    Bez tej opłaty, byłbyś skazany wyłącznie na media komercyjne, a to wcale nie było by lepsze. Bo media komercyjne byłyby by wtedy monopolistami - płacisz to oglądasz. Ceny byłyby o wiele wyższe, a dostępne transmisje były by dobierane wyłącznie pod kątem zysków.
    Czyli krótko - za wielką kasę, miałbyś najgorszą możliwą sieczkę medialną, przepełnioną dodatkowo reklamami (a teraz przerwiemy nadawanie reklam, żeby pokazać państwu film).

Media publiczne, oferując treści niekomercyjne za darmo, łamią monopol sieci prywatnych. Dzięki temu możesz mieć tanią kablówkę czy satelitę. Zaś programy, które nie są tworzone dla zysku, są na znacznie wyższym poziomie niż te, tworzone tylko pod kątem zysku. Bo największy zysk to odbiorca masowy, a ten jest prymitywem i lubi prymitywną rozrywkę. Jednak programy o wyższym poziomie kulturowym i za darmo, wymuszają utrzymanie pewnej jakości także w sieciach komercyjnych. Lepszy towar za darmo? By wziąć kasę, trzeba zaoferować jeszcze lepszy.

Paradoksalnie więc, abonament RTV chroni twoje prawa człowieka przed wyzyskiem i ogłupianiem.
    Choć radia i różne telewizje (nie tylko TVP dostaje działkę z abonamentu) biorą kasę z tego podatku, to równocześnie stają się zobowiązane do emisji określonych treści. A ta emisja - darmowa i o ustalonym poziomie, jest konkurencją dla "prywaciarzy", którzy chcieli by ci "sprzedawać" drogo, zwykły chłam - bo to jest dla nich opłacalne.

Dzięki temu, że na TVP "leci" jakiś tam teatr, który "ciebie nie interesuje", to taki "Digitalny Bolcoskład" nie może ci puścić za 50 zł miesięcznie, tony reklam i
    filmu klasy DDDD na każdym ze swoich kanałów. A wierz mi - chętnie by to zrobili. Nie mogą też zażądać równowartości ceny biletu kinowego, za lepsze jakościowo produkcje, na twoje zamówienie.

Inaczej mówiąc - płacisz 245 zł rocznie (20 zł miesięcznie), za to, żeby twój kochany operator kablówki czy satelity, nie rżnął cię w twoją wolną i niezależną "miękką", łupiąc jednocześnie z kasy. Bo jeśli by to zrobił, to odejdziesz od niego do darmowych audycji, które wtedy zaczną cię interesować.
  • #4 15838161
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    @Madrik
    Ale media publiczne nie są publiczne a partyjne. Tego się nie da oglądać niezależnie od tego która partia ma władzę bo każda robi z tego propagandową tubę. Z komercyjnymi jest nie lepiej ale one się po prostu z czasem targetują i mówią to co ich target che słyszeć, tak by mając odpowiednie potrfolio słuchaczy być atrakcyjnym medium reklamowym dla określonych grup reklamodawców. Ale na zasadach komercyjnych jest pełna rozciągłość w której widz decyduje pilotem.
    Co do misji telewizji publicznej to ja jej nie widzę. I taka sonda o której mam zdanie w jej formie krytyczne jest krokiem o ile nie w dobrą to choć w jakąś stronę.
    Najlepszy zysk to odbiorca odpowiednio stargetowany, porównaj reklamy w sieciach popularno naukowych z tymi w telewizji masowej. Od samego oglądania człowiekowi się porteza odkleja pojawiają się hemoroidy i afty, zaczynają bolec stawy i kręgosłup i w ogóle wszystko, żółkną zęby, pranie się nie dopiera i tak dalej.
    I jak coś jest podatkiem to niech się nazywa podatek.
    Co do rżnięcia to pamiętęj że telewizor ma wyłącznik a wszystkim nawet Pani Krysi z elektrowni zależy na tym by był włączony.

@alpika
    Co do zakodowania był bym za jak by nie fakt ze wymagało by to dekodera nawet jak by go dawać w ramach abonamentu za frajer to jednak mamy dwa piloty zamist jednego mamy dwa urządzenia w standby zamiast jednego i tak dalej.
  • #5 15838205
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15838244
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Opłata rtv to kolejny podatek i tyle na dzisiaj dobrej nocy życzy SSS. piiiiiiiiiiii......
  • #7 15838268
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    Koledzy jeżeli nawet tzw. abonament i jak go zwał tak go zwał, będzie wynosił np 10 zł polskich to razy ilość gospodarstw, to pojawia się niezła sumka i trzeba być debilem aby nie wprowadzić takiej opłaty, toż to żywa gotówka za free.
  • #8 15838367
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2099
    O ile wiem to jest to : Telewizja Polska SA- czyli komercyjna spółka akcyjna. Daczego mam dopłacać do komercyjnej firmy.

Teatr TV??? Gdzie to jest i o jakiej porze? Jakiś ambitniejszy film zaczyna sie o 23.50, a w porze normalnego oglądania są seriale o księdzu, ( co jeździ rowerem- pokażcie mi drugiego takiego w Polsce!!!) , albo o plebanii, a w każdym innym serialu TVP musi być obowiązkowo pederasta. :idea: Na to mam płacić?
    Madrik napisał:
    Zaś programy, które nie są tworzone dla zysku, są na znacznie wyższym poziomie niż te, tworzone tylko pod kątem zysku. Bo największy zysk to odbiorca masowy, a ten jest prymitywem i lubi prymitywną rozrywkę. Jednak programy o wyższym poziomie kulturowym i za darmo, wymuszają utrzymanie pewnej jakości także w sieciach komercyjnych. Lepszy towar za darmo? By wziąć kasę, trzeba zaoferować jeszcze lepszy.

TV publiczna ( czytaj polityczna) od ostatniej zmiany stołków notuje najnizsze oceny od dziesięcioleci (gorsze niż za komuny) waśnie dlatego, ze są inni ( różnie) niezależni nadawcy, bo jak by była tylko ta publiczna to byśmy mieli przekazy jakości merytorycznej w stylu "TV Rosija".
    Spójrz na ramówkę, ciekawe programy ( np. swiat sie kręci) wylądowały o 16-tej a w to miejsce weszły "ambitne" tureckie seriale klasy D ???
    Wiadomości na jedynce to "dno informacyjne" gorsze od TV trwam, zaczyna sie niby 0 19.30, do tego 5 min reklamy, 10 minut wiadomoćci , dalej reklama przed pogodą 1 min prognozy pogody i znów reklama...
    To właśnie TV publiczna od lat z uporem podąża w dół za komercyjnymi stacjami w prezentacji chłamu ( m.in. seriale paradokumentalne), tyle że ci prywatni żyją tylko z reklamy , a publiczni z reklamy i dziwnego tworu abonamentowego, choć nadaje 18,5 % reklamy w swojej ramówce i 60% to powtórki i odgrzewane suchary.
    To jest komunistyczny moloch, tuba propagandowa aktualnej władzy nie mający wcale na celu przekazu kulturalnego , który zeżre wszystkie środki jakie wpłyną , bo przezenterzy zarabiają 2 x tyle co premier...
  • #9 15838421
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 303
    Tommy82 napisał:
    @alpika
    Co do zakodowania był bym za jak by nie fakt ze wymagało by to dekodera nawet jak by go dawać w ramach abonamentu za frajer to jednak mamy dwa piloty zamist jednego mamy dwa urządzenia w standby zamiast jednego i tak dalej.

No i to jest wyjaśnienie-Płacić każą sobie 20pln miesięcznie żebyś nie musiał się z wieloma pilotami użerać i miał porządek na stole :D
    Żadna gosposia za taką kasę nie zgodzi się utrzymywać porządku na stole przez cały miesiąc :D
  • #10 15838425
    Poziom 43  
    Wiesz, wyznacznikiem jakości jest stosunek programu do ceny.
  • #11 15838442
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Sytuacja w dzisiejszym czasie jest o co najmniej dwie głowy gorsza niż za PRL, zapłacisz czy masz czy nie masz TV, Radio czy komputer, wtedy nie miałeś nie płaciłeś, proste.
  • REKLAMA
  • #12 15838454
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 15838460
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    alpika napisał:
    Za teatr w TVP który mnie nie interesuje?
    Nie wiesz ile tracisz ale twój wybór ;)
    Madrik napisał:
    Bez tej opłaty, byłbyś skazany wyłącznie na media komercyjne, a to wcale nie było by lepsze.
    Madrik napisał:
    Paradoksalnie więc, abonament RTV chroni twoje prawa człowieka przed wyzyskiem i ogłupianiem.
    Poszedłeś o jeden most za daleko, przykład alpika pokazuje, że mimo iż przymusowo płaci to teatru TV nie chce oglądać. Przymus jest najlepszą metodą zniechęcenia. W II RP i w PRL nie było technicznych możliwości kodowania odbioru więc opłata od odbiornika miała sens ale wszystkie gazety były płatne od kupionego egzemplarza. Nie było tak, że na Trybunę Ludu wszyscy płacili przymusowy abonament i mogli ją odebrać w kiosku za darmo a za Tygodnik Powszechny trzeba było płacić przy odbiorze gazety.

Misję kulturalną TVP można dofinansować na tej samej zasadzie jak Teatr i Filharmonię czyli z naszych podatków. Obecna opłata za radio i telewizję jest ukrytą formą podatku, niczym więcej. :)
  • #14 15838501
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    Ja nie oglądam tv od 11 lat, żadnej !

Nie posiadam telewizora i nie chcę płacić podatku za coś czego nie posiadam.
    Pomijam fakt, że telewizja czy to prywatna czy publiczna to tuba polityczna, osoba inteligentna umie segregować informacje.

Tym co mnie skutecznie odpycha od telewizji jest właśnie brak wspomnianego teatru.
    Nie chcę oglądać ogłupiających seriali z lokowaniem produktu, nie chcę oglądać sponsorowanych teleturniejów, nie chcę oglądać tony reklam.

Gdzie się podziały programy typu Zrób to sam z Adamem Słodowym, gdzie jest teatr Kobra, gdzie jest pasmo dla dzieci TDC, gdzie są programy typu Sonda czy Laboratorium ?

Od dawna nie kupuję także muzyki na jakichkolwiek nośnikach, nie chcę płacić ZAiKSowi.
    W sieci jest cała masa dobrej muzyki za darmo, są stacje radiowe on-line, które mogę sobie wybierać według gatunku muzyki jaki lubię.

vodiczka napisał:
    Nie było tak, że na Trybunę Ludu wszyscy płacili przymusowy abonament i mogli ją odebrać w kiosku za darmo a za Tygodnik Powszechny trzeba było płacić przy odbiorze gazety.

Kolega chyba nie pamięta sprzedaży łączonej :)
    Żeby kupic Motor, który był towarem deficytowym, trzeba było kupić jakiś przegląd rolniczy lub inne podobne "coś"
  • #15 15838611
    vodiczka
    Poziom 43  
    ShakeAll napisał:
    Żeby kupic Motor, który był towarem deficytowym, trzeba było kupić jakiś przegląd rolniczy lub inne podobne "coś"
    Nigdy tak nie kupowałem, cwaniaków omijałem i omijam szerokim łukiem. Biletów u koników też nie kupowałem. Zresztą nie o tym pisałem - zaznaczyłem, że za propagandową tubę PZPR płaciło się tak samo jak za katolicką czyli "prywatną" prasę.
    ShakeAll napisał:
    Nie posiadam telewizora i nie chcę płacić podatku za coś czego nie posiadam.
    Nie musisz, rząd wycofał się z projektu opłaty od licznika :)
  • #16 15838643
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 15838712
    Poziom 43  
    Mnie jeszcze bardziej śmieszy że mając działalność muszę gratis płacić za każdy ODBIORNIK.

To jest dopiero przekręt, i jeszcze dają naklejke z nr odbiornika. Mendy jedne.

Ciekawi mnie jak bym sam nagrał własne rzępolenie na gitarze i perkusji i w kółko puszczał tą samą płytę czy tez trzeba by było płacić zaiksowi?
  • #18 15838789
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    mając działalność muszę gratis płacić za każdy ODBIORNIK.

Polecam radio on-line, zwłaszcza stacje nadające muzykę niekomercyjną, młodych twórców, nie objętą żadnymi obostrzeniami. A tradycyjne radio wywalić do kosza, może dotrze do nadawców, że bez widzów/słuchaczy są NICZYM !!

vodiczka napisał:
    Nigdy tak nie kupowałem, cwaniaków omijałem i omijam szerokim łukiem.

Żadne cwaniactwo, to była odgórnie zalecona praktyka, żeby lud "czytał" politycznie poprawne gnioty.
  • #19 15839376
    vodiczka
    Poziom 43  
    ShakeAll napisał:
    Żadne cwaniactwo, to była odgórnie zalecona praktyka, żeby lud "czytał" politycznie poprawne gnioty.
    Delikatnie mówiąc "pleciesz waść androny" Może na wsiach i małych miasteczkach był taki zwyczaj ale w Łodzi nigdy nie musiałem stosować transakcji wiązanej. Gdy jakiś kioskarz sugerował mi, że odłoży dla mnie taką a taką gazetę, jeżeli równocześnie kupię inną, to szedłem do innego kiosku i nie było problemu.
  • #20 15839588
    gwidon997
    Poziom 24  
    Ocena: 71
    Moim zdaniem zapłaciłbym te 10-15zł miesięcznie, nie jest to dużo ale na miłość boską za co?? za programy w których prezenterka robi sobie akupunkturę za pomocą budowlanego gwoździa i to do tego na lipę? Za ambitne seriale pokroju 4 pancernych, Klosa, Czarnych chmur, Janosika?? Za nowości filmowe jak np "jak rozpętałem II WŚ"?? Istne premiery. A może za wiadomości w których nie mówi się jak jest tylko trzeba czytać między wierszami. To jakaś paranoja. A co najlepsze jak zwykle wszelkie tego typu podwyżki i przymusowe opłaty uderzają w tych najbiedniejszych i to jest przykre.
  • #21 15839622
    Shutdown04
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ShakeAll napisał:
    gdzie jest pasmo dla dzieci TDC, gdzie są programy typu Sonda czy Laboratorium ?

Sonda 2 jest na TVP 2, Laboratorium jest chyba na TVP 1. Bajek nie ma;(
  • #22 15839695
    niki300
    Poziom 2  
    Ja tam nie oglądam tv i nie zamierzam płacić. Podobno listonosza kontrolera wcale nie trzeba wpuszczać do domu.
  • #23 15839773
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 15839850
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    alpika napisał:
    Przecież ta opłata ma być doliczona do cen prądu!

Póki co rządzący zaniechali takiej próby.
  • #25 15839861
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 15840110
    gwidon997
    Poziom 24  
    alpika napisał:
    Na Wspólnej, odcinek 3000 coś tam Cię nie pociąga? Czyżbyś także nie dostrzegał realnego życia w Polskich serialach??? :D

Nie no dostrzegam np w klanie jak Rysiek zginał to kur** płakałem, płakałem również jak Hanka wpadła w kartony zrobione chyba z płyt drogowych :)
    A tak na poważnie to takich tasiemców nie da się oglądać, To co oni tam pokazują nie ma nic wspólnego z realizmem. (W sumie to ciekawie by się zrobiło w m jak mydło gdyby np stara Mostowiakowa dostawała 700zł emerytury miesięcznie i za to musiała by wyżyć oraz zakupić leki, hehe taki survival horror)
    Następne genialne programy to te typu "policjanci" "pielęgniarki","nauczyciele","szkoła" itp. No na miłość boską jaki przekaz niosą takie szmiry? Kto to kręci i kto to ogląda??
    A najlepsze jest stwierdzenie że telewizja publiczna ma misję.
    Jaką się pytam?! Chyba pranie mózgów wszystkim którzy ją oglądają.
  • #27 15840132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 15840163
    vodiczka
    Poziom 43  
    gwidon997 napisał:
    Jaką się pytam?! Chyba pranie mózgów wszystkim którzy ją oglądają.
    Dobrze waść prawi :)
    Misją telewizji publicznej jest robić dobrze rządzącym politykom. Różne rządy, różnie to egzekwują ale każdy uważa, że telewizja powinna być prorządowa choć publicznie mówi o niezależnej telewizji publicznej. :)
  • #29 15840190
    gwidon997
    Poziom 24  
    alpika napisał:
    Ta, i we wszystkich polskich serialach:
    • wszyscy pracują po kilka godzin dziennie i żyją jak Niemcy u siebie :-)
    • wszyscy bez wyjątku mają fury z górnej pułki (lokowanie produktu)
    • wszyscy nic nie robią a wszystko mają
    • nie oszczędzają prądu :-), zauważcie że w serialu jak ktoś wraca z miasta do domu to zaraz po wejściu do mieszkania widać że nawet lampki w kuchni pod szafkami się świecą, lampy w pokojach, całe oświetlenie.
    Co jest?????? Nikt nie gasi światła jak z domu wychodzi??????

• tam nie znajdziesz zawodu: kucharz, mechanik, lakiernik - wszyscy krawaciarze
    • oszczędzają na widokach za oknami, zauważcie że te wszystkie serialowe mieszkania mają w oknach żaluzje i podświetlenie diodkami, tak by było widać że jest dzień :D :D :D XXI wiek a oni mają problem zamontować choć by 50" lcd-ki i wyświetlić w oknach jakiś obraz! Żenada!
    • problemy reżyserowane w takich serialach na co dzień nie istnieją! Z igły robią widły no chyba że świat krawaciarski tak ma a ja nie wiem, to sorry.
    • nawet radiowóz jest krzywo oklejony, czyżby po studiach aktorskich brakowało zdolności manualnych
    • dzwoni ten sam telefon z tym samym dźwiękiem ze starej Nokii, nie ważne czy trzymają iPhonea w ręku czy S6. Zawsze dzwoni stara Nokia :-)
    Ja rozumiem że ten serial to planszówka, ale trochę powagi. Jak już coś robić to robić to dobrze!

Po prostu scenarzyści w tego typu serialach (klan, mka, itp) to oszołomy, dla nich świat zatrzymał się w 95r a zresztą po co mają się starać jak ciemnota która te seriale ogląda i tak kupi wszystko.
    Popatrzcie jakie życie prezentuje w serialach TVP, przecież to wszystko jest tak przerysowane że rzygać się chce. Słusznie zauważył Kolega alpika że wszyscy są tam krawaciarzami, nikt przeważnie nie zajmuję się uczciwie pracą fizyczną bo widocznie z tego nie można wyżyć.
    Następny ciekawy serial Telewizji polskiej realizujący program edukacji społeczeństwa to "Na dobre i złe" Ja się pytam gdzie oni kręcą ten serial, w Norwegii?? Tak się składa że byłem nie tak dawno w szpitalu i zupełnie nie przypominał leśnej góry a bardziej ten z serialu konkurencji (coś tam z noszami)
    Jest jeszcze masa innych programów edukacyjnych realizowanych z budżetu TVP np Rolnik szuka żony, gwiazdy skakają, tańczą, jeżdżą itd. Aż strach pomyśleć co będzie kręcić telewizja jak zaczną wpływać miliony z PRZYMUSOWEGO abonamentu.
  • #30 15840313
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    gwidon997 napisał:
    Następne genialne programy to te typu "policjanci" "pielęgniarki","nauczyciele","szkoła" itp. No na miłość boską jaki przekaz niosą takie szmiry? Kto to kręci i kto to ogląda??

Skrytykowałeś seriale puszczane w stacjach komercyjnych a nie w TVP. TVP to tasiemce typu M jak Mroczek, Klan i tureckie opery mydlane.

Panowie chyba nie pamiętają że TVP wprowadzała nowinki techniczne typu transmisje w HD a obecnie to chyba jedyne kanały (TVP1 i TVP2) które są nadawane naziemnie w HD.
    Jedynym zarzutem do TVP może być to że jest mocno uzależniona od partii rządzącej ale żadna partia w tym kraju nie pozbędzie się możliwości kierowania największej telewizji w Polsce.

Co do "Rolnik szuka żony" to akurat program z dużą oglądalnością no i jeszcze przyzwoity, spójrzcie na Polsatowską kopię "Chłopaki do wzięcia" - totalna szmira. Polsat jak kopiuje to dodatkowo robi to nieudolnie Szkoła (TVN) - Uczniowie (Polsat) albo jak wspomniany "chłopaki do wzięcia" lub wymyślają szmiry typu Pamiętniki z wakacji, dlaczego ja itp.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przymusowych opłat za radio i telewizję w Polsce, które są postrzegane jako forma podatku, a nie uczciwej opłaty za usługi medialne. Uczestnicy podnoszą argumenty, że abonament RTV powinien być dobrowolny, a media publiczne, takie jak TVP, powinny oferować kodowany sygnał, co dałoby ludziom wybór. Krytyka dotyczy także jakości programów emitowanych przez TVP, które są postrzegane jako propagandowe i nieatrakcyjne w porównaniu do stacji komercyjnych. Wiele osób wskazuje na brak przejrzystości w podziale wpływów z abonamentu oraz na monopol TVP na rynku mediów publicznych. Proponowane są różne rozwiązania, w tym wprowadzenie przetargów na produkcję programów misyjnych oraz finansowanie mediów z podatków zamiast przymusowych opłat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA