logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-8IDX Rev:1.0 - komp nie włącza się po aktualizacji biosu.

arturj123 26 Mar 2008 18:45 2707 24
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4957506
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Użyj zworki ClearCmos i wyzeruj pamięć Cmos, przy odłączonym zasilaniu od komputera.
  • REKLAMA
  • #3 4957539
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Wgraj bios przy pomocy programatora.
  • #4 4957556
    arturj123
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Jestem w trakcie szukania CLEARCMOS (zamulony serwer gigabyte do manuals). Wyciągłem baterie na 3 min. dalej nic.
  • #5 4957577
    tronic1
    Spec od komputerów
    Bios masz wlutowany ? Wyciągnij bateryjkę na trochę dłużej lub po wujęciu bateryjki zewrzyj styki w podstawce baterii.
  • #6 4957643
    arturj123
    Poziom 17  
    Bios wlutowywany. Do CLEARCMOS nie ma wlutowanych zworów.
  • #7 4957782
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Zawsze mozna wylutowac, nawet na allegro mozna kupic taka usluge.
  • REKLAMA
  • #8 4958168
    arturj123
    Poziom 17  
    Posiadam dobrą lutownice, tylko co mi da wylutowanie biosu?? (chyba tylko do wysłania go do naprawy)
  • #9 4958197
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wylutowany bios do programatora i po kłopocie. Przy okazji wlutuj podstawkę pod kość.
  • #10 4958386
    arturj123
    Poziom 17  
    Gdybym zdecydował się na zaprogramowanie biosu (nie mój komputer) to któryś z wypowiadających się użytkowników może mi zaoferować taką usługę i za jaką cenę??
  • #11 4958505
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4958589
    arturj123
    Poziom 17  
    Jest miejsce na drugą kośc biosu ale jest puste :). Bios flashowany był Uniflashem (nie ja flashowałem). Przed chwilą dowdziałem się że podczas flashowania pojawił się komunikat, który mówił o niepowodzeniu.... Niestety osoba flashująca, wyłączyła po tym komputer... Ciekawe czy to bios jest uszkodzony czy od dyskietki...
    GA-8IDX Rev:1.0 - komp nie włącza się po aktualizacji biosu.
  • #13 4958643
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4958655
    arturj123
    Poziom 17  
    Właśnie mnie zastanawia jak ten komputer mógł działać jeżeli nie było nawet zworki na pozycji NORMAL (CLRCMOS). Ale przecież wyciągałem na dłużej baterię, a to przecież to samo...
  • #15 4958700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4958749
    arturj123
    Poziom 17  
    Zwarłem dwa styki - CLRCMOS - wyciągnąłem baterię. Jutro rano sprawdzę czy jakaś zmiana. Jednak moim zdaniem, nie ma co liczyć na cud. Kość do wymiany lub do programowania...
  • #17 4959484
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Jeśłi kolega mieszka w lubuskim i/lub będzie w stanie dojechać do mnie (miejscowość widoczna pod fotką ;) ) to jestem w stanie zaprogramować bios oraz wlutować podstawkę.
    Jeśli kolega przywiezie podstawkę, oraz (najlepiej) nową kość flash do zaprogramowania, to rozliczymy się w piwku. :D

Ze swojej strony polecam pierwszego lepszego elektronika który będzie w stanie zaprogramować nową (o identycznej pojemności) kość np. na tzw. żywca w innej płycie (właśnie uniflash`em) i który wywali starego gnata z płyty a w zamian wlutuje podstawkę pod nowy bios.
    Warto poszukać w okolicy, bo robi to prawie każdy serwis i to naprawdę za nieduże pieniądze.
  • #18 4959551
    spam027
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Marcin230
    Chyba nie doczytałeś manuala, który jest dla całej serii.

BIOS Licensed AWARD BIOS, 2M / 3M* bit FWH
    Supports Dual BIOS*

a na samym dole tej strony opis *

"*" For GA-8IDXH Only.
    "**" For GA-8IDX Only.

Na stronie 57 "Dual BIOS Introduction (For GA-8IDXH Only)"
    Kolega podał GA-8IDX więc w niej nie ma DualBIOSU.

Radysh
    Nie wprowadzaj w błąd kolegi, nie tylko pojemność jest ważna.
    Musisz też zwrócić uwagę na napięcie pracy (5V lub 3.3V), czas dostępu do pamięci (70ns, 90ns, 120ns) szyna danych (8bit, 16bit) itd. To wszystko odczytasz z noty zastosowanego układu, a dopiero później szukasz zamiennika o takich samych parametrach. Nie będę teraz wypisywał co uzależnia pracę komputera od każdego parametru, bo nie o to tutaj się rozchodzi.

arturj123
    Polecam jednak wizytę w jakimś serwisie. Z tego co widzę kość SMD, więc nawet jak masz "dobrą" lutownice obawiałbym sie wlutowywania (w obawie o przegrzanie pól), do tego najlepsze jest ciepłe powietrze.

W serwisie poproś żeby wlutowali Ci podstawkę (będzie szybciej w przyszłości), goldpiny na zworkę to opcja.

Koszt zaprogramowania, wlutowania podstawki nie powinien przekroczyć 35zł. Jeżeli będzie do wymiany kość, to cena w sklepie ok 20-30zł.

Ściągnij naklejkę z biosu i napisz Producenta i 2 pierwsze linijki.
  • #19 4959558
    Radysh
    Poziom 27  
    Kolego spam027, arturj123 z pewnością nie pójdzie do sklepu kupić "kości i tylko kości". Nad czym tu się rozpisywać?
    Chyba nie na tym rzecz polega, żeby walnąć komuś monolog w temacie sprzętu i zależności, tylko by mu pomóc wirtualnie.
  • #20 4959581
    spam027
    Poziom 12  
    No właśnie nie o to chodzi żeby zbędnie wydawał pieniądze na nową kość. Najpierw trzeba spróbować od nowa ją zaprogramować. Z wypowiedzi arturj123 wynika, że nie posiada nawet programatora, więc nawet wirtualna pomoc nic tu nie da.

Może nie poszedł by kupić "kości dla samej kości", ale poprosiłby np. 2Mb kosć SST39SF020A, a pan w sklepie dałby SST39SF020A 70-4C-NH, a jego 2 linika to 45-4C-NH. Jest ta sama pojemność?? Na pewno jest. Zaprogramujesz, wsadzisz, będzie działać, a nie zauważalny przez człowieka czas dostępu do pamięci biosu (u niego 45ns a w nowym 70ns) całkowicie zmniejszył wydajność komponentów (karty graficznj ,RAM'u itp).

Jeżeli w jego miejscowości jest serwis to na pewno go taniej wyjdzie zanieść tam płytę jak wysyłać do jakiegoś serwisu (kupując usługę np. na alledrogo za 7-10zł to i tak dochodzą koszty wysyłki w dwie strony plus czas oczekiwania) lub do Ciebie (gdzie ty od razu piszesz "Jeśli kolega przywiezie podstawkę, oraz (najlepiej) nową kość flash do zaprogramowania..." i już na wstępie wpędzasz w koszty kupna kości. Nie jest to duża kwota ale zawsze coś. Lepiej żeby dołożył i jakiś programator kupił, jeżeli zamierza się tym zajmować.

Przepraszam jeżeli Cię obraziłem, ale jak sam napisałeś "nie na tym rzecz polega"
  • #21 4959582
    Radysh
    Poziom 27  
    Kolego spam027 wydajność w żaden sposób się nie zmniejszy. To już nie te czasy gdy bios zarządzał na sztywno (no, chyba, że zworkami na karcie wymusiliśmy) )przerwaniami i adresami pamięci urządzeń. Od dłuższego czasu mamy coś takiego jak Plug and Play i "mądre" systemy opracyjne, które same konfigurują sprzęt oraz rządzą i dzielą zasobami.
    Krytycznym punktem jest soft zawarty we fleszu i jego możliwości (timingi dla ram itd) a nie jego szybkość... itp.
    Teraz wsio zależy od chipsetu i sterowników pod dany system które to będą potrafiły zidentyfikować co im siedzi na PCI lub AGP, czy innym PCI`E. ;)

Bios ma li tylko rozpoznać co użyszkodnik wcisnął w slot (a i tak to wciśnięte coś poda swoje namiary), ew wprowadzić korekty dla urządzeń (tzw. microcode) i pozytywnie puścić test POST. Resztą zajmuje się system i sterowniki. Amen. ;)
  • #22 4960333
    spam027
    Poziom 12  
    Tak mogłoby się wydawać. Jednak inżynierowie dalej nie mogą przeskoczyć tego problemu.

Proponuje puścić jakiś test wydajności. Przespacerować się do elektronika i kupić kość z większym czasem dostępu. Zaprogramować tym samym BIOS'em, wsadzić i zapisać dokładnie takie same ustawienia. Ponownie puścić test wydajności. Zobaczysz jaka będzie różnica w wynikach.
  • #23 4961459
    arturj123
    Poziom 17  
    Dziekuje drodzy koledzy za opinie i rady. Narazie spróbuję kość biosu odlutować samemu (dokładnie wiem co to znaczy wyrwać luty...). Załatwię HOT Aira i będę działać. Jeżeli coś mi się nie uda, znalałem już ewentulanie płytę główną pod ten procek i pod tę pamięć (mały wybór takich płyt pod PC133 sdram) za 60 zł + przesyłka.
    A tak na przyszłość chciałbym się zaopatrzyć w narzędzie do programowania biosu. Ile mniej wiecej kosztuje taki sprzęt?? Poproszę także o przykłady takich produktów. Mieszkam nie daleko Włocławka (kujawsko-pomorskie).
  • REKLAMA
  • #24 4963030
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    spam027 napisał:
    Tak mogłoby się wydawać. Jednak inżynierowie dalej nie mogą przeskoczyć tego problemu.

Proponuje puścić jakiś test wydajności. Przespacerować się do elektronika i kupić kość z większym czasem dostępu. Zaprogramować tym samym BIOS'em, wsadzić i zapisać dokładnie takie same ustawienia. Ponownie puścić test wydajności. Zobaczysz jaka będzie różnica w wynikach.

Mam dla kolegi lepszy test:
    Po uruchomieniu komputera proszę wyjąć kość biosu.
    Komputer nadal działa więc jaki jest czas dostępu do kości leżącej obok ?
  • #25 4963614
    Radysh
    Poziom 27  
    KKK napisał:

Mam dla kolegi lepszy test:
    Po uruchomieniu komputera proszę wyjąć kość biosu.
    Komputer nadal działa więc jaki jest czas dostępu do kości leżącej obok ?

Myślę, że ogólnie, choć bardzo pobieżnie, temat został wyjaśniony. Ci, co wiedzą i czytają ze zrozumieniem załapali, a reszta, no cóż...
    Choć przykład, muszę przyznać perfekcyjny. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS-u płyty głównej GA-8IDX Rev:1.0 komputer nie uruchamia się poprawnie – wentylatory działają, ekran pozostaje czarny, a dioda dyskietki nie świeci. Próby resetu pamięci CMOS poprzez wyjęcie baterii nie przyniosły efektu, a płyta nie posiada wlutowanych zworek ClearCMOS. BIOS jest wlutowany, co utrudnia samodzielną wymianę. Podczas flashowania BIOS-u za pomocą Uniflash pojawił się komunikat o niepowodzeniu, a komputer został wyłączony, co sugeruje uszkodzenie kości BIOS. Zalecane jest wylutowanie kości BIOS i zaprogramowanie jej przy pomocy programatora, a następnie wlutowanie podstawki pod kość, co umożliwi łatwiejszą wymianę w przyszłości. Wskazano, że płyta nie posiada funkcji Dual BIOS, więc nie ma zapasowej kości BIOS. Wymiana kości powinna uwzględniać parametry takie jak napięcie pracy, czas dostępu i szerokość szyny danych. Wskazano również, że reset CMOS poprzez wyjęcie baterii może wymagać kilkunastu godzin, a zwarcie punktów lutowniczych CLR_CMOS może pomóc w resecie. Wskazano możliwość skorzystania z usług lokalnych serwisów elektronicznych do programowania i wymiany kości BIOS. Dyskusja poruszyła także kwestie wpływu czasu dostępu kości BIOS na wydajność systemu, podkreślając, że współczesne systemy operacyjne i chipsety minimalizują ten wpływ. Autor planuje samodzielnie odlutować kość BIOS przy użyciu hot air i rozważa zakup programatora BIOS, prosząc o rekomendacje sprzętu i ceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA