logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć internet kablowy z sygnałem anteny zbiorczej w mieszkaniu?

kania tomek 24 Mar 2007 20:05 2318 13
  • #1 3715377
    kania tomek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Potrzebuję połączyć internet dostarczany przez kablówkę z sygnałem anteny zbiorczej (w mieszkaniu sygnały będzie rozdzielać gniazdo multimedialne). Jaki element zastosować w tym celu?.Czy np.można zastosować gniazdo multimedialne w roli sumatora podłączając je odwrotnie?. TK
  • #2 3716137
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    ale sie ubawiłem :D:D:D

to jest niemożliwe , i sprzeczne z zasadą logiki WIFI :!:
  • #3 3716420
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    gothye chyba nie zrozumiałeś założenia.
    Kolega ma u siebie antene od telewizji i ma dodatkowo kablówkę, chce to połaczyć w kupę.
    Są przecież różne sumatory do kablówek tam gdzie jest internet i jakoś da się to zrobić, ale musi się wypowiedzieć jakiś fachman który to robi nacodzień.
  • #4 3716603
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Napisz więcej szczegółów, ile programów masz w TV zbiorczej, czy od operatora kablówki otrzymujesz jakieś programy czy tylko usługę internetu. Narysuj schemat poglądowy - co dokładnie chcesz uzyskać, długości przewodów, lokalizację urządzeń.
    pzdr
  • #5 3716652
    kania tomek
    Poziom 19  
    Jest to problem wielu internautów zamieszkałych w blokowiskach którzy nie chcą płacić za zbędne programy z kablówki kiedy mają bezpłatny dostęp do podstawowych z anteny zbiorczej a do mieszkania prowadzi jeden kabel. (Czasem można do peszla wcisnąć drugi wtedy problem znika.) Skoro kablówka łączy telewizje z internetem w jednym kablu a później rozdziela jest to wykonalne.Pytanie: jaki element należy zastosować aby pracowało poprawnie. TK
  • #6 3716692
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Nadal nie napisałeś żadnych konkretów.

Przede wszystkim stare instalacje zbiorcze budowane były w trybie przelotowym - tak więc stare gniazdko powino być u Ciebie w mieszkaniu.. ? druga sprawa - takie instalacje są likwidowane, w moim mieście (tam gdzie jest zasięg kablówki) nie pozostała już żadna taka instalacja (tzn działająca, co najwyżej pozostały nieczynne piony) , nie opłaca się konserwować takich instalacji dla kilku osób, dlatego też spółdzielnie mieszkaniowe zlikiwdowały AZART, a osobą które nie przeszły na kablówkę - zainstalowały pakiet podstawowy z tych sieci.

Napisz gdzie dokładnie chcesz połączyć razem te sieci, na jakich kanałach nadawane są programy, narysuj Twoją koncepcję.

Nie możesz ingerować w przewód od kablówki przed gniazdem (zwrotnicą multimedialną) tym bardziej gdzieś na klatce schodowej czy piwnicy.
  • #7 3717425
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    hmm moze być powarzy problem ,poniewarz telewizja kablowa przesyła prawie na wszystkich kanałach 1 - 65 a kanały telewizji publicznej (np u mnie TVP1,TVP2 na 28,29 kanał ,Polsat 21 ) i jesli zsumujesz obudwa sygnały powstanie interferencja (nakładanie pasm na siebie) i jednym słowem kiszka ,tylko uzadzenie tego typu jak przełącznik przy telewizorku (wybór jedna antena lub druga ) bedzie rozwiązaniem ale wiadomo powstanie niedogodność z przełączaniem podczas oglądania i zmiany kanałów w telewizji
  • #8 3717554
    radekr
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    gothye napisał:
    hmm moze być powarzy problem ,poniewarz telewizja kablowa przesyła prawie na wszystkich kanałach 1 - 65 a kanały telewizji publicznej (np u mnie TVP1,TVP2 na 28,29 kanał ,Polsat 21 ) i jesli zsumujesz obudwa sygnały powstanie interferencja (nakładanie pasm na siebie) i jednym słowem kiszka

Chyba niekoniecznie, coś mi się kojarzy że gdzieś czytałem że kablówki nie używają kanałów który w danej okolicy są używane do transmisji "naziemnej". Zresztą można to sprawdzić, wydaje mi się że większym problemem będzie zakup odpowiedniego sumatora (może być dość drogi i trudno dostępny).
  • #9 3717642
    kania tomek
    Poziom 19  
    Nowe osiedla budowane są przeważnie na peryferiach miast kablówka dociera tam z kilkuletnim opóźnieniem dlatego są tam nowoczesne instalacje AIZ które to funkcjonują jeszcze przez wiele wiele lat dając wybór i zadowolenie mieszkańcom. Więcej szczegółów nie podaję ponieważ w różnych budynkach bywają inne rozwiązania natomiast zasada ta sama , ktoś kto spotkał się z tym problemem wie o co dokładnie chodzi a może i zna odpowiedź na moje pytanie zawarte w pierwszym poscie np:czy gniazdo multimedialne będzie poprawnie pracować w nietypowy sposób tzn. do sumowania sygnału internetu przesyłanego koncentrykiem oraz AIZ. Niemniej dziękuje kolegom za zainteresowanie . TK
  • #10 3717801
    radekr
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Gniazdo multimedialne w 99% przypadków nie będzie pracowało w sposób jaki opisujesz. Żeby mieć 100% trzeba by zobaczyć użyty "rozdzielacz" sygnału, ale generalnie w kablówkach nikt nie używa "rozdzielaczy" odwacalnych* bo i po co?

* - fachowo to się chyba jakoś inaczej nazywa, ale nie mogę sobie przypomnieć jak
  • #11 3718257
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Dość tajemniczy jesteś - pisząc, że może ktoś zna rozwiązanie tego problemu musiałbyś podać adres zamieszkania i czekać aż ktoś się nawinie na ten post.

Generalnie sytuacja wygląda tak jak na rysunku.
    Jako sumator stosujesz rozgałeźnik 1/2 np Tratec -(nie tanie rozg za 3zł z małym tłumieniem przenikowym) na wejście AIZ zakładasz tłumik kanału zwrotnego. Wykonane złącza powinny być na zaciskanych efkach stożkowych. W momencie wstawienia rozg 1/2 tłumisz kanał zwrotny o 3,5dB - jeżeli sieć jest monitorowana - będzie to "zauważone zdalnie" Odczytaj parametry upstreamu na stronie modemu 192.168.100.1.
    Oczywiście nie dam Ci gwarancji, że sygnał z AIZ nie zakłóci pracy modemu - dokłądnie downstreamu - nie wiadomo "jak dobryt sprzęt" mają zainstalowany.
    Pzdr
    Załączniki:
    • Jak połączyć internet kablowy z sygnałem anteny zbiorczej w mieszkaniu? schemat1.JPG (18.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3718910
    kania tomek
    Poziom 19  
    Wiedziałem że kolega kasprzyk dobrze zrozumiał co ja chcę zrobić zwrotnica przeważnie pracuje w obie strony ale czy ta (gniazdo multimedialne) też, tego nie wiem, kolega radekr pisze że nie.Brałem pod uwagę rozwiązanie które narysował kolega kasprzyk lecz nie znam dokładnie celu zastosowania tego filtru i czy mocny sygnał AIZ (sygnały stacji nie wyrównane różnice nawet 20dB) po przejściu przez tak wykonaną zwrotnicę (spliter+filtr) nie wprowadzi zakłóceń do kablówki . Zakłócenia od strony użytkownika zauważy się szybko. Danych dotyczących modemu nie podam bo nie znam. Zajmuję się AIZ i próbuję wyjść na przeciw potrzebom użytkowników w sytuacjach gdy nie ma możliwości wciągnięcia drugiego kabla. TK
  • Pomocny post
    #13 3719069
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Jaki masz poziom sygnału z AIZ?
    Czy mój schemat trafił w sedno - czyli z kablówki tylko net a reszta z AIZ do klienta?
    Filt po to, żeby nie wpuścić śmieci na kanał zwrotny w kablówkę.
    Separacja wyjśc (tłumienie przenikowe) rozgałęźnika wytłumi o jakieś 25dB sygnał z AIZ, który miałby wejść na sieć kablową - w sumie nie dużo, jednak w sytuacji kiedy ktoś bierze internet bez oferty programowej z kablówki, po stronie operatora zostaje wstawiony filtr, który tylko przepuści upstream i downstream potrzebny dla usług multimedilanych - czyli także zablokuje AIZ w stronę tvk, dla pewności możesz sam taki załozyć.
    Musiałbyś się zorientować, na jakich cześtotliowściach jest downstream i czy nie będzie go zakłócała AIZ.
    Reszta tak jak pisałem, odnośnie ingerencji w sieć tvk - nie będę się już powtarzał ;)

Pzdr
  • #14 3719488
    kania tomek
    Poziom 19  
    Ogólnie ten rysunek oddaje sytuację którą chcę rozwiązać natomiast wynika z niego że filtr kz jest filtrem zaporowym dla internetu.Dla pewności zapytam czy to jest ten filtr który kablówka daje w sytuacji gdy do użytkownika po spliterze prowadzone są dwa kable jeden do TV drugi do modemu (kompa) jeżeli chodzi o poziom sygnału to jak już pisałem jest zróżnicowany i może dochodzić do 80dB na wyjściu odgałęźnika .
    Skoro szanse na zakłócenie instalacji kablówki sygnałem AIZ są małe wypróbuje to w praktyce (również opcję z gniazdem) przy najbliższej okazji. TK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu łączenia sygnału internetu dostarczanego przez kablówkę z sygnałem anteny zbiorczej (AIZ) w mieszkaniu, gdzie sygnały mają być rozdzielane przez gniazdo multimedialne. Użytkownik pyta, czy gniazdo multimedialne może pełnić funkcję sumatora sygnałów oraz jaki element zastosować, aby połączenie działało poprawnie. Wskazano, że gniazdo multimedialne w większości przypadków nie jest przystosowane do sumowania sygnałów i nie pracuje dwukierunkowo jak zwrotnica. Problemem jest również potencjalna interferencja sygnałów, gdyż kablówka wykorzystuje szeroki zakres kanałów (1-65), które mogą nakładać się na kanały naziemnej telewizji zbiorczej, co powoduje zakłócenia. Rozwiązaniem jest zastosowanie specjalistycznego rozgałęźnika (sumatora) 1/2, np. marki Tratec, wraz z filtrem tłumiącym kanał zwrotny (upstream), który zapobiega przenikaniu sygnału AIZ do sieci kablowej. Tłumienie przenikowe rozgałęźnika wynosi około 25 dB, a tłumik kanału zwrotnego około 3,5 dB. Zaleca się stosowanie złączy stożkowych zaciskanych (efektywnych) dla minimalizacji strat. W praktyce konieczne jest sprawdzenie poziomów sygnału, częstotliwości downstream i upstream oraz monitorowanie parametrów modemu (adres 192.168.100.1) w celu uniknięcia zakłóceń. W nowych instalacjach AIZ problem jest mniej uciążliwy, jednak w starszych instalacjach przelotowych ingerencja w przewód kablówki przed zwrotnicą multimedialną jest niewskazana. Ostatecznie, jeśli nie ma możliwości poprowadzenia drugiego kabla, zastosowanie rozgałęźnika z filtrem jest rekomendowane, choć nie daje 100% gwarancji braku zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA