logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toner 98A regenerowany - wzorki na wydruku, jak naprawić?

kzarczyn 24 Mar 2007 20:36 2165 10
REKLAMA
  • #1 3715479
    kzarczyn
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam problem z tonerem 98A. W casie wydruku zostawia mi na kartce lekką teksturkę, takie wzorki ledwo widoczne ale są. Najlepiej je widać na obrazkach. Toner kupiłem regenererowany z oryginalnym bebnem, niestety bez gwarancji. Wymieniłem bęben wraz z całą dolną częścią kardridża i wałek (ten który styka się z tonerem).
    Czy da się to jakoś naprawić i czym ewentualnie może być to spowodowane?
  • REKLAMA
  • #2 3715756
    gltom
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Z tego co piszesz to , wyciągnij rolkę ladującą, to jest ta jak wyciągniesz bęben - najlepiej na wyczyscic chusteczka nasączoną lekko w wodzie a potem na sucho przetrzec . Możesz tez odwrocic 180 stopi rolke ladujaca wtedy zobaczysz czy defekt sie nie przesunie w inne miejsce , jesli tak to na 100% rolka pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 3715827
    kzarczyn
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź.
    Obie roliki jak i bęben dałem z drugiego (pustego) tonera, który pracwał bez zarzutów. Efekt jednak nie ustapił. Więc teoria rolki ładującej raczej odpada.
  • #4 3716482
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Witam.
    W tych kartridżach bardzo czesto jest to wina zabrudzenia styku wałka magnetycznego.Po wymontowaniu walka znajduje sie on z lewej jego strony (tzn po przeciwnej niz napęd).Oczyść go dokldnie i trzeba posmarować bardzo delikatnie smarem.Powinno pomóc,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3716778
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    Najpewniej masz zbierak na wałku magnetycznym uszkodzony (taka gumowa listwa zbierająca toner z wałka magnetycznego).Wymień i powinno być o.k.

C.
  • #6 3717006
    kzarczyn
    Poziom 11  
    copyman napisał:
    Najpewniej masz zbierak na wałku magnetycznym uszkodzony (taka gumowa listwa zbierająca toner z wałka magnetycznego).Wymień i powinno być o.k.

C.

A czy taki zbierak da się kupić nowy, czy też dać z pustego kardridża?
    To chyba jedyny element który pozostał niewymieniony i ma wpływ na wydruk.
    pozdro
  • #7 3717704
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    Możesz założyć z pustego, ale nowy to nowy ... Nowe dostaniesz w KSERKOP w Krakowie i powinni mieć też w ARBIKO w Gdańsku.

C.
  • #8 3718742
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Zakładam, iż zakładałeś inny toner i jest Ok, jak nie, to bym od tego zaczął. Ewentualnie sprawdził bym wałek teflonowy w fuzerze.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #9 3719309
    kzarczyn
    Poziom 11  
    laserjack napisał:
    Zakładam, iż zakładałeś inny toner i jest Ok, jak nie, to bym od tego zaczął. Ewentualnie sprawdził bym wałek teflonowy w fuzerze.

Przepraszam, myślałem ze to tak oczywiste że nawet nie wspominałem.
    Na innym tonerze drukuje czysto. Problem jest tylko na tym jednym.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #10 3719889
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Czyli podmieniłeś, bęben OPC, elektrodę ładująceą, wałek magnetyczny, została listwa zbierająca, oraz listwa czyszcząca beben, rzadko sie wymienia/przyklejona/ i trzeba umieć idealnie to zrobić.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #11 3719936
    kzarczyn
    Poziom 11  
    laserjack napisał:
    Czyli podmieniłeś, bęben OPC, elektrodę ładująceą, wałek magnetyczny, została listwa zbierająca, oraz listwa czyszcząca beben, rzadko sie wymienia/przyklejona/ i trzeba umieć idealnie to zrobić.

Listwę czyszczącą bęben też wymieniłem, tzn nie samą listwę, ale całą część kardridża w której siedzi bęben, elektroda ładująca i ta właśnie listwa.

Została mi tylko listwa zbierająca, jak ją wymienię to dam znać czy pomogło.
    pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest pojawianie się delikatnych wzorków na wydrukach z tonera 98A regenerowanego, mimo wymiany bębna, wałka magnetycznego i rolki ładującej na części z innego tonera działającego poprawnie. Przyczyną może być zabrudzenie lub uszkodzenie listwy zbierającej toner z wałka magnetycznego, która jest gumową listwą odpowiedzialną za zbieranie nadmiaru tonera. Zaleca się dokładne oczyszczenie styku wałka magnetycznego i delikatne nasmarowanie go smarem. Jeśli to nie pomoże, wymiana listwy zbierającej powinna rozwiązać problem. Listwę można wymienić na nową lub użyć z pustego tonera; nowe części dostępne są w specjalistycznych sklepach takich jak KSERKOP w Krakowie czy ARBIKO w Gdańsku. Inne elementy, takie jak listwa czyszcząca bębna, wałek teflonowy w fuserze czy elektroda ładująca, zostały już wymienione lub sprawdzone. Problem występuje tylko na jednym tonerze, co wyklucza usterkę drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA